ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η Τουρκία σε πλήρες αδιέξοδο

Το νόμισμα της Τουρκίας υποχώρησε χθες κατά 1,2%

Kathimerini.gr

Τα πραγματικά επιτόκια στην Τουρκία βρίσκονται στο -35% και καθώς δεν φαίνεται να υπάρχει καμία προοπτική για αύξηση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα της χώρας, η κατάσταση προοιωνίζεται περαιτέρω απώλειες για την παραπαίουσα τουρκική λίρα.

Παράγοντες της αγοράς δίνουν πιθανότητες τουλάχιστον 50% πως η ισοτιμία της τουρκικής λίρας θα υποχωρήσει περαιτέρω, κάτω και από το ιστορικό της ρεκόρ των 18,3633 τουρκικών λιρών έναντι του δολαρίου, μέχρι το τέλος του έτους. Βασίζουν αυτή την εκτίμησή τους σε υπολογισμούς του Bloomberg. Το νόμισμα της Τουρκίας υποχώρησε χθες κατά 1,2%, αν και ανέκαμψε στη συνέχεια, με την ισοτιμία του να διαμορφώνεται περίπου στις 13,5772 λίρες προς ένα δολάριο στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης.

Ολα δείχνουν ότι οι πιέσεις στη λίρα θα ενταθούν, ενώ ο πληθωρισμός οδεύει προς το 50%.

Υπό την πίεση του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η κεντρική τράπεζα έχει μειώσει τα επιτόκια κατά 500 μονάδες βάσης στους λίγους μήνες που έχουν παρέλθει από τον Σεπτέμβριο κι ενώ οι κεντρικές τράπεζες άλλων αναπτυσσόμενων οικονομιών υιοθετούν περιοριστική πολιτική για να τιθασεύσουν τις τιμές που έχουν πάρει την ανιούσα. Δεδομένου ότι το επίπεδο των πραγματικών επιτοκίων στην Τουρκία είναι το χειρότερο ανάμεσα στις αναδυόμενες αγορές, η τουρκική λίρα θα είναι το πλέον ευάλωτο νόμισμα σε οποιαδήποτε τάση των επενδυτών να αποφύγουν την ανάληψη κινδύνου τώρα που η Federal Reserve ετοιμάζεται να προχωρήσει σε αυξήσεις επιτοκίων.

Σύμφωνα με τον Πιοτρ Ματίς, στρατηγικό αναλυτή συναλλάγματος στην InTouch Capital Markets του Λονδίνου, «η τουρκική λίρα είναι το λιγότερο ελκυστικό ανάμεσα στα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών, επειδή τα πραγματικά επιτόκια είναι σε βαθύτατα αρνητικό έδαφος σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον στο οποίο επικρατούν τάσεις για αυξήσεις επιτοκίων ως αντίδραση στη ραγδαία άνοδο του πληθωρισμού».

Στην Τουρκία ο πληθωρισμός τιμών καταναλωτή αυξήθηκε τον Ιανουάριο κατά 48,7% θέτοντας την κεντρική τράπεζα ενώπιον διλημμάτων. Κι ενώ μια αύξηση των επιτοκίων θα προκαλούσε την οργή του Ερντογάν, που αυτοαποκαλείται «εχθρός των επιτοκίων», η μείωσή τους ή ακόμη και η παραμονή τους στα υφιστάμενα επίπεδα θα επιτείνει τις πληθωριστικές πιέσεις. Την περασμένη εβδομάδα ο Ερντογάν αντικατέστησε τον επικεφαλής της στατιστικής υπηρεσίας εν μέσω πολιτικής διαμάχης για την αξιοπιστία των οικονομικών στοιχείων που έδινε στη δημοσιότητα. Μέσα στις τελευταίες έξι εβδομάδες, και μετά τις παρεμβάσεις της κεντρικής τράπεζας και των κρατικών τραπεζών της Τουρκίας τον Δεκέμβριο, η λίρα έχει δείξει αντοχή στο επίπεδο περίπου των 14 λιρών προς ένα δολάριο. Η κυβέρνηση υιοθέτησε πρόγραμμα αναπλήρωσης των καταθέσεων στον βαθμό που πλήττονται από την υποτίμηση του νομίσματος, προκειμένου να πείσει τους επενδυτές να διατηρήσουν τις αποταμιεύσεις τους στο τοπικό νόμισμα. Και πάλι, όμως, η τουρκική λίρα παρουσιάζει τη χειρότερη πορεία ανάμεσα στα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών και φέτος, αφού πρώτα έχασε σχεδόν τη μισή αξία της στη διάρκεια του 2021.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομική: Τελευταία Ενημέρωση

Οι Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις σε σχέση με την ανάγκη απλοποίησης και μείωσης του διοικητικού άχθους, προκειμένου να ενισχυθεί ...
ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις
 |  ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ