ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ε.Ε.: Μέτρα για την επισιτιστική κρίση

Σε τέσσερις άξονες οι αποφάσεις του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε.

Kathimerini.gr

Γιάννης Παλαιολόγος

Μέτρα άμβλυνσης της επισιτιστικής κρίσης ανακοίνωσε χθες το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., με τους υπουργούς να εκφράζουν αυξημένη ανησυχία για το ζήτημα και για την απροθυμία της Μόσχας να συνεισφέρει στην άρση του αδιεξόδου. Τα μέτρα κινούνται σε τέσσερις άξονες: αλληλεγγύη μέσω έκτακτων πρωτοβουλιών αρωγής και στήριξη για μείωση του κόστους προμήθειας τροφίμων για τις φτωχότερες χώρες· ενίσχυση της βιώσιμης παραγωγής και της ανθεκτικότητας των διατροφικών συστημάτων· διευκόλυνση των εξαγωγών ρωσικών αγροτικών προϊόντων μέσω εναλλακτικών οδών (δεδομένου του αποκλεισμού που έχει επιβάλει η Ρωσία στα ουκρανικά λιμάνια)· ισχυρή στήριξη στον ΟΗΕ και στον κεντρικό ρόλο του UN Global Crisis Response Group στον συντονισμό της διεθνούς προσπάθειας επίλυσης της κρίσης.

Η Ε.Ε. έχει κινητοποιήσει 225 εκατ. για τη νότια γειτονία μέσω του Food and Resilience Facility. Παράλληλα, το Team Europe (Ε.Ε. και κράτη-μέλη) θα διαθέσει 1 δισ. σε στήριξη για το Σαχέλ και την περιοχή της λίμνης Τσαντ και άλλα 600 εκατ. για το Κέρας της Αφρικής. Στα συμπεράσματά του, το Συμβούλιο εκφράζει τη βαθιά του ανησυχία σημειώνοντας ότι οι ευάλωτοι πληθυσμοί αντιμετωπίζουν πρωτοφανή επίπεδα επισιτιστικής ανασφάλειας. «Ο αδικαιολόγητος, απρόκλητος και παράνομος επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας έχει επιδεινώσει δραματικά την κρίση επισιτιστικής ασφάλειας», σημειώνεται. «Τα ρωσικά στρατεύματα βομβαρδίζουν και λεηλατούν την καλλιεργήσιμη γη της Ουκρανίας», αναφέρουν οι ΥΠΕΞ των «27». Επιπλέον, όπως σημειώνεται, η Ρωσία μπλοκάρει τις αγροτικές εξαγωγές διά θαλάσσης.

Δράσεις αλληλεγγύης προς τις φτωχότερες χώρες, ενίσχυση παραγωγής, διευκόλυνση εξαγωγών και στήριξη του ΟΗΕ.

Η Ε.Ε. δεν έχει επιβάλει κυρώσεις στις ρωσικές εξαγωγές τροφίμων και λιπασμάτων, υπογραμμίζει το Συμβούλιο. Στο σημείο αυτό στάθηκε επιμόνως στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την εξωτερική πολιτική, Ζοσέπ Μπορέλ. «Γίνεται μια μάχη μεταξύ αφηγημάτων και πρέπει να τη δώσουμε αυτή τη μάχη», τόνισε ο κ. Μπορέλ, λέγοντας ότι είναι πάγια πρακτική της ρωσικής πλευράς να δημιουργηθεί ένα πρόβλημα και μετά να κατηγορεί τους πάντες.

Ο ύπατος εκπρόσωπος είπε ότι το Κρεμλίνο προκαλεί εσκεμμένα λιμό και χρησιμοποιεί τα τρόφιμα ως όπλο πολέμου. Πρόσθεσε ότι είναι σε επαφή με πολλές αφρικανικές χώρες, που έχουν εκφράσει δυσφορία για τις κυρώσεις στο ρωσικό τραπεζικό σύστημα και τις δυσκολίες που δημιουργεί για την εισαγωγή τροφίμων. Επέμεινε ότι ο τρόπος με τον οποίο έχουν επιβληθεί οι κυρώσεις αφήνει περιθώρια για εισαγωγές από τη Ρωσία.

Στην πρωινή του δήλωση, ο κ. Μπορέλ μίλησε για σοβαρό κίνδυνο λιμού μεγάλης κλίμακας, ειδικά στην Αφρική, αν δεν αρθεί άμεσα ο αποκλεισμός των ουκρανικών λιμανιών από τη Ρωσία. «Είμαστε σε πολύ δύσκολη κατάσταση», δήλωσε από την πλευρά του ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Βόπκε Χέκστρα.

Οι υπουργοί Εξωτερικών χθες το μεσημέρι είχαν γεύμα με τον Αιγύπτιο ομόλογό τους, Σ. Σούκρι. Η Αίγυπτος είναι μεταξύ των χωρών που είναι από τις πιο εξαρτημένες από τις ουκρανικές αγροτικές εξαγωγές.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση