Kathimerini.gr
Το δάνειο ύψους σχεδόν 54 δισ. δολ. που θέτει στη διάθεση της Credit Suisse η Τράπεζα της Ελβετίας ανακοινώθηκε μετά την κατάρρευση της μετοχής της, που βρίσκεται πλέον σε επίπεδα κατά σχεδόν 98% χαμηλότερα από το υψηλό ρεκόρ της του Απριλίου του 2007.
Η δραματική πτώση της έχει συρρικνώσει δραματικά τη χρηματιστηριακή αξία της δεύτερης σε μέγεθος ελβετικής τράπεζας. Και το δάνειό της την καθιστά την πρώτη τράπεζα που διασώζεται με αυτού του είδους την παρέμβαση μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Η αναγκαστική προσφυγή της δεύτερης σε μέγεθος τράπεζας της Ελβετίας στην αρωγή της κεντρικής τράπεζας ήταν το αποτέλεσμα μιας μακράς πορείας της προς το χείλος του γκρεμού που έχει αρχίσει εδώ και χρόνια και βρίθει σκανδάλων, ατασθαλιών, εσφαλμένων επιλογών και τοξικών επενδύσεων.
Η μυθιστορηματική ιστορία της δεύτερης σε μέγεθος ελβετικής τράπεζας περιλαμβάνει και την αυτοκτονία ενός ιδιωτικού ερευνητή.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Credit Suisse, Ούρλιχ Κέρνερ, ανέλαβε μόλις τον περασμένο Ιούλιο αντικαθιστώντας τον Τόμας Γκοτστάιν που απομακρύνθηκε εξαιτίας της απογοητευτικής απόδοσης του επενδυτικού βραχίονα της τράπεζας, που παράλληλα προχωρούσε σε αυξημένες προβλέψεις για το ενδεχόμενο εξόδων για δικαστικές δαπάνες. Ο ίδιος ο Γκοτστάιν είχε αναλάβει μόλις στις αρχές του 2020 όταν παραιτήθηκε ο προκάτοχός του Τιντζάν Τιαμ εξαιτίας ενός απίστευτου σκανδάλου «κατασκοπείας», όπως χαρακτηρίστηκε από τα διεθνή ΜΜΕ η εντολή που έδωσε ανώτερο στέλεχος της τράπεζας σε ιδιωτικούς ερευνητές να παρακολουθούν ένα άλλο υψηλόβαθμο στέλεχός της. Η απίθανη αυτή μυθιστορηματική ιστορία περιλαμβάνει και την αυτοκτονία ενός ιδιωτικού ερευνητή και τις παραιτήσεις μιας σειράς στελεχών της. Αλλά και η θητεία του Γκοτστάιν έμελλε να είναι σύντομη μολονότι έχαιρε της εκτίμησης της αγοράς και είχε θεωρηθεί ένα σταθερό χέρι στο τιμόνι της τράπεζας. Στις αρχές του 2021 βρέθηκε στη δίνη δύο τεράστιων κρίσεων όταν η τράπεζα κατέγραψε τεράστιες ζημίες, περίπου 5,5 δισ. δολ., εξαιτίας της εκτεταμένης έκθεσής της στο fund Archegos Capital αλλά και στη χρηματοπιστωτική Greensill που πτώχευσαν.
(AP Photo/Antonio Calanni, File)
Αυτές οι δύο πτωχεύσεις ανάγκασαν την Credit Suisse να δρομολογήσει μια ριζική αναδιάρθρωση του επενδυτικού της βραχίονα και τις μονάδες διαχείρισης ρίσκου, συμμόρφωσης με το ρυθμιστικό πλαίσιο και διαχείρισης πλούτου. Τον Απρίλιο του ίδιου χρόνου ο Αντόνιο Ορτα Οσόριο, πρώην διευθύνων σύμβουλος του τραπεζικού ομίλου Lloyds, επιστρατεύθηκε στην Credit Suisse και ανέλαβε πρόεδρός της για να καθαρίσει την εικόνα της από τα σκάνδαλα. Μόλις λίγους μήνες αργότερα, τον Ιανουάριο του 2022, όμως, αναγκάστηκε να παραιτηθεί καθώς συνελήφθη επανειλημμένως να παραβιάζει την καραντίνα και γενικότερα τα μέτρα προστασίας κατά της πανδημίας. Αντικαταστάθηκε από τον σημερινό πρόεδρο και πρώην στέλεχος της UBS, Αξελ Λίμαν. Η κακοδαιμονία της Credit δεν έχει τέλος, όμως, καθώς τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους η τράπεζα γνώρισε νέα αρνητική δημοσιότητα όταν διέρρευσαν πληροφορίες και εσωτερικά δεδομένα που φέρουν την ελβετική τράπεζα να εμπλέκεται σε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σε διαφθορά και δωροδοκία αστυνομικών και επιχειρηματιών επί δεκαετίες.
Τον Ιούνιο του 2022, άλλωστε, η τράπεζα καταδικάστηκε επειδή στο χρονικό διάστημα από το 2004 έως το 2008 είχε επιτρέψει τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και συγκεκριμένα από μια συμμορία Βουλγάρων που διακινούσε κοκαΐνη. Τα δικαστικά έξοδα είχαν αυξηθεί, ενώ οι επιδόσεις της τράπεζας υστερούσαν σημαντικά σε σύγκριση με τις ανταγωνίστριές της. Το β΄ τρίμηνο του περασμένου έτους ανέφερε ζημίες ύψους 1,6 δισ. ελβετικών φράγκων και δύο μήνες αφότου ο πρόεδρός, Αξελ Λίμαν, αρνήθηκε κατηγορηματικά πως σχεδιαζόταν αλλαγή ηγεσίας στην τράπεζα, ο Γκοτστάιν αντικαταστάθηκε από τον Κέρνερ. Το σχέδιο αναδιάρθρωσής της που δρομολογεί έκτοτε προβλέπει απόσχιση του επενδυτικού της βραχίονα, σημαντική μείωση της έκθεσής της σε επισφαλείς τίτλους και αύξηση κεφαλαίου ύψους 4,2 δισ. δολ. Στο πλαίσιο αυτής της αναδιάρθρωσης αγόρασε το 9,9% της τράπεζας ο σημερινός μεγαλύτερος πιστωτής της, η σαουδαραβική Saudi National Bank. Ηταν αυτή που αρνήθηκε να χορηγήσει περαιτέρω κεφάλαια στην Credit Suisse προ ημερών και η αγορά αντέδρασε οδηγώντας τη μετοχή της σε πτώση 30% και την ελβετική τράπεζα στο δάνειο από την Τράπεζα της Ελβετίας.