ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αίτημα για επιβολή κυρώσεων στα ρωσικά μέταλλα

«Το ευρωπαϊκό αλουμίνιο υποφέρει από τον πόλεμο», δήλωσε στο Bloomberg η διευθύνουσα σύμβουλος Hilde Merete Aasheim

Κυρώσεις στα ρωσικά μέταλλα ζητεί η ευρωπαϊκή βιομηχανία αλουμινίου καθώς ο τομέας πλήττεται εξαιτίας του πολέμου. Η Norsk Hydro που λειτουργεί το μεγαλύτερο εργοστάσιο πρωτογενούς αλουμινίου στην Ευρώπη, ζητεί την επιβολή κυρώσεων στα ρωσικά μέταλλα καθώς η ευρωπαϊκή παραγωγή μειώνεται εξαιτίας του ενεργειακού κόστους.

«Το ευρωπαϊκό αλουμίνιο υποφέρει από τον πόλεμο», δήλωσε στο Bloomberg η διευθύνουσα σύμβουλος Hilde Merete Aasheim. «Υπάρχει το παράδοξο ότι ορισμένοι παραγωγοί έχουν “αυτο-ακυρωθεί”, ενώ άλλοι αγοράζουν ρωσικό μέταλλο και κερδίζουν από τον πόλεμο με πολλούς τρόπους».

Επί του παρόντος το ρωσικό αλουμίνιο δεν υπόκειται σε κυρώσεις, αν και ορισμένοι Ευρωπαίοι προτιμούν να μην το αγοράζουν. Η νορβηγική Norsk Hydro δεν δέχεται νέα ρωσικά μέταλλα, ενώ η αμερικανική Novelis έχει αποκλείσει τη ρωσική παραγωγή από βασικό διαγωνισμό για την προμήθεια των εργοστασίων της στην Ευρώπη το 2023.

Η Alcoa, ο μεγαλύτερος παραγωγός αλουμινίου στις ΗΠΑ, ήδη από τον Σεπτέμβριο με επιστολή προς το Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου (LME) υποστήριζε ότι το ρωσικό μέταλλο θα πρέπει να τεθεί εκτός διαπραγμάτευσης, σύμφωνα με πηγές.

Η Norsk Hydro, η οποία ελέγχει επίσης το μεγαλύτερο διυλιστήριο αλουμίνας παγκοσμίως στη Βραζιλία, αποφάσισε τον περασμένο μήνα να περιορίσει την παραγωγή σε δύο μεταλλουργεία στη Νορβηγία ως απάντηση στη μειωμένη ζήτηση της αγοράς, ενώ τον Αύγουστο δήλωσε ότι θα κλείσει τις εγκαταστάσεις αλουμινίου της Slovalco στη Σλοβακία.

Παράλληλα, και καθώς μπαίνει στο παιχνίδι η πιθανότητα να περιοριστούν οι ρωσικές προμήθειες, ανεβαίνουν τα στοιχήματα για αυξήσεις τιμών στο αλουμίνιο το επόμενο διάστημα. Το Χρηματιστήριο Μετάλλων συζητάει επισήμως πια την απαγόρευση του ρωσικού μετάλλου, ενώ η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξετάζει σειρά πιθανών περιορισμών, συμπεριλαμβανομένων των κυρώσεων στον εξορυκτικό κολοσσό United Co. Rusal International. Η συζήτηση έχει διχάσει την αγορά: ορισμένοι κατασκευαστές αρνούνται κατηγορηματικά να πάρουν ρωσικό αλουμίνιο, «για ηθικούς λόγους», ενώ άλλοι εξαρτώνται από τη ρωσική παραγωγή και δύσκολα μπορούν να την αποφύγουν. Η προτίμηση για call options έχει φτάσει σήμερα σε επίπεδα που παρατηρήθηκαν μόνο δύο φορές στην πρόσφατη ιστορία: Το 2018, όταν οι κυρώσεις στη Rusal εκτόξευσαν τις τιμές, και τον περασμένο Μάρτιο, λίγες μέρες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο κίνδυνος για τους αγοραστές των calls, βέβαια, θα έρθει αν το LME και ο Λευκός Οίκος αποφασίσουν τελικά να μην επιβάλουν περιορισμούς. Σε αυτή την περίπτωση, η καλή όψη του νομίσματος στην αγορά μετάλλου ίσως είναι η αντίστροφη…

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

Οι Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις σε σχέση με την ανάγκη απλοποίησης και μείωσης του διοικητικού άχθους, προκειμένου να ενισχυθεί ...
ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις
 |  ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ