ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κομισιόν: Ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης της ισχύος της γενικής ρήτρας διαφυγής

O εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις ανέφερε ότι είναι «πρόωρο» να εκτιμηθεί η επίδραση της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία

Kathimerini.gr

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης της ισχύος της γενικής ρήτρας διαφυγής άφησε προ ολίγου ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις. Στη συνέντευξη Τύπου στο Παρίσι χθες, όπου έλαβαν χώρα άτυπες συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin, ο κ. Ντομπρόφσκις ανέφερε ότι είναι «πρόωρο» να εκτιμηθεί η επίδραση της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Τα προκαταρκτικά μοντέλα της Κομισιόν, είπε ο Λετονός αξιωματούχος, παραπέμπουν σε επιβράδυνση της οικονομίας της Ε.Ε. αλλά όχι σε εκ νέου διολίσθηση σε ύφεση. Επί του παρόντος, είπε ο κ. Ντομπρόφσκις, η γενική ρήτρα διαφυγής, που αναστέλλει τη λειτουργία των δημοσιονομικών κανόνων της Ε.Ε., προβλέπεται να καταργηθεί στο τέλος του 2022. Ωστόσο – όπως τόνισε – αν τα οικονομικά δεδομένα αλλάξουν προς το χειρότερο, «είμαστε έτοιμοι να αναθεωρήσουμε» αυτήν την πολιτική.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρινό Λεμέρ, στις δικές του δηλώσεις, τόνισε ότι οι υπουργοί συζήτησαν το ενδεχόμενο αποκλεισμού της Ρωσίας από το διεθνές σύστημα πληρωμών SWIFT, το οποίο δεν συμπεριλήφθηκε στο δεύτερο πακέτο κυρώσεων. Ο κ. Λεμέρ τόνισε ότι η Γαλλία στηρίζει την επιλογή αυτή και ότι «παραμένει στο τραπέζι», αλλά ότι υιοθέτησή του απαιτεί την ομόφωνη συναίνεση των κρατών-μελών.

Σημειώνεται ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ, μιλώντας προ ολίγου, είπε ότι η Γερμανία είναι πλέον κι αυτή ανοιχτή στην επιλογή αυτή. Επιπλέον, στο τρίτο πακέτο αναμένονται και νέες κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας για την εμπλοκή της στην εισβολή στην Ουκρανία.

Ο κ. Ντομπρόφσκις αναφέρθηκε επίσης στο ζήτημα της ενεργειακής ασφάλειας της Ε.Ε. Ακόμα και αν η Ρωσία διακόψει πλήρως την παροχή, η Ε.Ε. θα μπορέσει να ανταπεξέλθει, «έστω με προβλήματα». Η ενεργειακή αρχιτεκτονική της Ε.Ε. δεν μπορεί να αλλάξει «σε μία μέρα, αλλά πρέπει «να διδαχθούμε» από την τρέχουσα κρίση, τόνισε, υπενθυμίζοντας τις προτάσεις της Κομισιόν για κοινή προμήθεια αερίου και για τη δημιουργία κοινού στρατηγικού αποθέματος.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ άφησε κι αυτή ανοιχτό το ενδεχόμενο προσαρμογής της πολιτικής της ΕΚΤ για την περαιτέρω στήριξη της οικονομίας της Ευρωζώνης σε περίπτωση που αυτό κριθεί απαραίτητο. «Θα αναλάβουμε οποιεσδήποτε ενέργειες χρειαστεί για να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα των τιμών και τη χρηματοοικονομική σταθερότητα» στην Ευρωζώνη ανέφερε χαρακτηριστικά. Οι δύο μεγαλύτερες απειλές για την ευρωπαϊκή οικονομία, υπογράμμισε, είναι οι τιμές της ενέργειας (και οι πληθωριστικές πιέσεις που δημιουργούν) και η αβεβαιότητα, που θα επηρεάσει αρνητικά την κατανάλωση και τις επενδύσεις. Η κ. Λαγκάρντ είπε ότι η ΕΚΤ αναθεωρεί ήδη τις προβλέψεις για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό. Οι νέες εκτιμήσεις, είπε, θα δημοσιευθούν στις 10 Μαρτίου, ημέρα της επόμενης συνάντησης νομισματικής πολιτικής του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας.

Στην ίδια γραμμή, ο πρόεδρος του Eurogroup Πασκάλ Ντόνοχιου ανέφερε ότι τo σώμα θα συναντηθεί εκ νέου σε τρεις εβδομάδες στις Βρυξέλλες και θα συζητήσει το ζήτημα της δημοσιονομικής πολιτικής για το 2023. «Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να στηρίξουμε τις οικονομίες μας απέναντι σε αυτήν την πρόκληση», τόνισε ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών. Ο κ. Ντόνοχιου σημείωσε ότι ο οικονομικός αντίκτυπος της γεωπολιτικής κρίσης που έχει ξεσπάσει θα είναι διαφορετικός σε διαφορετικά κράτη-μέλη, αλλά ότι «θα διατηρήσουμε την ενότητά μας».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομική: Τελευταία Ενημέρωση