ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ecofin: Οι τρεις πυλώνες του πακέτου στήριξης έναντι του ενεργειακού σοκ

Οι εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις της κρίσης στην Ουκρανία και οι πρωτοβουλίες στο Ecofin

Kathimerini.gr

Γιάννης Παλαιολόγος

«Σοβαρό αντίκτυπο» στην ανάπτυξη στην Ευρώπη θα έχει η κρίση που ξέσπασε με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, δήλωσε νωρίτερα ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόφσκις, μετά τη συνεδρίαση του Ecofin. Η διατύπωση δείχνει να αποκλίνει από τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το δείκτη μεγέθυνσης στην Ευρωζώνη, η οποία την περασμένη εβδομάδα μείωσε τη σχετική πρόβλεψη κατά μόλις 0,5 μονάδες σε σχέση με τον Δεκέμβριο (από 4,2% σε 3,7%).

Η εκτίμηση της Επιτροπής, είπε ο κ. Ντομπρόφσκις, εξακολουθεί να είναι ότι η ανάκαμψη θα επιβραδυνθεί αλλά δεν θα ανακοπεί ως αποτέλεσμα της νέας κρίσης. Επανέλαβε δε ότι η Κομισιόν θα επανεξετάσει τη δημοσιονομική της καθοδήγηση το Μάιο, μετά τη δημοσίευση των εαρινών προβλέψεων.

Σχετικά με το πακέτο στήριξης έναντι του ενεργειακού σοκ, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρινό Λεμέρ δήλωσε ότι οι υπουργοί Οικονομικών κατέληξαν σε μία στρατηγική τριών πυλώνων: εισοδηματική στήριξη σε νοικοκυριά για το κόστος των καυσίμων· στοχευμένη υποστήριξη των πιο άμεσα πληγεισών επιχειρήσεων (με κρατικές εγγυήσεις για δάνεια, επιδοτήσεις κ.ά.)· και προώθηση δέσμης μέτρων για την ταχύτερη δυνατή επίτευξη της απεξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

Τόσο ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος όσο και ο κ. Λεμέρ μίλησαν για την ανάγκη αξιοποίησης των υφιστάμενων εργαλείων για την καταπολέμηση της νέας κρίσης, μεταξύ των οποίων τα χαμηλότοκα δάνεια, αξίας 200 δισ. ευρώ, που είναι διαθέσιμα μέσω του RRF αλλά τα οποία δεν τα έχουν ακόμα αιτηθεί τα κράτη-μέλη που τα δικαιούνται. Ο κ. Ντομπρόφσκις θύμισε ότι η προθεσμία για τις αιτήσεις λήγει τον Αύγουστο του 2023.

Στο μέτωπο των κυρώσεων, Ο κ. Λεμέρ μίλησε για «απόλυτη αποφασιστικότητα» των «27» να εφαρμόσουν πλήρως το νέο πακέτο που εγκρίθηκε επισήμως σήμερα. Ο αριθμός των Ρώσων που έχουν συμπεριληφθεί στη λίστα των κυρώσεων έχει φτάσει τους 600. Ωστόσο έχει εμφανιστεί ρήγμα στις τάξεις του Συμβουλίου, με τις χώρες της Βαλτικής και την Πολωνία, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», να εκφράζουν απογοήτευση για τις εξαιρέσεις που συνόδευσαν το νεότερο πακέτο (στις οποίες επέμεναν κυρίως το Βερολίνο και η Ρώμη).

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι «όλες οι επιλογές παραμένουν στο τραπέζι» σχετικά με την πιθανή κλιμάκωση των κυρώσεων. Ο κ. Ντομπρόφσκις στάθηκε στην άρση του ευνοϊκού καθεστώτος (Most-Favoured Nation) της Ρωσίας στον ΠΟΕ, μία «άνευ προηγουμένου» κίνηση στην οποία συμμετείχαν χώρες «που αποτελούν άνω του 40% του παγκόσμιου ΑΕΠ». «Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε νέες κυρώσεις», πρόσθεσε, «χωρίς να χρειάζονται συγκεκριμένες αφορμές. Το γεγονός της συνεχιζόμενης εισβολής δικαιολογεί τη συνεχιζόμενη πίεση».

Σε μία σημαντική εξέλιξη, οι υπουργοί Οικονομικών των «27» κατέληξαν σε συμφωνία για τον Διασυνοριακό Μηχανισμό Προσαρμογής Άνθρακα, που ήταν ένας από τους κεντρικούς στόχους της γαλλικής προεδρίας στο πεδίο της οικονομίας. Ο Μηχανισμός θα επιβάλλει επιβαρύνσεις σε εισαγωγές προϊόντων στην Ε.Ε. από χώρες με πιο χαλαρή περιβαλλοντική νομοθεσία, σε πέντε κλάδους: τσιμεντοβιομηχανίας, ηλεκτροπαραγωγή, αλουμίνιο, λιπάσματα και χαλυβουργία-σιδηρουργία.

Αντιθέτως, στην ενσωμάτωση του πυλώνα 2 της συμφωνίας του ΟΟΣΑ για την ελάχιστη φορολόγηση, όπου απαιτείται ομοφωνία, δεν πείστηκαν οι χώρες που έχουν ενστάσεις (κυρίως η Πολωνία και η Ουγγαρία). «Προσπαθούμε εδώ και πέντε χρόνια [για την υιοθέτηση της Οδηγίας], μπορούμε να περιμένουμε άλλες τρεις εβδομάδες», είπε ο κ. Λεμέρ, εκφράζοντας αισιοδοξία για συμφωνία στο Ecofin του Απριλίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

Οι Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις σε σχέση με την ανάγκη απλοποίησης και μείωσης του διοικητικού άχθους, προκειμένου να ενισχυθεί ...
ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις
 |  ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ