ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αποζημιώσεις και μέτρα για καύσιμα από κατεχόμενα ζητούν οι πρατηριούχοι - Επιστολή στην Ε.Ε

Περαιτέρω σημειώνεται ότι οι πρατηριούχοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα βιωσιμότητας των πρατηρίων τους

ΚΥΠΕ

Την επέμβαση της Κυβέρνησης για το θέμα των καυσίμων από τα κατεχόμενα και αποζημίωσή τους για ζημιά που έχουν υποστεί, ζητά ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων, χωρίς να αποκλείει τη λήψη δυναμικών μέτρων, όπως αναφέρθηκε σε διάσκεψη Τύπου, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύνδεσμος.

Οι Πρατηριούχοι επικαλούνται μελέτη σύμφωνα με την οποία η Κυπριακή Δημοκρατία έχει αναλάβει μέσω των δικών της οργάνων την επίβλεψη των σημείων που υπάρχουν ως οδοφράγματα, αλλά "φαίνεται ανίκανη να εξασκήσει πραγματικό έλεγχο ως προς τα άτομα και τα οχήματα των ανθρώπων που περνούν από τα εν λόγω οδοφράγματα".

Προστίθεται ότι η Κυπριακή Δημοκρατία "έχει συμφωνήσει να εφαρμόζει τα άρθρα του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής και απαγορεύεται η οποιαδήποτε η προμήθεια καυσίμων από τις κατεχόμενες περιοχές προς τις ελεύθερες περιοχές, ωστόσο δεν υπάρχει αυστηρή εφαρμογή των άρθρων του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής ούτε αυστηροί έλεγχοι από τα όργανα της Κυπριακής Δημοκρατίας στα οδοφράγματα".

Τα εν λόγω πρατήρια, όπως αναφέρεται, έχουν επηρεαστεί από την παρούσα κατάσταση και "ο Κανονισμός της Πράσινης Γραμμής προνοεί ρητά σε περίπτωση που υπάρξουν σοβαρές διαταραχές σε συγκεκριμένο τομέα της οικονομίας της Κυπριακής Δημοκρατίας οι οποίες προκαλούνται από την εκτεταμένη χρήση των διευκολύνσεων από πρόσωπα που διέρχονται από τη γραμμή, η Κυπριακή Δημοκρατία να μπορεί να σταματήσει αυτή την αδικαιολόγητη κατάχρηση μέχρι να μπορέσει να προβεί σε διαφορετικές διευθετήσεις και προφανώς δεν το κάνει".

Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων αναφέρει ότι "η Κυπριακή Δημοκρατία αγνοεί το εν λόγω άρθρο του Κανονισμού για άμεση επέμβαση και θεραπεία του προβλήματος και επιτρέπει αυτό να συνεχίζει", ενώ παράλληλα "αγνοεί το πρόβλημα και αρνείται επίσης να ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή επίσημα για αυτό το πρόβλημα".

Περαιτέρω σημειώνεται ότι οι πρατηριούχοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα βιωσιμότητας των πρατηρίων τους, καθώς, όπως αναφέρουν, το φαινόμενο της αγοράς καυσίμων από τα κατεχόμενα έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις. «Αυτό επιβεβαιώνεται από τις ουρές των αυτοκινήτων στα οδοφράγματα καθημερινά και επί συνεχούς βάσεως. Συγκεκριμένα έχουν τετραπλασιαστεί τόσο οι διελεύσεις από 220.604 το 2021 και οι διελεύσεις οχημάτων από 194.859 το 2021, μέχρι τον Αύγουστο του 2022 έφτασαν τις 838.209 και 533.197 αντίστοιχα», αναφέρουν.

Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων σημειώνει ότι "τα πιο πάνω επιτρέπουν στα πρατήρια του Συνδέσμου να διεκδικήσουν και απαιτήσουν ως άμεσα επηρεαζόμενοι από την ίδια την Κυπριακή Δημοκρατία να επέμβει άμεσα με καθοριστικά μέτρα για την παύση και μη συνέχιση αυτής της κατάστασης όπως επίσης και την αποζημίωσή τους για όλη τη ζημιά που έχουν πάθει μέχρι σήμερα.

Επιπλέον, τα πιο πάνω επιτρέπουν στα πρατήρια του Συνδέσμου να απευθυνθούν επίσημα απευθείας στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και οργανώσεων όπως είναι η Frontex από την στιγμή που η Κυπριακή Δημοκρατία «φαίνεται να αδιαφορεί για το πρόβλημα, να είναι ανίκανη να επέμβει αλλά και να αποκρύπτει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την πραγματικότητα του προβλήματος».

Ο Σύνδεσμος, πέραν των Νομικών διαδικασιών και της προσφυγής του στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν αποκλείει τη λήψη δυναμικών μέτρων στο πλαίσιο της νομιμότητας για την επιβίωση των πρατηρίων στις ελεύθερες περιοχές.

Η σχετική επιστολή απαίτησης έχει σταλεί σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη της Κυπριακής Δημοκρατίας και επιστολή μαζί με αυτούσια τη νομική έκθεση, η οποία αναπτύσσει νομικά και πραγματικά το πρόβλημα έχει σταλεί στα αρμόδια όργανα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καταλήγει η ανακοίνωση

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

Οι Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις σε σχέση με την ανάγκη απλοποίησης και μείωσης του διοικητικού άχθους, προκειμένου να ενισχυθεί ...
ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις
 |  ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ