ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Από Νοέμβρη σε Νοέμβρη για το παλιό ΓΣΠ

Αυξημένος ο προϋπολογισμός του έργου και νέα αιτήματα παράτασης από Cyfield

Της Δωρίτας Γιαννακού

Της Δωρίτας Γιαννακού

Εν αναμονή της μεγαλύτερης πλατείας της Λευκωσίας, χώρων πρασίνου και χώρων αναψυχής είναι οι Λευκωσιάτες από τον περασμένο Νοέμβριο. Το έργο ανάπλασης του παλιού σταδίου ΓΣΠ το οποίο ανέλαβε η κοινοπραξίας Cyfield Construction – Cyfield Development JV θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί από τον Νοέμβριο του 2023 σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό. Συγκεκριμένα οι εργασίες του έργου άρχισαν στις 10 Νοεμβρίου 2021 και επρόκειτο να διαρκέσουν 24 μήνες. Ωστόσο κατά καιρούς παρατηρήθηκαν καθυστερήσεις οι οποίες αποδόθηκαν στις καιρικές συνθήκες, στην εκσκαφή του χωματουργικού που έφτανε τα 11,5 μέτρα, στις εξειδικευμένες κατασκευές και σε διάφορα άλλα τεχνικά ζητήματα. Μετράμε δηλαδή ήδη 13 ολόκληρους μήνες καθυστέρηση με την ημερομηνία παράδοσης του να μην είναι ακόμα εγγυημένη καθώς ενώπιον του Δήμου Λευκωσίας βρίσκονται και νέα αιτήματα καθυστέρησης του εργολάβου του έργου.

Προς αναζήτηση των διαχειριστών καταστημάτων και καφετεριών ο Δήμος Λευκωσίας

Σήμερα όπως πληροφορούμαστε, οι εργασίες για τη ριζική ανακαίνιση και ανάπλαση του έργου συνεχίζονται εντατικά, με στόχο το έργο να παραδοθεί στο Δήμο το φετινό Φθινόπωρο.

Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, η μεγάλη καθυστέρηση ολοκλήρωσης των εργασιών ανάπλασης του παλαιού σταδίου ΓΣΠ συνεπάγεται και μεγαλύτερο κόστος το οποίο φαίνεται να επωμίζεται ο Δήμος Λευκωσίας και κατ’ επέκταση οι φορολογούμενοι πολίτες. Ειδικότερα, ο προϋπολογισμός του έργου αναπαλαίωσης του παλαιού ΓΣΠ ανέρχεται στα €19.720.000, πλέον ΦΠΑ, και περιλαμβάνει την κατασκευή του έργου και 10 χρόνια συντήρηση. Η κτιριακή κατασκευή χωρίς τη συντήρηση ανέρχεται στα €17,6, όπως μας αναφέρθηκε από αρμοδίους του Δήμου Λευκωσίας. Η συγχρηματοδότηση προέρχεται από το Πρόγραμμα «ΘΑΛΕΙΑ» 2021-27 και το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής της Ε.Ε., τον κρατικό προϋπολογισμό και τον Δήμο Λευκωσίας, στο πλαίσιο της προγραμματικής περιόδου 2021-2027.

Όσον αφορά τη σημερινή εικόνα που επικρατεί στο χώρο, πληροφορούμαστε ότι έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες των δύο υπόγειων χώρων στάθμευσης με συνολικά 554 χώρους στάθμευσης εκ των οποίων 33 για ΑμεΑ και 28 για άτομα μειωμένης κινητικότητας (Οικογένειες), ενώ θα λειτουργούν 12 χώροι για φόρτιση αυτοκινήτων. Εξάλλου θα διατεθούν και 108 χώροι για ηλεκτρικά οχήματα.

Επιπλέον, έχουν ολοκληρωθεί και οι τελευταίες εργασίες και αφορούν τους χώρους για αναψυχή και κάποιους υποστηρικτικούς χώρους για το αμφιθέατρο.

Οι εργασίες για τους χώρους πρασίνου με ειδικά συστήματα υγρομόνωσης είναι σε εξέλιξη, με τη φύτευση στο δυτικό λόφο να έχει ολοκληρωθεί και στον ανατολικό λόφο να είναι στα τελειώματα. Στο τελικό στάδιο είναι και η διαμόρφωση του αμφιθεάτρου, ενώ οι μεταλλικές κατασκευές κατά μήκος της οδού Ευαγόρου είναι υπό κατασκευή.

Επισημαίνεται ότι το έργο το οποίο έχει τρία επίπεδα, συμπεριλαμβάνει υποστατικά υποστήριξης του αμφιθεάτρου, ένα μικρό μουσείο για το ΓΣΠ και σινεμά, χώρους πρασίνου, αμφιθέατρο χωρητικότητας 750 ατόμων, εστιατόρια και καφετέριες.

Το έργο θα παραδοθεί ως cold shell-κέλυφος, στο Δήμο Λευκωσίας ώστε οι μελλοντικοί διαχειριστές των καταστημάτων και των καφετεριών να διαμορφώσουν εσωτερικά τους χώρους όπως επιθυμούν. Όπως πληροφορείται η «Κ» ο Δήμος Λευκωσίας είναι σε διαδικασία προκήρυξης για εκμίσθωση των χώρων (εστιατόρια, καφετέριες).

Στον χώρο του ΓΣΠ θα δημιουργηθεί η μεγαλύτερη πλατεία της Λευκωσίας χωρητικότητας περίπου 18.000 ανθρώπων. Ανάμεσα σε άλλα, το έργο του ΓΣΠ περιλαμβάνει τη δημιουργία αστικής πλατείας, χώρων πρασίνου και χώρων αναψυχής.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Δωρίτας Γιαννακού

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X