ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Δίχως εκπλήξεις η ψήφιση του τελευταίου Προϋπολογισμού Αναστασιάδη

Έβγαιναν οι αριθμοί από νωρίς - Από τους 54 βουλευτές που συμμετείχαν στη διαδικασία, τον στήριξαν 29

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Υπερψηφίστηκε δίχως εκπλήξεις ο Προϋπολογισμός του 2023, ο τελευταίος που έφερε η Κυβέρνηση του Προέδρου Αναστασιάδη στη Βουλή. Οι αριθμοί για την στήριξη του Προϋπολογισμού του 2023 έβγαιναν πριν τη διαδικασία της ψήφισής του, αφού είχαν δηλώσει πως θα τον στήριζαν το κυβερνών κόμμα (ΔΗΣΥ), το ΔΗΚΟ και η ΔΗΠΑ.

Η Κυβέρνηση μετά την κατάθεση του Προϋπολογισμού προχώρησε σε 41 τροποποιήσεις.

Με 29 ψήφους υπέρ και 24 κατά, ο Προϋπολογισμός του 2023 ψηφίστηκε σε Νόμο, ενώ έξω από τη Βουλή των Αντιπροσώπων στη Λευκωσία διαμαρτυρόμενοι αντιδρούσαν για ψήφισμα της Βουλής, όπου, ο Γεώργιος Γρίβας Διγενής, χαρακτηρίζεται «ως ανάξιος κάθε τιμής από την πατρίδα».

Τον Προϋπολογισμό καταψήφισαν οι βουλευτές του ΑΚΕΛ, της ΕΔΕΚ, του ΕΛΑΜ και του Κινήματος Οικολόγων.

Η διαδικασία της ψήφισης δεν έφερε σε καμία περίπτωση μνήμες από τα «παρατράγουδα» του Προϋπολογισμού του 2021, όπου τον Δεκέμβρη του 2020 η Βουλή τον καταψήφισε και εντέλει τον Ιανουάριο του 2021 είπε το πολυπόθητο «ναι». Το 2020 (για τον Προϋπολογισμό του 2021), είχε καταψηφιστεί για πρώτη φορά από το 1963 ο Προϋπολογισμός της κυπριακής κυβέρνησης, γεγονός που «σημάδεψε» την όλη διαδικασία.

Θα ανοίγει η Οικονομικών από Ιανουάριο

Πέρα από την «άνετη» όμως ψήφιση του Προϋπολογισμού του 2023, οι τροπολογίες των κομμάτων που τέθηκαν προς ψήφιση, ξεπέρασαν κατά μία τις 110. Από αυτές, πέρασαν οι 46 και προνοούν σταυρώματα κονδυλίων, αλλά και σχετικές εγκρίσεις για αποδεσμεύσεις που πρέπει να γίνονται από την Επιτροπή Οικονομικών.

Όμως, μετά την ψήφιση του κρατικού Προϋπολογισμού, η Βουλή των Αντιπροσώπων έχει υποχρέωση να αναστείλει την λειτουργία της, έως ότου γίνουν οι Προεδρικές εκλογές. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας της ψήφισης του Προϋπολογισμού του 2023 ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου έλαβε το λόγο και είπε να μην σταυρωθούν κονδύλια μέσω τροπολογιών που θα «αφήσουν τους πολίτες απλήρωτους». Προς απάντησή του, προχώρησε η Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών, Χριστιάννα Ερωτοκρίτου, και ανέφερε πως από 2 Ιανουαρίου όποτε κριθεί αναγκαίο, η Επιτροπή Οικονομικών θα συνεδριάζει για να αποδεσμεύει όποια απαραίτητα κονδύλια θα χρειάζονται εγκρίσεις.

Να σημειωθεί πως, η Κυβέρνηση μετά την κατάθεση του Προϋπολογισμού προχώρησε σε 41 τροποποιήσεις.

Ικανοποίηση από ΥΠΟΙΚ και Πρόεδρο

Την ικανοποίησή του για την έκβαση των πραγμάτων σε σχέση με τον κρατικό Προϋπολογισμό του 2023 εξέφρασε ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης μετά την λήξη της διαδικασίας. Σχολίασε πως είναι ένας Προϋπολογισμός που έχει βλέμμα στο μέλλον και έχει και τα εργαλεία για να χειριστεί το κράτος βραχυπρόθεσμες κρίσεις. Ο Υπουργός σχολίασε πως, το βραχυπρόθεσμο μέλλον δεν θα είναι εύκολο στην οικονομία και ευχήθηκε στην επόμενη κυβέρνηση που θα υλοποιήσει τον προϋπολογισμό να προχωρήσει με τις μεταρρυθμίσεις.

Τις ευχαριστίες του εξέφρασε και από μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Νίκος Αναστασιάδης. Ευχαρίστησε τα κοινοβουλευτικά κόμματα για την υπερψήφιση του Προϋπολογισμού, ενώ είπε και μερικά χαρακτηριστικά του. «Αυξημένος αλλά και πλεονασματικός, ενισχύει το κράτος πρόνοιας, την οικονομική δραστηριότητα και περιλαμβάνει σημαντικά έργα ανάπτυξης, οδηγώντας στην Κύπρο του αύριο», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Έσοδα, έξοδα και αναπτυξιακές δαπάνες

Ο Προϋπολογισμός του 2023 προνοεί έσοδα 11.759,3 δισ. ευρώ και έξοδα 11.296,0 δισ. ευρώ. Μεταξύ του συνόλου των πιστώσεων του Προϋπολογισμού του 2023, του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Πλαισίου 2023-2025 και των συνολικών οροφών δαπανών που είχαν καθοριστεί, παρατηρούνται υπερβάσεις ύψους 30,2 εκατ. για το 2023. Οι δαπάνες προσωπικού περιλαμβανομένων των συντάξεων και των φιλοδωρημάτων υπολογίζονται να αυξηθούν κατά 4,7% και να ανέλθουν στα 3.193,7 εκατ. (2023) σε σύγκριση με 3.048,8 εκατ. (2022). Οι λειτουργικές δαπάνες προβλέπεται να αυξηθούν κατά 15,5% το 2023 και να ανέλθουν στα 1.099,7 εκατ. σε σύγκριση με 951,6 εκατ. το 2022.

Οι αναπτυξιακές δαπάνες (έργα υπό κατασκευή, συγχρηματοδοτούμενα έργα, εκπαιδεύσεις, χορηγίες σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, πάγια, κλπ.) αναμένεται να αυξηθούν κατά 12% το 2023 και να φθάσουν στα 1.273,4 εκατ. σε σύγκριση με 1.137,6 εκατ. το 2022. Οι δαπάνες για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους παρουσιάζουν μείωση της τάξης του 21,5% για το 2023 και υπολογίζονται στα 1.914,5 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με 2.441,5 εκατ. ευρώ το 2022.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X