ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

87 δισ. δολ. έχασαν οι Κινέζοι κροίσοι της τεχνολογίας

Ειδικότερα, οι συνολικές περιουσίες των 24 δισεκατομμυριούχων Κινέζων

Kathimerini.gr

Ο καθαρός πλούτος των μεγιστάνων της υψηλής τεχνολογίας στην Κίνα έχει μειωθεί κατά 87 δισ. δολάρια από τις αρχές Ιουλίου, όταν οι ρυθμιστικές αρχές της χώρας στράφηκαν εναντίον τους –ανάμεσα σε αυτούς ο Πόνι Μα της Τencent και ο Κόλιν Χουάνγκ της Pinduoduo– όπως σχετικώς αναφέρει σε άρθρο της η εφημερίδα Financial Times. Ειδικότερα, οι συνολικές περιουσίες των 24 δισεκατομμυριούχων Κινέζων, που δραστηριοποιούνται στην υψηλή τεχνολογία και τη βιοτεχνολογία, ελαττώθηκαν κατά 16%, όπως φαίνεται στους υπολογισμούς του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg, το οποίο παρακολουθεί τις αυξομειώσεις τους (δείκτης δισεκατομμυριούχων Bloomberg). Η εξέλιξη αυτή σημειώνεται από τα τέλη Ιουνίου, οπότε και η κινεζική πλατφόρμα διασύνδεσης οδηγών και επιβατών Didi Chuxing εισήχθη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Την εισαγωγή των 4,4 δισ. δολαρίων, η οποία διεκπεραιώθηκε παρά τις κατ’ ιδίαν προειδοποιήσεις των κινεζικών αρχών να την καθυστερήσει λόγω προβλημάτων σε θέματα ασφαλείας, ακολούθησε μια αντεπίθεση.

Το Πεκίνο επιδιώκει να ελέγξει έτι περαιτέρω μια βιομηχανία, η οποία συνέβαλε στο να μετασχηματισθεί η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Αυτή η κρατική εκστρατεία είχε ως αποτέλεσμα οι τιμές των μετοχών των μεγαλύτερων τεχνολογικών ομίλων της Κίνας να καταβυθιστούν. Ο κ. Χουάνγκ, ιδρυτής της πλατφόρμας ηλεκτρονικού εμπορίου Pinduoduo, ήταν εκείνος που δέχθηκε το ισχυρότερο πλήγμα των 15,6 δισ. δολαρίων σε απώλειες, ήτοι του ενός τρίτου του πλούτου του. Δώδεκα δισ. δολάρια έχασε ο Πόνι Μα, ιδρυτής του ομίλου παροχής ποικίλων υπηρεσιών Διαδικτύου Tencent, και πλέον κατατάσσεται στην τρίτη θέση μεταξύ των πλουσιότερων Κινέζων. Μπροστά του βρίσκεται ο Τζακ Μα, ιδρυτής της ανταγωνίστριας εταιρείας Alibaba, του οποίου η περιουσία έχει ελαττωθεί κατά 2,6 δισ. δολάρια από τις αρχές Ιουλίου. Ωστόσο, από τον Νοέμβριο και μετά, όταν παρεμπόδισαν οι κινεζικές αρχές την εισαγωγή της δικής του εταιρείας, Ant, με δραστηριότητες στις ψηφιακές πληρωμές, έχει δει τον πλούτο του να περιορίζεται κατά 13 δισ. δολάρια συνολικά. Επίσης, ανάλογες καταστάσεις παρατηρούνται και στον κλάδο των μεγάλων εκπαιδευτικών ομίλων. Τον Ιούλιο η κινεζική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως αυτοί θα πρέπει να αναδιοργανωθούν, λαμβάνοντας τη μορφή των μη κερδοσκοπικών οργανισμών. Ο ιδρυτής της New Οriental Education, Γου Μινχόνγκ, είδε το μερίδιό του στην εταιρεία του να ελαττώνεται στα 500 εκατ. δολάρια μόλις, από τα 3 δισ. δολάρια αρχικώς, όπως αναφέρουν οι Financial Times.

Αντιθέτως, όσοι δισεκατομμυριούχοι δραστηριοποιούνται σε κλάδους οι οποίοι από τους επενδυτές λογίζονται ως λιγότερο επικίνδυνοι ή ακόμα και τους στηρίζει το Πεκίνο, βίωσαν την αύξηση του πλούτου τους τις τελευταίες εβδομάδες. Ανάμεσα σε αυτούς ο Ζονγκ Σανσάν, επικεφαλής της εταιρείας εμφιαλωμένου νερού Nongfu Spring, ο οποίος αναδείχθηκε στον πλουσιότερο άνθρωπο της Κίνας το 2020, εξοβελίζοντας τους Τζακ Μα και Πόνι Μα. Η περιουσία του διαμορφώνεται λίγο παραπάνω από 72 δισ. δολάρια και είναι σχεδόν 5 δισ. δολάρια αυξημένη από εκείνη στα τέλη Ιουνίου. Επιπλέον, είναι 24 δισ. δολάρια πλουσιότερος από τον Τζακ Μα. «Διαπιστώνουμε ανακατατάξεις στη δημιουργία πλούτου», παρατηρεί ο Ρούπερτ Χούγκβερφ, του οποίου η εταιρεία ερευνών Hurun Report καταγράφει την αύξηση των Κινέζων δισεκατομμυριούχων – σήμερα ξεπερνούν τους 1.000, δηλαδή είναι διπλάσιοι από τους προ πενταετίας. Ευνοημένοι από τη στήριξη των ηγετών της Κίνας είναι και οι ιδρυτές εταιρειών στον κλάδο του αυτοκινήτου, διότι δίνεται έμφαση στα ηλεκτρικά οχήματα. Συνολικά ο πλούτος τους διογκώθηκε κατά 22 δισ. δολάρια από τον Ιούλιο. Τέλος, ο πρόεδρος της αυτοκινητοβιομηχανίας ΒΥD, που έχει χρηματοδότηση και από την Berkshire Hathaway του μεγιστάνα Γουόρεν Μπάφετ, είχε αύξηση 4,4 δισ. δολαρίων στην περιουσία του, η οποία πλέον αγγίζει σχεδόν τα 25 δισ. δολάρια.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X