ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Α. Καυκαλιάς: Το υψηλό ποσοστό νέων εκτός απασχόλησης είναι ανησυχητικό

Πρέπει να σφυρηλατήσουμε πολιτικές που να είναι φιλικές προς την ανάπτυξη, να τονώνουν τις επενδύσεις και να διασφαλίζουν την κοινωνική ευθύνη, τόνισε ο Πρόεδρος της Επ. Εργασίας

ΚΥΠΕ

Τα κενά σε βασικές δεξιότητες και το υψηλό ποσοστό νέων εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης ή κατάρτισης (14,7%), είναι ανησυχητικά, είπε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αντρέας Καυκαλιάς, αναφερόμενος στις ιδιαίτερες κοινωνικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κύπρος, όπως αποτυπώνονται στην Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη χώρα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, σε παρέμβαση του στη συζήτηση για την ενσωμάτωση της κοινωνικής διάστασης στο πλαίσιο οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ, κατά τη σημερινή ολοκλήρωση των εργασιών της Διακοινοβουλευτικής Διάσκεψης για τη Σταθερότητα, τον Οικονομικό Συντονισμό και τη Διακυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), στη Μαδρίτη, ο κ. Καυκαλιάς επισήμανε ότι παρά το σχετικά υψηλό ποσοστό απασχόλησης, η ένταξη των νέων που βρίσκονται εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης ή κατάρτισης και των ευάλωτων ομάδων στην αγορά εργασίας, παραμένει περιορισμένη.

Επίσης, ανέφερε ότι σύμφωνα με τα ευρήματα της Έκθεσης η αργή αύξηση του εισοδήματος των νοικοκυριών και η ενεργειακή ένδεια, σε συνδυασμό με τον υψηλό κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού στις ευάλωτες ομάδες, είναι ανησυχητικά.

Για αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων, τόνισε ο κ. Καυκαλιάς, πρέπει να σφυρηλατήσουμε πολιτικές που να είναι φιλικές προς την ανάπτυξη, να τονώνουν τις επενδύσεις και να διασφαλίζουν την κοινωνική ευθύνη.

Επιπλέον, σημείωσε ότι οι κατευθυντήριες αρχές πρέπει να είναι η κοινωνική δικαιοσύνη, η ισότητα και η αλληλεγγύη και ότι η ευημερία των πολιτών πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο των αναπτυξιακών πολιτικών.

Σημείωσε ότι οι διαδοχικές κρίσεις αποδυνάμωσαν τον κοινωνικό ιστό, άσκησαν πιέσεις στα κοινωνικά, υγειονομικά και συνταξιοδοτικά συστήματα και είχαν ασύμμετρες επιπτώσεις για τα κράτη μέλη της ΕΕ, διευρύνοντας τις κοινωνικοοικονομικές ανισότητες και οδηγώντας σε απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, η οποία έπληξε δυσανάλογα τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Περαιτέρω, ο κ. Καυκαλιάς υπογράμμισε την ανάγκη ενίσχυσης της κοινωνικής διάστασης του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου με τη θέσπιση της διαδικασίας κοινωνικών ανισορροπιών για τον εντοπισμό και την παρακολούθηση των αυξανόμενων ανισοτήτων. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τόσο η πράσινη όσο και ψηφιακή μετάβαση θα είναι δίκαιες και χωρίς αποκλεισμούς και ότι το υψηλό κόστος της διττής μετάβασης δε θα επιβαρύνει τους καταναλωτές με πρόσθετους φόρους, επισήμανε.

Καταληκτικά, ο κ. Καυκαλιάς τόνισε τη σημασία επιτάχυνσης των προσπαθειών για την ένταξη του εργατικού δυναμικού χαμηλής ειδίκευσης στην αγορά εργασίας, μέσω της παροχής προγραμμάτων κατάρτισης, αναβάθμισης των δεξιοτήτων και επανειδίκευσης για προσαρμογή του στις αναδυόμενες ανάγκες της αγοράς εργασίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση