Του Παναγιώτη Ρουγκάλα
Μέχρι τις 4 Ιουλίου 2022 η Τράπεζα Κύπρου θα προχωρήσει σε μείωση 15 καταστημάτων της. Συγκεκριμένα, η Τράπεζα Κύπρου θα κλείσει 7 καταστήματα στην Λευκωσία, 5 στην Λάρνακα και στην Αμμόχωστο και 3 στην Λεμεσό και Πάφο.
Στη Λευκωσία θα κλείσει τα καταστήματα στο Ακάκι, Αρεδιού, Αστρομερίτη, Αγία Βαρβάρα, Δάλι, Λυκαβηττού και Δευτερά.
Στη Λάρνακα / Αμμόχωστο θα κλείσει τα καταστήματα στη Μοσφιλωτή, Αγγλισίδες, Δερύνεια, Μακαρίου – Παραλίμνι και Λιοπέτρι.
Στη Λεμεσό / Πάφο θα κλείσει τα καταστήματα στη Μισιαούλη & Καβάζογλου, Πισσούρι και Αποστόλου Παύλου.
Στην Τράπεζα Κύπρου λειτουργούν στην παρούσα φάση 75 καταστήματα και από τις 4 Ιουλίου θα μείνουν 60. Το 2019 λειτουργούσαν 86 καταστήματα.
Θα περιορίσει και ΑΤΜ
Την τελευταία τριετία (2019 – 2022) η Τράπεζα Κύπρου έχει κλείσει συνολικά μόνο 5 ΑΤΜ. Το δίκτυο της Τράπεζας Κύπρου στην παρούσα φάση έχει συνολικά 156, ενώ το 2019 ήταν 161. Τον Ιούλιο ωστόσο θα κλείσουν άλλα 15 ATM. Σύμφωνα με δεδομένα που διαρρέουν από την Τράπεζα Κύπρου, το ετήσιο κόστος που έχει η Τράπεζα για μια μηχανή ανέρχεται σε 30 χιλιάδες ευρώ το χρόνο. Το συγκεκριμένο κόστος πληρώνει σε συνεργάτες και περιλαμβάνει το κόστος του χώρου, το κόστος συντήρησης και το κόστος ανατροφοδότησης.
Σύμφωνα με την ίδια πληροφόρηση, ο εξορθολογισμός του δικτύου καταστημάτων έχει να κάνει με τη μείωση του κόστους αλλά και την επικερδότητα του καταστήματος, ενώ η μείωση του αριθμού των ΑΤΜ έχει να κάνει με το αυξημένο κόστος διαχείρισης μιας ΑΤΜ όταν δεν είναι εγκατεστημένη σε κατάστημα. «Όπου υπάρχει κατάστημα διατηρούνται και αυξάνονται οι ΑΤΜ», σημειώνουν πηγές της Τράπεζας.
Είχε στείλει το μήνυμα
Η Τράπεζα Κύπρου είχε ανακοινώσει τις προθέσεις της για μείωση των υποκαταστημάτων στα οικονομικά της αποτελέσματα. «Η Διεύθυνση παραμένει επικεντρωμένη στην περαιτέρω βελτίωση της αποδοτικότητας, μέσω ενεργειών που περιλαμβάνουν την περαιτέρω βελτιστοποίηση του αριθμού των καταστημάτων και των περαιτέρω επιλογών για την αποχώρηση εργαζομένων πλήρους απασχόλησης. Συγκεκριμένα, βρίσκεται σε εξέλιξη περαιτέρω αναδιάρθρωση καταστημάτων, με στόχο να επιτευχθεί μείωση του αριθμού των καταστημάτων κατά >25% το α’ εξάμηνο του 2022. Σε σχέση με περαιτέρω λύσεις εξόδου για την αποχώρηση εργαζομένων πλήρους απασχόλησης, μία από τις θυγατρικές της Τράπεζας ολοκλήρωσε μικρής κλίμακας Σχέδιο Εθελοντικής Αποχώρησης (ΣΕΑ) το α’ τρίμηνο 2022, μέσω του οποίου εγκρίθηκε η αποχώρηση σε μικρό αριθμό εργαζομένων
πλήρους απασχόλησης με συνολικό κόστος €3 εκατ. Επιπλέον, το προσωπικό αναμένεται να μειωθεί σημαντικά κατά το 2022, με στόχο να μειωθεί ο αριθμός των εργαζομένων κατά περίπου 15%», σημείωνε χαρακτηριστικά στα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του 2022.
Αντισταθμιστικά μέτρα
Μετά τις ενέργειες για κλείσιμο των καταστημάτων και μικρού περιορισμού των ΑΤΜ της, ως αντισταθμιστικά μέτρα παρουσιάζεται για παράδειγμα η μέθοδος του «cashback». Οι πελάτες της Τράπεζας Κύπρου θα μπορούν με την χρεωστική τους κάρτα να λαμβάνουν μετρητά (cashback) κατά την επίσκεψη σε καταστήματα εμπόρων που θα προσφέρουν αυτή την υπηρεσία χωρίς να χρειάζεται να ψάχνουν για ATM και να λαμβάνουν μέχρι 100 ευρώ από φούρνους, υπεραγορές, βενζινάδικα κτλ.
Την ίδια ώρα η Τράπεζα σημειώνει πως μεγάλο μέρος των συναλλαγών γίνεται πλέον σε εναλλακτικά κανάλια, με στόχο την διευκόλυνση του πελάτη, ο οποίος μπορεί να κάνει τις συναλλαγές του από την άνεση του σπιτιού του ή από το κινητό του τηλέφωνο, όπου και εάν βρίσκεται.
«Οι κινήσεις εξορθολογισμού του δικτύου των καταστημάτων δεν είναι απόφαση αποκλειστικά της Τράπεζας Κύπρου», σημειώνει χαρακτηριστικά, «αλλά είναι μία γενικότερη πρακτική που εφαρμόζουν όλες οι τράπεζες σε Κύπρο και εξωτερικό, ως αποτέλεσμα των νέων συνθηκών και της τεχνολογικής εξέλιξης».