ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

EKT: Δεν έκλεισε την πόρτα σε μείωση τον Οκτώβριο – Άνοδος ομολογιακών αποδόσεων

Οι ευρωπαϊκές μετοχές έκλεισαν με άνοδο, ενώ οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων του ευρώ σημείωσαν άνοδο.

Money Review

Η ΕΚΤ δεν έχει αποκλείσει μία μείωση των επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίαση στις 17 Οκτωβρίου, ακόμη και εάν μία τέτοια κίνηση θεωρείται απίθανη, όπως ανέφεραν πηγές, τις οποίες επικαλείται το Bloomberg. Mετά το ανακοινωθέν της ΕΚΤ και τη συνέντευξη Τύπου της προέδρου Κριστίν Λαγκάρντ, οι ευρωπαϊκές μετοχές έκλεισαν με άνοδο, ενώ οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων του ευρώ σημείωσαν άνοδο.

Λαμβάνοντας υπόψη τους καθοδικούς κινδύνους για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης, αξιωματούχοι προτιμούν να κρατήσουν ανοικτή την επιλογή για μείωση των επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίαση, όπως ανέφεραν κάποιες πηγές που δεν θέλησαν να κατονομαστούν.

Καθώς απομένουν μόλις πέντε εβδομάδες έως την επόμενη συνεδρίαση, αξιωματούχοι της ΕΚΤ θα έχουν στη διάθεσή τους στοιχεία για τον πληθωρισμό ενός ακόμη μηνός. Για να κρίνουν όμως οποιαδήποτε ύφεση στην οικονομία, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να βασίζονται σε δείκτες που παρακολουθούν την επιχειρηματική δραστηριότητα, αντί για πολύ «σκληρά» δεδομένα.

Μετά πάντως από τη συνέντευξη Τύπου, οι επενδυτές μείωσαν τα στοιχήματά τους για μείωση τον επόμενο μήνα στο 20% από 40% στην αρχή της εβδομάδας.

Η ΕΚΤ έχει μειώσει μέχρι στιγμής δύο φορές τα επιτόκια, Ιούνιο και Σεπτέμβριο – και οι αγορές στοιχηματίζουν τώρα τουλάχιστον μία ακόμη μείωση έως τα τέλη του έτους. Με δεδομένη την προτίμηση των αξιωματούχων στην χρήση των τριμηνιαίων οικονομικών προβλέψεων ως οδηγό για τις κινήσεις της νομισματικής πολιτικής, ο Δεκέμβριος ενδεχομένως να είναι μία πιο λογική στιγμή για δράση.

Άνοδος των μετοχών στην Ευρώπη

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 ενισχύθηκε 0,8% στις 511,98 μονάδες, αγγίζοντας υψηλό εβδομάδας, με όλους τους επιμέρους δείκτες να κλείνουν τη συνεδρίαση με αξιοσημείωτα κέρδη.

Η ΕΚΤ μείωση ξανά το βασικό επιτόκιό της κατά 25 μονάδες βάσης, όπως ήταν αναμενόμενο, μετά την αντίστοιχη μείωση του Ιουνίου, με τους περισσότερους κλάδους στην Ευρώπη να κλείνουν με άνοδο, εκτός από το real estate, που υποχώρησε 0,1%.

Ο κλάδος εξόρυξης μετάλλων καθοδήγησε τα κέρδη, με άνοδο 2,4%, αφού αυξήθηκαν οι τιμές των βασικών μετάλλων, χάρη στις προσδοκίες για μειώσεις των επιτοκίων και στις ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα.

Σε άνοδο και ο κλάδος τεχνολογίας, της τάξης του 2%, δίδοντας το μεγαλύτερο στήριγμα στον STOXX 600.

Το βλέμμα των επενδυτών είναι επόμενο να στρέφεται στην επόμενη κίνηση της ΕΚΤ, αλλά και στην κίνηση της Φέντεραλ Ριζέρβ την επόμενη εβδομάδα.

Γιατί ανέβηκαν οι αποδόσεις

Αντίθετα, στην αγορά κρατικού χρέους του ευρώ, οι τιμές υποχώρησαν και οι αποδόσεις ανέβηκαν, από τη στιγμή που η ΕΚΤ υποβάθμισε ελαφρώς τις προβλέψεις της για την οικονομία και οι αγορές περιόρισαν τα στοιχήματά τους για νέα μείωση τον Οκτώβριο.

«Πιστεύουμε ότι η ΕΚΤ θα μειώνει συγκρατημένα τα επιτόκια, λαμβάνοντας υπόψη τον υψηλό πληθωρισμό στις υπηρεσίες, που εκπροσωπεί το μεγαλύτερο μέρος του καλαθιού με τις τιμές, πάνω από το 4%», όπως αναφέρει ο Σαρλς Σέβιλ, διευθυντής της οικονομικής ομάδας της Fitch.

To σημερινό περιβάλλον επιτρέπει μειώσεις των επιτοκίων κάθε τρίμηνο, σημειώνουν κάποιοι αναλυτές, οι οποίοι βλέπουν το βασικό επιτόκιο καταθέσεων να υποχωρεί στο 2,50% σε ορίζοντα 12μήνου.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύθηκε πέντε μονάδες βάσης, στο 2,15% από 2,13% που ήταν πριν από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ, αφού υποχώρησαν πέντε μονάδες βάσης στη συνεδρίαση της Τετάρτης.

Στη γερμανική διετία, η απόδοση ενισχύθηκε εννέα μονάδες βάσης, στο 2,22% αφού είχε αποκλιμακωθεί επτά την Τετάρτη. Κινείτο στο 2,18% πριν από την ΕΚΤ.

Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς, η οποία είχε υποχωρήσει μία ημέρα νωρίτερα στο χαμηλοτερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2022, ενισχύθηκε οριακά στο 3,55% με το spread έναντι των γερμανικών σταθερό στις 139 μονάδες βάσης.

Στην ελληνική αγορά, η απόδοση στη 10ετία τσίμπησε οριακά σε σχέση με χθες, στο 3,14% με το spread στις 103 μονάδες βάσης, ελαφρώς χαμηλοτερα, ενώ στην πενταετία το κόστος δανεισμού διαμορφώθηκε στο 2,41%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ ήταν και πάλι αυξημένος στα 156 εκατ. ευρώ.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Money Review

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση