ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Είναι εφικτές στην Κύπρο οι κινητές μονάδες υγροποίησης ΦΑ; (ηχητικό)

Τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου για αγωγό φυσικού αερίου από το Ισραήλ στην Κύπρο σχολίασε ο Χαράλαμπος Έλληνας

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Για τα ενεργειακά θέματα μετά και τις ανακοινώσεις από τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου για αγωγό φυσικού αερίου από το Ισραήλ στην Κύπρο αναφέρθηκε στην εκπομπή του «ΣΠΟΡ ΦΜ 95.0» και την εκπομπή «ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ» ο διεθνής εμπειρογνώμονας σε θέματα ενέργειας Χαράλαμπος Έλληνας.

Σύμφωνα με τον κ. Έλληνα, η εν λόγω ανακοίνωση από τον ισραηλινό Πρωθυπουργό έχει σύνδεση με τον αγωγό για την παλιά ιδέα του East Med και συγκεκριμένα για το πρώτο σκέλος για μεταφορά φυσικού αερίου από το Ισραήλ στην Κύπρο για υγροποίηση και εξαγωγή. «Η αρχική ιδέα ήταν να αρχίσει ο East Med από το κοίτασμα Λεβιάθαν. Αυτή τη στιγμή η διαχειρίστρια του Λεβιάθαν είναι η εταιρεία Chevron η οποία μελετά για πιθανή εγκατάσταση πλωτής μονάδας υγροποίησης πάνω από το Λεβιάθαν για εξαγωγή απευθείας στη διεθνή αγορά. Αν η εταιρεία προχωρήσει σε αυτό το έργο δεν αφήνει περιθώριο για αγωγό από το Λεβιάθαν στην Κύπρο».

Τα δύο πιθανά έργα στην Κύπρο

Ο εμπειρογνώμονας σε θέματα ενέργειας αναφορικά με το θέμα υγροποίησης στο χώρο παραγωγής ανέφερε ότι η εταιρεία Energean έκανε εισηγήσεις για δύο πιθανά έργα στην Κύπρο. «Το ένα να φέρει με αγωγό φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα γύρω από το Καρίς και το Τανίν στο Ισραήλ στην Κύπρο, να ενοικιάσει μία πλωτή μονάδα υγροποίησης, να το υγροποιεί και να το εξάγει. Η δεύτερη εισήγηση να φέρει φυσικό αέριο με αγωγό για χρήση της Κύπρου. Τα δύο έργα μπορούν να γίνουν ξεχωριστά ή και μαζί» ανέφερε.

Θα μπορεί ο αγωγός να υποδεχθεί ΦΑ από άλλα κοιτάσματα;

Σε ερώτημα για το εάν τελικά προχωρήσει το πολύ μεγάλο έργο κατασκευής αγωγού προς την Κύπρο και την πιθανότητα αυτός ο αγωγός να υποδέχεται φυσικό αέριο και από άλλα κοιτάσματα άλλων χωρών ο κος Έλληνας διευκρίνισε πως για να γίνει αυτό πρέπει οι άλλες εταιρείες όπως η Chevron, η Exon Mobil και η ΕΝΙ να δείξουν ενδιαφέρον για να προχωρήσουν με τέτοια έργα, πράγμα που όπως τόνισε δεν έχει γίνει.

Ο ρόλος της Αιγύπτου

Αναφορικά με την περίπτωση της Αιγύπτου, ο Χαράλαμπος Έλληνας ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει η ενδεχόμενο η χώρα να προχωρήσει σε εξαγωγή φυσικού αερίου από την Κύπρο διότι διαθέτει τα δικά της τερματικά.

Η περίπτωση του Ισραήλ

Σχετικά με το Ισραήλ, ο κ. Έλληνας ανέφερε ότι η εταιρεία Chevron μελετάει έργο πλωτής μονάδας υγροποίησης πάνω από το Λεβιάθαν και ως εκ τούτου παραμένει μόνο η εταιρεία Energean για το ενδεχόμενο εξαγωγής μικρών μονάδων φυσικού αερίου από το Ισραήλ στην Κύπρο.

Είναι εφικτές στην Κύπρο οι κινητές μονάδες υγροποίησης ΦΑ;

Σχετικά με τη δυνατότητα να αναπτυχθούν κινητές μονάδες υγροποίησης φυσικού αερίου ανέφερε ότι είναι δυνατό αλλά πρέπει να βρεθούν οι ποσότητες φυσικού αερίου διότι από μόνη της η Energean θα δυσκολευτεί λόγω των μικρών ποσοτήτων που διαθέτει, με αποτέλεσμα να πρέπει να επιδείξουν ενδιαφέρον και οι άλλες εταιρείες που ασχολούνται στην περιοχή.

Η κατασκευή σταθμού απουγροποίησης στο Βασιλικό

Αναφορικά με τον σχεδιασμό της Energean για να φέρει φυσικό αέριο με αγωγό στην Κύπρο, ο κ. Έλληνας πρόσθεσε ότι έρχεται σε σύγκρουση με το έργο για κατασκευή τερματικού απουγροποίησης στο Βασιλικό το οποίο αγγίζει επένδυση ύψους 350 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Για το εν λόγω έργο σύμφωνα με τον κ. Έλληνα, αναμένεται του χρόνου να είναι έτοιμο, με την πλωτή μονάδα να είναι έτοιμη από φέτος και η κατασκευή προβλήτας από του χρόνου.

Το ΦΑ στις διεθνείς αγορές

Στο ζήτημα του φυσικού αερίου στις διεθνείς αγορές και την τάση ζήτησης της μείωσης ο εμπειρογνώμονας σε θέματα ενέργειας ανέφερε ότι στην Ασία υπάρχει ακόμη ζήτηση ενώ στην Ευρώπη σε σχέση με το 2021 η ζήτηση έχει μειωθεί κατά 18% με ορίζοντα το 2030 η ζήτηση να μειωθεί κατά 30%.

Αναφορικά με τις τιμές φυσικού αερίου, πρόσθεσε ότι είναι χαμηλές αλλά όταν η ζήτηση θα αυξηθεί, κυρίως τον χειμώνα, οι τιμές θα αυξηθούν επίσης. Ωστόσο, όπως ανέφερε, η Κύπρος θα επηρεαστεί και θα αναγκαστεί να υιοθετήσει ανάλογους στόχους από τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για χρήση Ανανεώσιμων Πυγών Ενέργειας, τονίζοντας την σημαντικότητα η χώρα να εστιάσει σε αυτόν τον τομέα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X