ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια η ρωσική κεντρική τράπεζα

«Μεσοπρόθεσμα, οι πληθωριστικοί κίνδυνοι παραμένουν ανοδικοί», αναφέρεται στη δήλωση που συνοδεύει την απόφαση.

Kathimerini.gr

Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια την Παρασκευή, εν μέσω των αυξανόμενων πληθωριστικών κινδύνων που σχετίζονται και με τις επιθέσεις σε περιοχές που συνορεύουν με την Ουκρανία.

Για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής άφησαν το βασικό τους επιτόκιο στο 16%, σε ευθυγράμμιση με τις προβλέψεις των οικονομολόγων που συμμετείχαν στην έρευνα του Bloomberg. Επίσης, όπως είχε κάνει και τον περασμένο μήνα, η Τράπεζα της Ρωσίας δεν έδωσε κανένα σήμα σχετικά με την πιθανή κατεύθυνση της επόμενης κίνησής της.

«Μεσοπρόθεσμα, οι πληθωριστικοί κίνδυνοι παραμένουν ανοδικοί», αναφέρεται στη δήλωση που συνοδεύει την απόφαση. «Η επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο του 4% το 2024 και η περαιτέρω σταθεροποίησή του σε αυτά τα επίπεδα προϋποθέτουν διατήρηση των περιοριστικών νομισματικών συνθηκών για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Περιοχές όπως το Μπέλγκοροντ και το Κουρσκ έχουν αντιμετωπίσει επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους τις τελευταίες εβδομάδες, στο πλαίσιο της εκστρατείας της Ουκρανίας με στόχο υποδομές και βιομηχανικές εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων πετρελαϊκών εγκαταστάσεων, σε μια προσπάθεια να υπονομεύσει την πολεμική μηχανή της Ρωσίας.

Παραδοσιακά, προσιτά βασικά είδη διατροφής, όπως το κοτόπουλο, μπορεί να γίνουν πιο ακριβά, καθώς συνεχίζονται οι επιθέσεις στο Μπέλγκοροντ, μια σημαντική γεωργική περιοχή που αντιπροσωπεύει το 14% της συνολικής παραγωγής ζώων και πουλερικών της Ρωσίας.

Επιπλέον, τουλάχιστον εννέα μεγάλα διυλιστήρια έχουν δεχτεί επιθέσεις φέτος με αποτέλεσμα, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, το 11% της συνολικής δυναμικότητας της χώρας να βρίσκεται σήμερα εκτός λειτουργίας. Παρόλο που υπήρξε μικρή αύξηση του κόστους στην αντλία εντός της Ρωσίας, ο καταιγισμός των επιθέσεων προκάλεσε αύξηση των τιμών της βενζίνης και του ντίζελ στο Διεθνές Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του St. Petersburg.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση