Το ΔΝΤ προειδοποιεί για το ενδεχόμενο «απότομης προσγείωσης» της παγκόσμιας οικονομίας εάν ο επίμονα προβληματικός πληθωρισμός διατηρήσει τα επιτόκια σε υψηλότερα επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενισχύοντας τους χρηματοοικονομικούς κινδύνους.
Παρότι το ΔΝΤ δεν μετέβαλε τις οικονομικές προβλέψεις του από τον Ιανουάριο, στην έκθεση που δημοσίευσε σήμερα το Ταμείο τονίζει ότι τα σημάδια ανθεκτικότητας, σε συνδυασμό με τις χαμηλότερες, παγκοσμίως, τιμές ενέργειας και τροφίμων, κρύβουν μια πιο «σκοτεινή πραγματικότητα».
Ο Pierre-Olivier Gourinchas, επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, δήλωσε: «Κάτω από την επιφάνεια (…) δημιουργούνται αναταράξεις και η κατάσταση παραμένει αρκετά εύθραυστη (…) Ο πληθωρισμός είναι πολύ πιο επίμονος από ό,τι αναμενόταν ακόμη και πριν από λίγους μήνες».
«Πιο ανησυχητικό είναι ότι η απότομη σύσφιξη της (νομισματικής) πολιτικής τους τελευταίους 12 μήνες αρχίζει να έχει σοβαρές παρενέργειες για τον χρηματοπιστωτικό τομέα».
Στις αναλυτικές προβλέψεις του που δημοσιεύθηκαν σήμερα (σ.σ.: δημοσιεύονται δύο φορές τον χρόνο), το ΔΝΤ δήλωσε ότι η αναταραχή στην αγορά κρατικών ομολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου το περασμένο φθινόπωρο και η τραπεζική αναταραχή στις ΗΠΑ τον περασμένο μήνα έδειξαν τις «σημαντικές ευπάθειες τόσο των τραπεζών όσο και των υπόλοιπων χρηματοοικονομκών ιδρυμάτων.
«Οι πιθανότητες μιας σκληρής προσγείωσης αυξήθηκαν απότομα» προειδοποίησε το ΔΝΤ.
Ο Gourinchas δήλωσε στους Financial Times ότι, ενώ το τραπεζικό σύστημα ήταν πολύ πιο ανθεκτικό από ό,τι κατά τη διάρκεια της κρίσης του 2008, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έπρεπε να «σκεφτούν τι θα μπορούσε να πάει στραβά».
«Ολοι μπορούμε να θυμηθούμε το μεγάλο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε μεταξύ της πτώχευσης ενός μεμονωμένου ιδρύματος, είτε ήταν η Bear Stearns είτε η Countrywide», είπε, αναφερόμενος σε ιδρύματα που πτώχευσαν πριν από περισσότερο από μία δεκαετία.
«Κάθε φορά αυτό αντιμετωπιζόταν ως μεμονωμένο περιστατικό, μέχρι που δεν ήταν». Σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις του ΔΝΤ, υπάρχει 25% πιθανότητα ο ετήσιος παγκόσμιος ρυθμός ανάπτυξης να πέσει κάτω από το 2% το 2023, κίνδυνος διπλάσιος από το ποσοστό που θεωρείται «φυσιολογικό».
Από το 1970 μέχρι σήμερα, η παγκόσμια οικονομία έχει καταγράψει μόλις πέντε φορές τόσο αργό ρυθμό ανάπτυξης.
Στην περίπτωση ενός σημαντικού οικονομικού σοκ, το ΔΝΤ προειδοποιεί πως η παγκόσμια ανάπτυξη είναι πιθανό να πέσει κάτω από τον ρυθμό αύξησης του πληθυσμού και να οδηγήσει σε παγκόσμια ύφεση.
Στην αμετάβλητη πρόβλεψη του ΔΝΤ, η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 2,8% το 2023, να αυξηθεί στο 3% το 2024 και να παραμείνει σε αυτό το επίπεδο περίπου μέχρι το 2028. Την περασμένη εβδομάδα, η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, δήλωσε ότι πρόκειται για τις πιο αδύναμες μεσοπρόθεσμες προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία από το 1990.
Ο Gourinchas δήλωσε στους FT ότι το Ταμείο προβλέπει υπερ-ενισχυμένη ανάπτυξη στην Κίνα, με άλλες χώρες να επιστρέφουν σε πιο φυσιολογικούς ρυθμούς. Το ΔΝΤ υποθέτει επίσης ότι η παραγωγικότητα θα μειωθεί παγκοσμίως, ενώ οι οικονομίες θα υποφέρουν από τα «σημάδια της πανδημίας» και τον διεθνή κατακερματισμό εν μέσω γεωπολιτικών εντάσεων.
Πηγή: Financial Times