ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Με 3,4 δισ. δολάρια σε συνάλλαγμα ενισχύει την ενεργειακή εταιρεία της η Τουρκία

Η κυβέρνηση κάνει πίσω από το σχέδιό της για χρήση ομολόγων αντί μετρητών από τις τράπεζες.

Kathimerini.gr

Η Τράπεζα της Τουρκίας καταφεύγει και πάλι στα συναλλαγματικά της διαθέσιμα για να βοηθήσει για ακόμη μία φορά την κρατική ενεργειακή εταιρεία Boru Hatlari ile Petrol Tasima AS ή Botas όπως είναι ευρύτερα γνωστή.

Τον Δεκέμβριο η κεντρική τράπεζα πούλησε στην Botas από τα συναλλαγματικά της διαθέσιμα 3,4 δισ. δολάρια. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσό που έχει διαθέσει με τον ίδιο τρόπο και για τον ίδιο λόγο από το 2013 και στοχεύει να βοηθήσει την κρατική ενεργειακή να αντιμετωπίσει το αυξανόμενο κόστος της ενέργειας, δεδομένης και της ραγδαίας υποτίμησης της τουρκικής λίρας.

Η στήριξη στην Botas έπεται των αλλεπάλληλων παρεμβάσεων της κεντρικής τράπεζας στην αγορά συναλλάγματος, στο πλαίσιο των οποίων έχει δαπανήσει μέσα στον τελευταίο μήνα περίπου 7,3 δισ. δολάρια για να στηρίξει την τουρκική λίρα, η οποία μετά την πρόσφατη ανάκαμψή της υποχωρεί και πάλι τις τελευταίες ημέρες.

Η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος βρίσκεται έτσι στις 13,84 λίρες προς ένα δολάριο. Δεν είναι η πρώτη φορά που η Τράπεζα της Τουρκίας διαθέτει στην κρατική ενεργειακή σκληρό νόμισμα.

Η κυβέρνηση κάνει πίσω από το σχέδιό της για χρήση ομολόγων αντί μετρητών από τις τράπεζες.

Τον Νοέμβριο έκανε το ίδιο όταν η Botas ζήτησε δολάρια για να μπορέσει να αγοράσει φυσικό αέριο, ενώ σύμφωνα με το Reuters της είχε διαθέσει 258 εκατ. δολάρια.
Στο μεταξύ, το τουρκικό υπουργείο Οικονομικών αναγκάζεται να υποχωρήσει από το σχέδιό του να εκδώσει ομόλογα ειδικού σκοπού που θα χρησιμοποιούσαν οι τράπεζες της χώρας για να αναπληρώσουν με αυτά αντί για μετρητά το τμήμα των καταθέσεων που χάνεται εξαιτίας της υποτίμησης της τουρκικής λίρας.

Στόχος του σχεδίου αυτού ήταν να αποφύγει το υπουργείο Οικονομικών τη μείωση των ταμειακών ροών του. Είναι προφανές πως αναγκάστηκε να ανακαλέσει υπό τις εντεινόμενες πιέσεις των τουρκικών τραπεζών.

Οι νέες αυτές τριβές ανάμεσα στο υπουργείο Οικονομικών και τις τουρκικές τράπεζες ήταν παρεπόμενο της υπόσχεσης που έδωσε στις 20 Δεκεμβρίου η κυβέρνηση Ερντογάν στους Τούρκους ότι θα αναπληρώνει τις καταθέσεις τους όταν αυτές πλήττονται από την υποτίμηση του νομίσματος, υπό τον όρο, όμως, ότι θα τις διατηρούν σε τουρκικές λίρες και θα τις δεσμεύουν για διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών. Ηταν ακόμη ένα από τα αλλοπρόσαλλα τεχνάσματα του Τούρκου προέδρου που προσπαθεί να στηρίξει το νόμισμα της χώρας αποφεύγοντας την ορθόδοξη πρακτική της αύξησης των επιτοκίων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομική: Τελευταία Ενημέρωση