ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σε τροχιά υλοποίησης σχέδια 33 εκατ. για ποιοτικό τουρισμό

Εξαγγέλθηκε το πρώτο σχέδιο, έπονται άλλα τρία για αναβάθμιση ορεινών περιοχών, χώρων εστίασης και ξενοδοχείων

Με γνώμονα ότι η αυθεντικότητα του προορισμού, η βιωσιμότητα του τουριστικού προϊόντος, η εξατομικευμένη εμπειρία και η ενσωμάτωση της τεχνολογίας στον τουρισμό, αποτελούν τάσεις οι οποίες θα διαμορφώσουν το τουριστικό γίγνεσθαι τα επόμενα χρόνια- ιδιαίτερα στις νέες αγορές στις οποίες επικεντρώνεται πλέον η Κύπρος- προωθείται η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων σε ορεινά και ύπαιθρο. Αυτό γίνεται μέσα από συγκεκριμένα σχέδια χορηγιών του Υφυπουργείου Τουρισμού, τα οποία αντλούν την χρηματοδότησή τους μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης, ένα κονδύλι συνολικού ύψους 33 εκατ. ευρώ. Την περασμένη εβδομάδα εξαγγέλθηκε και επίσημα το σχέδιο χορηγιών για αναβάθμιση παραδοσιακών χώρων εστίασης ή πώλησης παραδοσιακών προϊόντων διατροφής, ύψους 8 εκατ. ευρώ. Επρόκειτο για ένα από τα τέσσερα σχέδια τα οποία θα χρηματοδοτηθούν μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ και τα οποία θα αναβαθμίσουν το προϊόν της υπαίθρου και των ορεινών περιοχών, δίνοντας παράλληλα ώθηση στον τουρισμό υγείας και ευεξίας. Η συνολική ευρωπαϊκή χρηματοδότηση ανέρχεται στα 33 εκατ. ευρώ και στόχος είναι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας μέσω αναβάθμισης υπηρεσιών σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα με επίκεντρο την ψηφιοποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών και αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών. Τα υπόλοιπα σχέδια αναμένεται να εξαγγελθούν μέχρι το φθινόπωρο του 2022. Όπως αναφέρει στην «Κ» ο υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος, στο μεσοπρόθεσμο πλάνο δράσης του Υφυπουργείου 2023-2025 θα βρίσκεται πρώτο στην λίστα των προτεραιοτήτων το θέμα της εκπαίδευσης και της ενίσχυσης της κουλτούρας για την κυπριακή φιλοξενία με ιδιαίτερη έμφαση στις περιοχές της υπαίθρου. «Εντάσσουμε πλέον στον τουρισμό πολλές επιχειρήσεις οι οποίες παλαιότερα δεν θεωρούσαν τους εαυτούς τους ως τουριστικό προϊόν- γεωργούς, χειροτέχνες, αυθεντική εμπειρία, παραδοσιακά προϊόντα»-, αναφέρει ο Υφυπουργός, δίνοντας το στίγμα για τις δράσεις και τις πολιτικές που θα ακολουθηθούν στο πλαίσιο και της Εθνικής Στρατηγικής Τουρισμού.

Στα εστιατόρια

Την περασμένη Τετάρτη εξαγγέλθηκε το σχέδιο Χορηγιών για αναβάθμιση Παραδοσιακών Χώρων Εστίασης ή Πώλησης Παραδοσιακών Προϊόντων Διατροφής. Το σχέδιο, που έλαβε έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο κατά την τελευταία του συνεδρία, δίνει επίσης τη δυνατότητα ένταξης των επιχειρήσεων στο σύμφωνο Taste Cyprus. Σημειώνεται ότι οι συνολικές δαπάνες του σχεδίου ανέρχονται γύρω στα 8 εκατ. ευρώ (7,6 εκατ.) ενώ το μέγιστο ποσό χρηματοδότησης ανά δικαιούχο θα ανέρχεται σε €200.000. Ωστόσο, το ύψος της επιχορήγησης κυμαίνεται ανάλογα με την περιοχή που δραστηριοποιείται ο δικαιούχος. Έτσι στις ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές, το ύψος της επιχορήγησης ανέρχεται στο 75% της συνολικής δαπάνης των επιλέξιμων παρεμβάσεων (χωρίς τον ΦΠΑ), ενώ στις περιοχές υπαίθρου το ύψος επιχορήγησης ανέρχεται στο 65% της συνολικής δαπάνης. Στις υπόλοιπες περιοχές η επιχορήγηση ανέρχεται στο 50% της δαπάνης. Η πρώτη πτυχή του σχεδίου θα αφορά τα έτη 2022-2023 και θα ανέρχεται στο ποσό των 4 εκατ. ευρώ. Το σχέδιο αφορά αναβαθμίσεις σε υφιστάμενα αδειούχα κέντρα αναψυχής, κατηγορίας είτε εστιατορίου είτε ταβέρνας. Αυτά μπορούν να είναι είτε εντός είτε εκτός τουριστικών καταλυμάτων και ξενοδοχείων. Αφορά αποκλειστικά κέντρα αναψυχής τα οποία προσφέρουν πιάτα βασισμένα στην κυπριακή γαστρονομία. Η δεύτερη πτυχή της επιχορήγησης δίνεται για αναβάθμιση ή δημιουργία καταστημάτων πώλησης παραδοσιακών κυπριακών προϊόντων. Ως επιλέξιμες δαπάνες έχουν καθοριστεί, μεταξύ άλλων, οι οικοδομικές αναβαθμίσεις, η προμήθεια νέου εξοπλισμού και η αναβάθμιση του ιστότοπου της επιχείρησης, καθώς επίσης και της ενσωμάτωσης περισσότερων γλωσσών στην εξυπηρέτηση των πελατών. Μεταξύ άλλων, τονίζεται ότι νέος εξοπλισμός σε καρέκλες και τραπέζια απαγορεύεται να είναι πλαστικά, οι διαφημιστικές ομπρέλες, ψυγεία παγωτού, κάβες, ψυγεία νερού θα αντικατασταθούν με καινούργια, ενώ στις επιλέξιμες δαπάνες περιλαμβάνονται ο σχεδιασμός ιστοσελίδας, η μετάφραση της σε πέντε γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά, γερμανικά, ρωσικά και γαλλικά), και η μετάφραση σε γραφή για τυφλούς (braille). Περιλαμβάνεται επίσης η εκτύπωση τιμοκαταλόγου και σύστημα εισαγωγής ηλεκτρονικού κωδικού / εισαγωγή QR code. Οι αιτήσεις για το συγκεκριμένο σχέδιο θα γίνονται δεκτές μέχρι τον Νοέμβριο του 2022.

Αυθεντικές εμπειρίες

Ποσό 5 εκατ. ευρώ θα απορροφήσει από το Ταμείο Ανάκαμψης η αναβάθμιση των χώρων όπου θα διεξάγονται οι αυθεντικές εμπειρίες και θα περιλαμβάνονται στις Αυθεντικές Διαδρομές. Το σχέδιο αναμένεται να κατατεθεί το επόμενο διάστημα στο Υπουργικό Συμβούλιο και ακολούθως να ξεκινήσει η επιχορήγηση του. Απώτερος σκοπός είναι όπως επαγγέλματα της υπαίθρου θεωρηθούν πλέον ως μοναδική και βιωματική τουριστική εμπειρία. Υπενθυμίζεται ότι ήδη αριθμός «αυθεντικών εμπειριών» είναι διαθέσιμες μέσα από το πρόγραμμα Αυθεντική Διαδρομή. Το σχέδιο θα ενισχύσει τις προσπάθειες για αναβάθμιση χώρων εντός κοινοτήτων που μπορούν να παρέχουν αυθεντικές εμπειρίες. Όπως επισημαίνει ο κ. Περδίος, αν μια κοινότητα έχει ένα οίκημα ανεκμετάλλευτο, τότε θα μπορεί να λάβει χορηγία, να το διαμορφώσει δεόντως και να μπορεί να το αξιοποιήσει για επισκέψιμα εργαστήρια και στο μέλλον. Σημειώνεται ότι αυτό το σχέδιο είναι διαφορετικό από το σχέδιο για επισκέψιμα εργαστήρια ύψους ενός εκατ. ευρώ (για 4 χιλιάδες εργαστήρια) το οποίο χρηματοδοτείται από τον προϋπολογισμό του Υφυπουργείου Τουρισμού.

Δύο σχέδια το φθινόπωρο

Τα άλλα δύο σχέδια θα εξαγγελθούν λίγο μετά το καλοκαίρι και αφορούν τις αναβαθμίσεις σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα των ορεινών, της υπαίθρου και των ακριτικών περιοχών και την προώθηση του τουρισμού ευεξίας και ιατρικού τουρισμού. Όσον αφορά το σχέδιο αναβαθμίσεων σε ξενοδοχεία, θα απορροφήσει κονδύλι ύψους 10 εκατ. ευρώ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Οι επιλέξιμες δαπάνες αναμένεται ότι θα περιλαμβάνουν αναβαθμίσεις οι οποίες θα βελτιώσουν την εμπειρία του επισκέπτη, όπως ο εκσυγχρονισμός των ξενοδοχείων, η αισθητική των εσωτερικών τους χώρων, η παροχή wi-fi σε όλα τα δωμάτια, η εφαρμογή ψηφιακών συστημάτων για check in και check out, η χρήση ψηφιακής τεχνολογίας για την προβολή στο social media management κτλ. Το σχέδιο δεν θα επικεντρώνεται σε κτηριακές επεκτάσεις και αύξηση κλινών αλλά θα επικεντρωθεί στην εμπειρία του επισκέπτη, σημείο στο οποίο η πλειοψηφία των ξενοδοχείων της υπαίθρου και των ακριτικών περιοχών, έχει μείνει πίσω.

Τουρισμός ευεξίας

Είναι γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα έχει αυξηθεί το ενδιαφέρον τουριστικών καταλυμάτων για ενσωμάτωση υπηρεσιών υγείας και ευεξίας. Αυτή η τάση αναμένεται ότι θα ενισχυθεί με την προκήρυξη του τέταρτου σχεδίου ύψους 10 εκατ. ευρώ. Το σχέδιο απευθύνεται σε ξενοδοχεία όλης της επικράτειας και παρέχει κίνητρα για την προσθήκη ή την βελτίωση των υπηρεσιών υγείας/ευεξίας, την παροχή υπηρεσιών για άτομα τρίτης ηλικίας και την προώθηση του ιατρικού τουρισμού. Θα εμπλουτιστούν επίσης υπηρεσίες υγείας- ευεξίας όπως υπηρεσίες φυσιοθεραπείας, υδροθεραπείας, φωτοθεραπείας ή αποθεραπεία μετά από μία επέμβαση. Εφόσον η δράση εγκριθεί, τότε αναμένεται ότι θα υπάρξει σχετική διαβούλευση με τον Σύνδεσμο Ιατρικού Τουρισμού ώστε να γίνει η επιλογή των υπηρεσιών που μπορούν να συνδυαστούν με την παραμονή σε ένα ξενοδοχείο και να γίνουν οι ανάλογες μετατροπές σε μονάδες οι οποίες θα επιδείξουν ενδιαφέρον να επωφεληθούν των κινήτρων. Η εξαγγελία του σχεδίου αναμένεται το φθινόπωρο του 2022.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

Οι Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις σε σχέση με την ανάγκη απλοποίησης και μείωσης του διοικητικού άχθους, προκειμένου να ενισχυθεί ...
ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις
 |  ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ