ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Διασφάλιση ευημερίας μόνο με ισχυρή ανταγωνιστικότητα, λέει ο Πρόεδρος της ΟΕΒ

«Το κράτος οφείλει να αξιοποιήσει την αναπτυξιακή δυναμική».

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Μόνο με ισχυρή ανταγωνιστικότητα μπορεί η Κύπρος να διασφαλίσει την ευημερία του λαού της, να ενισχύσει το δίχτυ κοινωνικής προστασίας των ευάλωτων και των αδύναμων και να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο κάθε προσώπου που διαβιεί και βιοπορίζεται στην ελεύθερή της επικράτεια, δηλώνει ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) Αντώνης Αντωνίου σε γραπτό του μήνυμα για το νέο έτος.

Σύμφωνα με τον κ. Αντωνίου, με ένα πόλεμο στην αυλή της Ευρώπης σε εξέλιξη από τις αρχές του 2022 και έναν καινούργιο από τον Οκτώβριο με επίκεντρο το Ισραήλ και με άγνωστη και αβέβαιη τη μεσοπρόθεσμη κατάληξη, οι ανησυχίες όλων αυξάνονται, με μόνη βεβαιότητα το γεγονός ότι ο γεωπολιτικός χάρτης αλλάζει και μέχρι να διαμορφωθεί η τελική εικόνα θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα 2024 με απρόβλεπτες παραμέτρους.

«Μέσα σε αυτές τις διαρκώς μεταβαλλόμενες συνθήκες και στην αβεβαιότητα που αναπαράγουν, η Κύπρος χρειάστηκε αμέτρητες φορές να ξαναβρεί τον δρόμο της, να επαναχαράξει την πορεία της, να ξαναμετρήσει τις δυνάμεις και τις δυνατότητές της», συνεχίζει ο πρόεδρος της ΟΕΒ, προσθέτοντας ότι «πρωταγωνιστής σε αυτή την διεργασία ήταν πάντα το κυπριακό επιχειρείν, το οποίο, όπως σε όλες τις περιστάσεις κινδύνου, κλήθηκε και κατά το 2023 να σηκώσει το βάρος της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας».

Συμπληρώνει πως παρά τους μέχρι τώρα δυσμενείς οιωνούς και το τραχύ περιβάλλον, με εντυπωσιακή ευελιξία και προσαρμοστικότητα ο παραγωγικός ιστός του τόπου είχε υπό τις περιστάσεις αξιοθαύμαστη αναπτυξιακή επίδοση παρά τις αυξήσεις στα επιτόκια που επέβαλε η ΕΚΤ, κυρίως όμως, δημιούργησε τις κατάλληλες προϋποθέσεις για να υποδεχτεί η χώρα το 2024 με βάσιμη αισιοδοξία, με όραμα φιλόδοξο αλλά ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο.

«Το κράτος οφείλει να αξιοποιήσει την αναπτυξιακή δυναμική, να μεριμνήσει για τη διαρκή εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών με παραγωγή πρωτογενών δημοσιονομικών πλεονασμάτων και μείωση του δημόσιου χρέους για να μπορεί να αντιμετωπίσει τυχόν νέες απρόσμενες προκλήσεις», σημειώνει ο κ. Αντωνίου, προσθέτοντας ότι με μονίμως ελλοχεύοντες πλέον τους εξωγενείς κινδύνους για αύξηση στις τιμές των καυσίμων και της ενέργειας, για ελλείψεις ή υψηλές τιμές σε πρώτες ύλες, τρόφιμα και βασικά αγαθά, κύριο καθήκον της ηγεσίας του τόπου είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της κυπριακής οικονομίας με τα εργαλεία που η Δημοκρατία μπορεί να επιστρατεύσει κατά τρόπο κυρίαρχο.

«Μόνο με ισχυρή ανταγωνιστικότητα η χώρα μπορεί να διασφαλίσει την ευημερία του λαού της, να ενισχύσει το δίχτυ κοινωνικής προστασίας των ευάλωτων και των αδύναμων και να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο κάθε προσώπου που διαβιεί και βιοπορίζεται στην ελεύθερή της επικράτεια: συνταξιούχου, άνεργου, μαθητή – σπουδαστή – εκπαιδευόμενου, εργαζόμενου, αυτοεργοδοτούμενου ή επιχειρηματία», συμπληρώνει.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΟΕΒ, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας απαιτεί κυρίως ισχυρή πολιτειακή βούληση καθώς και πολιτική και κοινωνική συναίνεση για ολοκλήρωση των βασικών μεταρρυθμίσεων, όπως η ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης με νέο οργανόγραμμα, απλοποίηση γραφειοκρατίας και συγκράτηση κρατικού μισθολογίου, η επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης, η παραγωγή φθηνής ηλεκτρικής ενέργειας, ο εκσυγχρονισμός του φορολογικού σχεδιασμού, η επανεξέταση του συνταξιοδοτικού συστήματος, η εξουδετέρωση των αδυναμιών του ΓεΣΥ και αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων και το σταθερό/μη μεταβαλλόμενο νομικό πλαίσιο για την αποτελεσματική λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Προσθέτει πως μείζονος σημασίας παράμετροι που καθορίζουν την οικονομική ανάπτυξη αποτελούν η εξασφάλιση επαρκούς αριθμού κατάλληλου ανθρώπινου δυναμικού για στελέχωση των επιχειρήσεων, η διασύνδεση με μεσομακροπρόθεσμα μέτρα του εκπαιδευτικού συστήματος με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας, καθώς και η ταυτόχρονη επιτάχυνση της εφαρμογής των σχεδίων για απασχόληση αλλοδαπών, ώστε να εκτονωθεί η πίεση που αναχαιτίζει την αναπτυξιακή δυναμική που έχει δημιουργηθεί.

Επιπλέον, ζητά τη σύνδεση του ρυθμού αύξησης των απολαβών σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα με τον ρυθμό αύξησης της εθνικής παραγωγικότητας, την κατάργηση των ισοπεδωτικών, όπως τις χαρακτηρίζει, οριζόντιων λογικών των αυτόματων αυξήσεων με κλίμακες, και πρέπει, και τον εκσυγχρονισμό της ΑΤΑ, όπως συμφωνήθηκε το καλοκαίρι του 2023, εισάγοντας στον τρόπο εφαρμογής της την λογική της αύξησης της παραγωγικότητας και της ανάπτυξης της οικονομίας.

«Oφείλουμε όλοι μαζί να εργαστούμε ώστε η χώρα μας να απαλλαγεί από όσα πλήττουν την εικόνα της και αμαυρώνουν την φήμη της. Έχουμε βελτιώσει θεαματικά το κανονιστικό, το ρυθμιστικό, το εποπτικό και το ελεγκτικό πλαίσιο των λειτουργιών μας και υπερέχουμε πολλών από τους διεθνείς επικριτές μας. Τα λίγα που απομένουν να γίνουν πρέπει να υλοποιηθούν τάχιστα με αποφασιστικότητα και θάρρος και σε αυτό η Πολιτεία θα μας έχει αταλάντευτους σύμμαχους», αναφέρει.

«Η χώρα μας συνεχίζει στο ευρωπαϊκό της πεπρωμένο και επικεντρώνοντας τις ενέργειες και την προσήλωση της στα θετικά που μας ξεχωρίζουν, υποδεχόμαστε τον νέο χρόνο με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση», καταλήγει ο κ. Αντωνίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΟΕΒ  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X