ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Έκρηξη κινεζικών επενδύσεων στον Δρόμο του Μεταξιού

Ξεπέρασαν τα 32 δισ. δολ. το 2022, με έμφαση στην υψηλή τεχνολογία

BLOOMBERG, FINANCIAL TIMES

Παρά τα όσα έχουν ειπωθεί τα τελευταία χρόνια περί υπερχρέωσης όσων αναπτυσσόμενων χωρών έχουν λάβει αναπτυξιακά δάνεια από την Κίνα στο πλαίσιο του νέου Δρόμου του Μεταξιού, οι επενδύσεις του Πεκίνου στο φιλόδοξο σχέδιό του αυξάνονται θεαματικά. Η έμφαση δίνεται κυρίως στην υψηλή τεχνολογία, στις μπαταρίες για την ηλεκτροκίνηση και την ενέργεια.

Σύμφωνα με σχετική έκθεση του Πανεπιστημίου Φουντάν της Σαγκάης, οι επενδύσεις της Κίνας στο σύνολο των 147 χωρών του νέου Δρόμου του Μεταξιού έφτασαν το περασμένο έτος στα 32,5 δισ. δολ. σημειώνοντας αύξηση 63% σε ετήσια βάση και καταγράφοντας το υψηλότερο επίπεδο από το 2019.

Η δαπάνη που οδήγησε στη μεγάλη αύξηση ήταν κατά κύριον λόγο το κοινό σχέδιο της κινεζικής Contemporary Amperex Technology, της γνωστής ως CATL, και της Mercedes-Benz Group για επένδυση 7 δισ. δολ. σε μονάδα παραγωγής μπαταριών για ηλεκτροκίνητα οχήματα.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο από όσα σχέδια προβλέπει ο νέος Δρόμος του Μεταξιού από το 2013, οπότε και εγκαινιάστηκε. Εκτός από τον τομέα της τεχνολογίας, οι μεγαλύτερες επενδύσεις της Κίνας ήταν στον ενεργειακό κλάδο, καθώς χρηματοδοτεί με 9 δισ. δολ. σειρά σχεδίων κυρίως στους τομείς του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και της πράσινης ενέργειας. Οι κινεζικές επιχειρήσεις υπέγραψαν, επίσης, συμφωνίες συνολικού ύψους άνω των 15 δισ. δολ. για έργα στον ενεργειακό κλάδο, όπως και συμφωνίες ύψους 12 δισ. δολ. για την εκτέλεση έργων υποδομής, λιμάνια, οδικές αρτηρίες και σιδηροδρομικές συνδέσεις.

Συνολικά, πάντως, τα κεφάλαια που έχει δεσμεύσει το Πεκίνο σε δάνεια και επενδύσεις στο πολυσχιδές έργο του Δρόμου του Μεταξιού εμφανίζουν μικρή μείωση το 2022 σε σύγκριση με το 2021, καθώς μειώθηκε ο δανεισμός του Πεκίνου σε ορισμένες χώρες, ως επί το πλείστον της Αφρικής, που είτε έχουν πτωχεύσει είτε έχουν ζητήσει αναδιάρθρωση του χρέους τους. Ανάμεσά τους το Πακιστάν, που αυτές τις ημέρες διαπραγματεύεται με το ΔΝΤ πακέτο στήριξης ύψους 6,5 δισ. δολ., αλλά και η Σρι Λάνκα, που επίσης πλησιάζει σε συμφωνία για την αναδιάρθρωση του χρέους της. Ετσι το συνολικό ποσό που δέσμευσε η Κίνα το 2022 στα έργα του Δρόμου του Μεταξιού ήταν 67,8 δισ. δολ., ελαφρώς μικρότερο από τα 689,7 δισ. δολ. το 2021.

Ανάμεσα στις χώρες του Δρόμου του Μεταξιού η Ουγγαρία ήταν αυτή που έλαβε τις μεγαλύτερες επενδύσεις με δεύτερη τη Σαουδική Αραβία και τρίτη τη Σιγκαπούρη. Δεν υπήρξαν, αντιθέτως, επενδύσεις για κατασκευαστικά έργα σε Ρωσία, Ανγκόλα, Σρι Λάνκα, Νεπάλ και Περού. Σε ό,τι αφορά ειδικότερα το Πακιστάν, τα κεφάλαια που έχει συνολικά δεσμεύσει η Κίνα στο πλαίσιο του εν λόγω σχεδίου μειώθηκαν κατά 34%, ενώ σε διπλάσιο ποσοστό μειώθηκαν και οι επενδύσεις της στις χώρες της υποσαχάριας Αφρικής.

Η αύξηση των επενδύσεων της Κίνας δεν αναιρεί ότι υπήρξαν και παραμένουν πολλά προβλήματα στο κολοσσιαίο και διεθνές επενδυτικό σχέδιό της ανά τις ηπείρους. Ενα σχέδιο που ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, αποκάλεσε «σχέδιο του αιώνα» το 2017.

Σύμφωνα με σχετική έρευνα, οι δύο αναπτυξιακές τράπεζες της Κίνας περιόρισαν τον δανεισμό τους τόσο το 2020 όσο και το 2021. Στοιχεία του ερευνητικού ομίλου Rhodium Group αναφέρουν ότι το ύψος των δανείων που χορήγησαν κινεζικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στο πλαίσιο του Δρόμου του Μεταξιού και ετέθησαν υπό νέα διαπραγμάτευση την τελευταία διετία έχει φτάσει τουλάχιστον στα 52 δισ. δολ. Πρόκειται για ποσό υπερτριπλάσιο του αντίστοιχου της αμέσως προηγούμενης διετίας, που ανήλθε στα 16 δισ. δολάρια.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

Οι Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις σε σχέση με την ανάγκη απλοποίησης και μείωσης του διοικητικού άχθους, προκειμένου να ενισχυθεί ...
ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις
 |  ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ