ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Βάση για επενδυτές από Ισραήλ, Λίβανο η Κύπρος

Δραστηριοποιούνται σε τεχνολογία, κατασκευές και διαχείριση κεφαλαίων

Της Δωρίτας Γιαννακού

Της Δωρίτας Γιαννακού

Εξαιρετική αίγλη απέκτησε το τελευταίο οκτάμηνο η Κύπρος για τους επενδυτές της γύρω περιοχής, οι οποίοι κινούνται με γοργούς ρυθμούς είτε με την επέκταση των επιχειρήσεών τους στη χώρα μας είτε με τη δημιουργία ενός σχεδίου β για μεταφορά των εταιρειών τους εξαιτίας της κατάστασης στη Μέση Ανατολή. Η Κύπρος προσελκύει όλο και περισσότερους Ισραηλινούς επενδυτές, οι οποίοι επιδιώκουν να επεκτείνουν τις επιχειρήσεις τους στο νησί, αλλά και να βολιδοσκοπήσουν το έδαφος για νέες επενδύσεις πολλών εκατομμυρίων σε διάφορους τομείς. Την ίδια ώρα, η έκρυθμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή έχει δημιουργήσει επενδυτική δραστηριότητα το τελευταίο τρίμηνο και από Λιβανέζους, οι οποίοι ήδη έχουν προχωρήσει σε επενδύσεις στη Λάρνακα. Η επαρχία της Λάρνακας έχει αρχίσει μάλιστα να σημειώνει ιδιαίτερα υψηλές επιδόσεις στις επενδύσεις λιβανέζικων συμφερόντων, αφήνοντας πίσω τη δημοφιλή Λεμεσό που παραδοσιακά συγκέντρωνε όλα τα επενδυτικά βλέμματα.

Οι Ισραηλινοί

Αυτό μεταφράζεται σε περίπου 25 εταιρείες επιπλέον από αυτές που ήδη διατηρούν βάση στην Κύπρο και επιδιώκουν να αυξήσουν τον κύκλο των εργασιών τους και να δημιουργήσουν νέα έργα. Οι αρμόδιοι φορείς προσέλκυσης επενδυτών έχουν χτίσει διαχρονικά μια πολύ καλή επενδυτική σχέση και ισχυρούς δεσμούς με την εν λόγω αγορά, με αποτέλεσμα να υπάρχει εμπιστοσύνη και από τις δυο μεριές ως προς το επιχειρείν. Μεγάλες πολυεθνικές ισραηλινών συμφερόντων επιδιώκουν να δημιουργήσουν μια προσωρινή βάση μέχρι να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, καθώς γνωρίζουν ότι η χώρα μας παρέχει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες και κυρίως αποτελεί ασφαλή επενδυτικό προορισμό, αναφέρουν οι αρμόδιοι φορείς. Επιπλέον, υπάρχουν παραδείγματα εταιρειών οι οποίες δημιουργούν ένα σχέδιο β ουσιαστικά για τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες, με στόχο να έχουν εδώ βάση στην περίπτωση που η κατάσταση φτάσει σε σημείο ώστε να μην μπορούν να διεκπεραιώνουν τις εργασίες τους. Εντοπίζονται και περιπτώσεις, ωστόσο, όπου οι Ισραηλινοί επιχειρηματίες δεν επιθυμούν να έχουν πλέον καμία επιχειρηματική δραστηριότητα και παρουσία στη χώρα τους, με την Κύπρο να αποτελεί τη νούμερο ένα επιλογή τους για μεταφορά των εργασιών τους και δημιουργία νέων.

Συνολικά 35 εταιρείες λιβανέζικων συμφερόντων επέδειξαν ενδιαφέρον για τη χώρα μας τους τελευταίους μήνες

Οι τομείς δραστηριοποίησης των εταιρειών αυτών αγγίζουν όλο το οικονομικό φάσμα, με τον τεχνολογικό τομέα να κρατά τα ηνία. Ειδικότερα, πρόκειται για εταιρείες τεχνολογίας (fintech and regtech), τεχνολογίας παιχνιδιών (gametech), τεχνολογίας εκπαίδευσης (edtech), τεχνολογίας ναυτιλίας (shiptech) κ.α. Υπάρχουν και παραδείγματα εταιρειών που άγγιξαν τον κατασκευαστικό τομέα, τον τομέα της βιομηχανίας, του ξενοδοχειακού κλάδου, της υγείας, της διαχείρισης κεφαλαίων αλλά και της κυβερνοασφάλειας και της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ).

Όσον αφορά τις επαρχίες όπου συναντάται η μεγαλύτερη κινητικότητα, η Λευκωσία παραμένει σταθερή καθώς πολλές εταιρείες επιδιώκουν διαχρονικά να επενδύουν σε πρωτεύουσες. Η Λεμεσός συγκεντρώνει παραδοσιακά έντονο ενδιαφέρον, ωστόσο λόγω των υψηλών τιμών της οι επίδοξοι επενδυτές έχουν στραφεί προς τη φθηνότερη Λάρνακα. Η Πάφος και η ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου έχουν σημειώσει επίσης αύξηση τους τελευταίους μήνες.

Παράδειγμα αποτελεί η ισραηλινών συμφερόντων εταιρεία Fattal, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα της ξενοδοχειακής βιομηχανίας και έχει δημιουργήσει ένα δίκτυο ξενοδοχείων σε όλη την Κύπρο. Ειδικότερα, οι επενδύσεις της Fattal στην Κύπρο αποδεικνύουν την ψήφο εμπιστοσύνης προς το νησί καθώς σήμερα διαθέτει συνολικά 10 ξενοδοχεία σε Πάφο, Λάρνακα, Πρωταρά, Λεμεσό, Πόλη Χρυσοχούς και Λευκωσία. Τα ξενοδοχεία τoυ ομίλου Fattal στην Κύπρο είναι τα Leonardo Plaza Cypria, Maris Beach Hotel & Spa, Leonardo Laura Beach and Splash Resort, Leonardo Cypria Bay, NYX Hotel Limassol και το GrandResort Limited Edition by Leonardo Hotels, Leonardo Boutique Hotel Larnaca, Leonardo Crystal Cove Hotel & Spa by the Sea. Ο όμιλος Fatal θεωρείται ο μεγαλύτερος όμιλος στο Ισραήλ στον τομέα της φιλοξενίας και ένας από τους ραγδαία αναπτυσσόμενους ξενοδοχειακούς ομίλους με 294 ξενοδοχειακές μονάδες σε 132 πόλεις και 21 χώρες.

Ακόμα ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Global Knafaim, η οποία ασχολείται με την αγορά και εκμίσθωση αεροσκαφών και κατέχει το 33,33% της κυπριακής αεροπορικής εταιρείας TUS Airways.

Να σημειώσουμε ότι οι Ισραηλινοί προσανατολίζονται σε πρόσθετες επενδύσεις εκατομμυρίων στην ξενοδοχειακή βιομηχανία. Τα deals που ετοιμάζονται αφορούν αγοραπωλησίες μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων, αλλά και κατασκευή νέων υπερπολυτελών μονάδων σε Λεμεσό και Λάρνακα.

Οι Λιβανέζοι

Αυξητική τάση καταγράφεται στην επενδυτική δραστηριότητα στο νησί μας και από Λιβανέζους. Οι επιχειρηματικοί δεσμοί μας και με τη συγκεκριμένη αγορά ήταν ανέκαθεν ισχυροί και υπήρχε παρουσία τόσο από ιδιώτες όσο και από εταιρείες στο νησί. Συγκεκριμένα, συνολικά 35 εταιρείες λιβανέζικων συμφερόντων επέδειξαν ενδιαφέρον για τη χώρα μας τους τελευταίους μήνες. Οι εταιρείες αυτές δραστηριοποιούνται κυρίως στον κατασκευαστικό κλάδο αλλά και τη φαρμακευτική βιομηχανία. Ταυτόχρονα, εταιρείες οι οποίες διατηρούν βάση στο νησί σκοπεύουν να επεκτείνουν τις εργασίες τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η γαλλο-λιβανέζικη εταιρεία διαχείρισης επενδύσεων Murex, η οποία διατηρεί παρουσία στην Κύπρο από το 2021 με 200 υπαλλήλους και μέχρι το τέλος του έτους πρόκειται να φτάσει τους 500.

Υπερσύγχρονο νοσοκομείο

Σάρκα και οστά άρχισε να παίρνει η νέα μεγάλη επενδυτική κίνηση από μεριάς των Λιβανέζων και αφορά την κατασκευή υπερσύγχρονου νοσοκομείου στη Λεμεσό, το οποίο αναμένεται να είναι έτοιμο περί τα τέλη του 2025. Συγκεκριμένα, το νοσοκομείο Hôtel-Dieu, λιβανέζικων και γαλλικών συμφερόντων αποτελεί ένα από τα κορυφαία νοσοκομεία του Λιβάνου με παρουσία σε Βηρυτό και Παρίσι. Αποτελεί το πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Πανεπιστημίου Saint Joseph της Βηρυτού και ιδρύθηκε το 1923.

Κατάσταση win win

Η έντονη επενδυτική δραστηριοποίηση από τις δυο αυτές αγορές αναμένεται να δημιουργήσει 380 νέες θέσεις εργασίας στην αγορά το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με τα όσα μας έχουν λεχθεί. Ταυτόχρονα, η καλή μας φήμη για το επενδυτικό κλίμα που διατηρούμε ταξιδεύει μέσω των επενδυτών που μας έχουν ήδη προτιμήσει και στα δίκτυα της διασποράς τους, δημιουργώντας και άλλους εν δυνάμει επενδυτές όπως μας αναφέρουν οι εμπλεκόμενοι φορείς. Τόσο οι Ισραηλινοί όσο και οι Λιβανέζοι φροντίζουν να συστήνουν τις διευκολύνσεις που προσφέρει ο επενδυτικός προορισμός Κύπρος σε όσους βολιδοσκοπούν το έδαφος.

Η φωνή του επενδυτή και οι υψηλές χρεώσεις

Με στόχο να ακούσουν τη φωνή του Ισραηλινού επενδυτή ο Invest Cyprus διοργάνωσε συνάντηση με τις 10 μεγαλύτερες εταιρείες ισραηλινών συμφερόντων που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας με καλεσμένους όλους τους αρμόδιους φορείς. Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, οι επιχειρηματίες επιβεβαίωσαν την επιδίωξή τους να συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται στην Κύπρο καθώς αισθάνονται ασφαλείς, σε ένα προστατευμένο πλαίσιο που προσφέρει διευκολύνσεις στο επιχειρείν. Παρά την πρόθεσή τους να δημιουργούν επενδύσεις στη χώρα μας, οι Ισραηλινοί επενδυτές έθεσαν επί τάπητος τα ζητήματα που τους προβληματίζουν, με το αρμόδιο Υπουργείο να τους διαβεβαιώνει ότι πρόκειται να τα λάβει σοβαρά υπόψη. Οι συνήθεις τραπεζικές εργασίες, όπως άνοιγμα λογαριασμών και οι τραπεζικές χρεώσεις αποτελούν τροχοπέδη για την ανάπτυξη του επιχειρείν όπως σημείωσαν οι Ισραηλινοί. Επίσης, τους προβληματίζουν ζητήματα που αφορούν τη γραφειοκρατία αλλά και κοινωνικά ζητήματα που σχετίζονται με την εγκατάστασή τους στο νησί όπως η δημιουργία περαιτέρω θέσεων στα σχολεία αλλά και ζητήματα μετακίνησής τους με τις δημόσιες συγκοινωνίες.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Δωρίτας Γιαννακού

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X