ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Και μέσω Κύπρου τα χρήματα για το καλώδιο ΕMC

Τον Μάρτιο αναμένεται «καθορισμός» για το μεγάλο τηλεπικοινωνιακό έργο – Εκτός βγήκε η Cyta – Πολλά τα οφέλη

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Εντός Μαρτίου αναμένεται ο «καθορισμός» για το τηλεπικοινωνιακό υποθαλάσσιο καλωδιακό σύστημα East to Med Data Corridor (EMC), με στόχο να αξιοποιηθεί η Κύπρος, η Ελλάδα και η Σαουδική Αραβία ως μία «διεθνής ψηφιακή λεωφόρος». Όπως πληροφορείται η «Κ», ο δανεισμός για το έργο θα περάσει και μέσω Κύπρου, τουλάχιστον από μία κυπριακή τράπεζα, με ερωτηματικό να υπάρχει για τη δεύτερη. Ο λόγος για την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, και το δάνειο θα δοθεί από την κυπριακή θυγατρική της, την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (Κύπρου). Στο έργο θα συμμετάσχουν τρεις ελληνικές τράπεζες, όπως προαναφέρθηκε, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, η Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς, ενώ στη χρηματοδότηση αυτού του τηλεπικοινωνιακού έργου «μαμούθ» θα συμμετάσχει και η AlJazeera Bank. Το ερωτηματικό που δημιουργείται είναι εάν η χρηματοδότηση της Alpha Bank θα περάσει και αυτή από την κυπριακή θυγατρική της, την Alpha Bank Κύπρου. Αφήνοντας στην άκρη τα της Alpha Bank Κύπρου και εστιάζοντας σε όλο το σχήμα των τραπεζών, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Κ», τα χρήματα που θα δοθούν από τις παραπάνω τράπεζες θα αγγίξουν τα 300 εκατομμύρια δολάρια. Στόχος, από το καλοκαίρι του 2024 να αρχίσει να κατασκευάζεται το καλώδιο EMC το οποίο σε πρώτη φάση θα ενώνει Ευρώπη με Σαουδική Αραβία και στη δεύτερη του φάση θα συνδέει τη Σαουδική Αραβία με την Ασία.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που είχαν δοθεί στη δημοσιότητα το 2022 όταν και υπεγράφη το τεράστιο έργο, το καλώδιο EMC θα ξεκινά από τη Σιγκαπούρη, θα περνά από τη Σαουδική Αραβία, το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα, με τελική κατάληξη σε Ιταλία και Γαλλία. Στην κατασκευή του είχε ανακοινωθεί αρχικώς πως, πέραν των εταιρειών MENA HUB της Σαουδικής Αραβίας και των ελληνικών TTSA και ΔΕΗ, θα συμμετείχε και η Cyta. Όμως, στο τεράστιο αυτό τηλεπικοινωνιακό έργο όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Κ» θα είναι εκτός η Cyta και το μερίδιό της το αγόρασε η Saudi Telecom που ήταν ο βασικός μέτοχος του έργου και του MENA HUB. Η Cyta είχε το 20% της κοινοπραξίας που θα δημιουργήσει το καλώδιο ECM, ενώ μετά την αποχώρησή της η Saudi Telecom από το 50,5%, έχει ανέβει στο 70,5%.

Δεν αποκλείεται το καλώδιο να φέρει και άλλους διεθνείς τεχνολογικούς κολοσσούς που έχουν επιλέξει την Κύπρο είτε για να δημιουργήσουν τα κεντρικά τους γραφεία, είτε για περιφερειακή έδρα.

Προσβλέπει στην ασφάλεια

Το καλώδιο EMC θα φέρει αναβάθμιση των τηλεπικοινωνιακών υποδομών της Κύπρου, ενώ αναμένεται να φέρει «νέα πνοή» στον τομέα της κυβερνοασφάλειας και των «Big data». Η Κύπρος στον τομέα της κυβερνοασφάλειας ιδίως, αποδείχθηκε ότι «πάσχει», καθώς προ μηνών υπήρξαν θύματα των «χάκερς» κυβερνητικές υπηρεσίες, πανεπιστήμια και «έπεσαν» τα συστήματα σε καίριες δομές του κράτους. Οι εταιρείες τεχνολογίας (ICT) που έχουν προχωρήσει σε επενδύσεις στο νησί και έχουν δημιουργήσει ένα νέο οικοσύστημα με βασικό πυρήνα τη Λεμεσό, θα επωφεληθούν από τη σύνδεση του καλωδίου αυτού. Πρόσθετα, το ενδιαφέρον και για περαιτέρω εταιρείες να έρθουν στο νησί λόγω αυτής της τεχνολογικής εξέλιξης, θα είναι ρεαλιστικό σενάριο. Δεν αποκλείεται λοιπόν το καλώδιο να φέρει και άλλους διεθνείς τεχνολογικούς κολοσσούς που έχουν επιλέξει την Κύπρο, είτε για να δημιουργήσουν τα κεντρικά τους γραφεία, είτε για περιφερειακή έδρα.

Βλέπει μόνο μεγάλα επιχειρηματικά η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (Κύπρου)

Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (Κύπρου) από ό,τι αποδεικνύεται γύρισε σελίδα, με κατεύθυνση να δίνει μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια. Η χρηματοδότηση του εν λόγω έργου από την κυπριακή θυγατρική της ΕΤΕ βάζει την τράπεζα με το «δεξί» στο «relaunch» που επιχειρεί, καθώς αφήνει πίσω της «για τα καλά» τον χαρακτήρα της λιανικής τραπεζικής. Παρόλο που προ 5ετίας είχε «δώσει χέρια» με την Astrobank για πώλησή της, η συμφωνία δεν ολοκληρώθηκε. Η ΕΤΕ Κύπρου πώλησε μη εξυπηρετούμενα δάνεια μικτής λογιστικής αξίας 600 εκατομμυρίων ευρώ, ή αλλιώς, λογιστικής αξίας 325 εκατομμυρίων ευρώ, και το project «εκκαθάρισης» των ΜΕΔ της κυπριακής θυγατρικής ονομάστηκε «project marina». Ο τελικός αγοραστής των προβληματικών της δανείων ήταν το επενδυτικό ταμείο Bain Capital Credit, ενώ στη συνέχεια, μείωσε προσωπικό και καταστήματα, έχοντας πλέον μόνο δύο στο νησί.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

Οι Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις σε σχέση με την ανάγκη απλοποίησης και μείωσης του διοικητικού άχθους, προκειμένου να ενισχυθεί ...
ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις
 |  ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ