ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι κολοσσοί τεχνολογίας «ελέγχουν» τις startups τεχνητής νοημοσύνης

Μέσω χρηματοδοτήσεων και της τεράστιας υπολογιστικής δύναμης που κατέχουν

Kathimerini.gr

Ο κλάδος των εταιρειών τεχνολογίας λατρεύει τις ιστορίες με τις νεοφυείς που ξεκίνησαν σε ένα γκαράζ. Από τη Hewlett-Packard έως την Google, ιστορίες εταιρειών που ξεκίνησαν έτσι και εξελίχθηκαν σε κολοσσούς έχουν εμπνεύσει γενιές επιχειρηματιών. Ισως όμως αυτές οι ιστορίες που ενέπνευσαν τόσους, να ανήκουν πια στο παρελθόν. Και ο λόγος είναι ο τεράστιος όγκος χρημάτων και υπολογιστικής δύναμης που χρειάζονται οι νεοφυείς για να προχωρήσουν με την καυτή τεχνολογία του σήμερα, την τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ) που χρησιμοποιείται σε εφαρμογές όπως στο ChatGPT και στο Google Bard.

Το 2019 οι Αϊντάν Γκομέζ και Νικ Φροστ έφυγαν από την Google για να δημιουργήσουν την Cohere, τη δική τους νεοφυή Τ.Ν. στο Τορόντο, και να ανταγωνιστούν τον πρώην εργοδότη τους. Αρκετούς μήνες αργότερα, όμως, επέστρεψαν στην Google και της ζήτησαν να τους πουλήσει την τεράστια υπολογιστική δύναμη που χρειάζονταν για την κατασκευή της δικής τους τεχνολογίας Τ.Ν. Και όταν ο διευθύνων σύμβουλος της Google, Σουντάρ Πιτσάι, ενέκρινε προσωπικά το αίτημά τους, ο τεχνολογικός κολοσσός τους έδωσε αυτό που χρειάζονταν. Οπως επισημαίνει ο Ντέιβιντ Κατζ, συνεργάτης της Radical Ventures που υπήρξε πρώτος επενδυτής στην Cohere, «αυτή είναι η κατάσταση, οι εταιρείες όπως οι Google, Microsoft και Amazon ελέγχουν τους μικροεπεξεργαστές, έχουν την υπολογιστική δύναμη με την οποία ελέγχουν την κατάσταση και είναι αυτοί που επιλέγουν ποιος θα την αποκτήσει». Είναι δύσκολο να δημιουργηθεί μια νεοφυής Τ.Ν. που θα ανοίξει νέους δρόμους χωρίς τη στήριξη των κολοσσών, καθώς αυτοί ελέγχουν τα ευρύτατα κέντρα δεδομένων που μπορούν να κινήσουν τα συστήματα Τ.Ν. Ετσι οι γίγαντες της βιομηχανίας βρίσκονται στη θέση του οδηγού ξανά σε αυτό που για πολλούς ειδικούς είναι η σημαντικότερη στροφή του κλάδου εδώ και πολλές δεκαετίες.

Προσφάτως η OpenAI, η νεοφυής που βρίσκεται πίσω από την εφαρμογή ChatGPT, πήρε 10 δισ. δολ. από τη Microsoft και τα περισσότερα από αυτά τα επιστρέφει σε αυτή, δεδομένου ότι την πληρώνει για τον χρόνο που χρησιμοποιεί τα συστήματά της. Οι επίδοξοι ανταγωνιστές δεν μπορούν να φτάσουν την OpenAI, εκτός κι αν διασφαλίσουν ανάλογο όγκο υπολογιστικής δύναμης. Η Cohere άντλησε προσφάτως 270 εκατ. δολ., που έφτασαν τη συνολική χρηματοδότησή της σε άνω των 440 εκατ. δολ. Θα τα χρησιμοποιήσει για να αγοράσει υπολογιστική δύναμη από εταιρείες συναφείς με την Google.

Αλλες νεοφυείς του είδους έχουν προχωρήσει σε ανάλογες συμφωνίες, όπως η Anthropic, εταιρεία της Silicon Valley που ιδρύθηκε το 2021 από μια ομάδα ερευνητών, πρώην στελεχών της OpenAI. Η Character.AI ιδρύθηκε από δύο κορυφαίους ερευνητές της Google και η Inflection AI από ένα πρώην στέλεχος της Google. Την περασμένη εβδομάδα, η Inflection AI άντλησε 1,3 δισ. δολ., τα οποία έφτασαν τη συνολική χρηματοδότησή της στο 1,5 δισ. δολ. Στο μεταξύ, ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft, Σάτια Ναντέλα, δήλωσε πως η συμφωνία της εταιρείας του με την OpenAI είναι το είδος της αμοιβαία επωφελούς σχέσης που καλλιεργεί εδώ και χρόνια με μικρότερους ανταγωνιστές της. Μιλώντας στις αρχές του έτους στους New York Times τόνισε πως εξελίχθηκε «σε μια εταιρεία που σχημάτιζε πάντα τέτοιου είδους συμμαχίες με άλλες εταιρείες».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση