ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η Λιθουανία «μαγνήτης» για εταιρείες χρηματοοικονομικής τεχνολογίας

Υπάρχουν ήδη 263 επιχειρήσεις fintech, οι οποίες απασχολούν περισσότερους από 7.000 εργαζομένους σε μια χώρα μόλις 2,8 εκατ. κατοίκων

Kathimerini.gr

Τον Οκτώβριο του 2022, η βρετανική εταιρεία Revolut εγκατέλειψε το Ηνωμένο Βασίλειο για να εγκατασταθεί στη Λιθουανία, στις ακτές της Βαλτικής Θάλασσας. Η εταιρεία fintech (χρηματοοικονομικής τεχνολογίας) μετέφερε οριστικά τις δραστηριότητές της στο έδαφος της Ευρωπαϊκής Ενωσης λόγω της αυξανόμενης δυσκολίας εξυπηρέτησης της αγοράς της Γηραιάς Ηπείρου ως συνέπεια του Brexit.

«Πάντα εστιάζαμε στους πελάτες μας και καταλαβαίνουμε ότι σε κανέναν δεν αρέσει το άγνωστο», δήλωσε η εκπρόσωπος της Revolut, Ieva Elvyra Kazakeviciute, λίγο πριν από την αναχώρηση της εταιρείας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μαζί με αυτή υπάρχουν ήδη 263 εταιρείες που εντάσσονται στον τομέα του fintech, ο οποίος απασχολεί περισσότερους από 7.000 εργαζομένους σε μια χώρα μόλις 2,8 εκατ. κατοίκων.

«Είμαστε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που εκδίδει άδειες για ψηφιακές τράπεζες», λέει η Diana Girdenyté, διευθύντρια Επενδυτικών Εργων στον κρατικό οργανισμό Invest Lithuania. Οπως προσθέτει: «Αυτό το ορόσημο είναι εφικτό χάρη στο γεγονός ότι η χώρα κατάφερε να οικοδομήσει τον μεγαλύτερο κόμβο εταιρειών fintech στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Η Λιθουανία είναι επίσης η δέκατη καλύτερη χώρα γι’ αυτές τις εταιρείες στην κατάταξη των χωρών όλου του κόσμου, που καταρτίστηκε από τον παγκόσμιο δείκτη Fintech».

Η πρωτεύουσα της χώρας, Βίλνιους, κατατάσσεται στη δεύτερη θέση μεταξύ των μεσαίων πόλεων στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων, όπως αντικατοπτρίζεται στην έκθεση European Cities of the Future 2022. Εκτός από το Brexit, η μαζική μετεγκατάσταση των λευκορωσικών εταιρειών –οι οποίες επικαλούνται κυρίως λόγους ασφαλείας– από το 2020 και η στρατηγική της Λιθουανίας να τοποθετηθεί ως η πύλη στην ευρωπαϊκή αγορά για νεοφυείς επιχειρήσεις αμερικανικής προέλευσης, έδωσαν φτερά σε ολόκληρο τον τομέα της καινοτομίας.

Από την αρχή του τρέχοντος έτους, η χώρα έχει ήδη τρεις «μονόκερους» (εταιρείες αξίας άνω του 1 δισ. δολαρίων). Επιπλέον, έχει καταβάλει όλες τις προσπάθειές της για να οδηγήσει τον τομέα της καινοτομίας στην Ευρώπη, ώστε να γίνει παγκόσμιο σημείο αναφοράς στον τομέα της ψηφιακής τραπεζικής.

Η Λιθουανία έχει πολύ ευέλικτη νομοθεσία, μαζί με μια όλο και πιο πρωτοποριακή ψηφιακή υποδομή – το κόστος της ευρυζωνικής σύνδεσης είναι ένα από τα πιο ανταγωνιστικά στον κόσμο. Εχει επίσης κύρος όσον αφορά την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο – η χώρα βρίσκεται επί του παρόντος στην έκτη θέση στον Παγκόσμιο Δείκτη Κυβερνοασφάλειας. Αυτά είναι μερικά από τα στοιχεία που εξηγούν την ανάπτυξη των αναδυόμενων εταιρειών στον χρηματοπιστωτικό τομέα στο κράτος της Βαλτικής. Το 2016, η χώρα είχε μόνο 82 εταιρείες που σχετίζονται με το fintech, αριθμός που τριπλασιάστηκε σε μόλις έξι χρόνια. Από τις σημερινές 263, περίπου οι μισές είναι ντόπιες και το 2022 συγκέντρωσαν χρηματοδότηση ύψους 67,9 εκατ. ευρώ, τετραπλασιάζοντας τα στοιχεία που προέκυψαν για το 2020. Οι υπόλοιπες εταιρείες fintech προέρχονται κυρίως από το Ηνωμένο Βασίλειο (33), τις Ηνωμένες Πολιτείες (16) και την Εσθονία (8). Το 34% του συνόλου σχετίζεται κυρίως με τον τομέα των πληρωμών.

Τα τελευταία πέντε χρόνια, και παρά το ξέσπασμα της πανδημίας, η καινοτομία της χώρας γνώρισε πρωτοφανή ανάπτυξη. «Η αξία του κλάδου της τεχνολογίας έχει αυξηθεί 17 φορές σε μόλις τρία χρόνια», δήλωσε στην El Pais η υπουργός Οικονομίας και Καινοτομίας, Ausrine Armonaite. Αυτή η μικρή δημοκρατία της Βαλτικής –που μαζί με την Πολωνία είναι οι μόνες χώρες στον κόσμο που έχουν σύνορα τόσο με τη Ρωσία όσο και με τη Λευκορωσία– έχει ήδη 1.000 νεοφυείς τεχνολογικές επιχειρήσεις.

Η Λιθουανία θέλει να παρουσιαστεί στην Ευρώπη ως η εναλλακτική της Ιρλανδίας για τις ψηφιακές πλατφόρμες. Τα πλεονεκτήματά της βασίζονται σε πολύ πιο ανταγωνιστικές τιμές, φορολογικά πλεονεκτήματα και φθηνότερο εργατικό δυναμικό. Η χώρα κατέχει ήδη την όγδοη θέση στην ταξινόμηση φορολογικής ανταγωνιστικότητας εντός του ΟΟΣΑ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση