Του Παναγιώτη Ρουγκάλα
Στην κορυφή της ατζέντας της Ελληνικής Τράπεζας παραμένει η συνομολόγηση μιας νέας συλλογικής σύμβασης με τις συντεχνίες των τραπεζικών υπαλλήλων. Στόχος, μέχρι τον Αύγουστο οι συντεχνίες και η Ελληνική Τράπεζα να προχωρήσουν σε συμφωνία, η οποία θα βοηθήσει την τράπεζα να προχωρήσει στο πλάνο του μετασχηματισμού της, αλλά και οι υπάλληλοι να επωφεληθούν από μια συμφέρουσα συμφωνία. Οι διαδικασίες της διαμεσολάβησης μέσω του Υπουργείου Εργασίας διακόπηκαν λόγω του απρόσμενου θανάτου της υπουργού Εργασίας Ζέτας Αιμιλιανίδου και η τράπεζα αναμένει να επαναρχίσουν οι συζητήσεις. Το κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών όπως επιβεβαιώνει ο CEO της Ελληνικής Τράπεζας, Όλιβερ Γκάτσκε είναι πολύ καλό και ο μόνος σκοπός είναι η δημιουργία νέας συλλογικής σύμβασης με καλύτερους όρους για όλα τα μέρη. Δεν υπάρχει πλέον καμία διαφορά, με την Ελληνική Τράπεζα να έχει αποσύρει προς στιγμήν την πρόθεση για πλεονασμούς προσωπικού, αλλά και η συντεχνία έχει αφήσει το σενάριο της στάσης εργασίας. Βασικός άξονας του μετασχηματισμού της Τράπεζας είναι η μείωση του κόστους, με την αναδιάρθρωση και τη βελτίωση του μεγέθους της. Η μείωση του υψηλού δείκτη εξόδων και εσόδων της Ελληνικής, σημαντικό κομμάτι του οποίου αποτελεί το κόστος προσωπικού που αντιπροσωπεύει περίπου το 50% των συνολικών δαπανών, παραμένει καθοριστική για την επιτυχία της όλης προσπάθειας μετασχηματισμού. Όπως τονίζει ο κ. Γκάτσκε, η υπογραφή της νέας συλλογικής σύμβασης θα αντικατοπτρίζει την αναγκαία μείωση του κόστους, τη σταδιακή εφαρμογή αξιοκρατικών αμοιβών βάση της απόδοσης, σύμφωνα με τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές και την εναρμόνιση των μισθών συναδέλφων από την πρώην Συνεργατική Τράπεζα. Οι πυλώνες που θα πρέπει να ρυθμίζουν τη νέα συλλογική σύμβαση θα είναι οι αυτόματες αυξήσεις των μισθών, η συνεισφορά της Ελληνικής στο ταμείο υγείας της ΕΤΥΚ, στο ταμείο προνοίας αλλά και στο ταμείο ευημερίας, στον αριθμό του προσωπικού και τέλος στο ύψος της χαριστικής αποζημίωσης, αν και εφόσον τεθεί στο τραπέζι Σχέδιο Εθελοντικής Αποχώρησης προσωπικού. Σύμφωνα με τον CEO στο πλαίσιο επεξήγησης των οικονομικών αποτελεσμάτων της τράπεζας για το πρώτο τρίμηνο του 2022, όσο καλύτερα ρυθμιστούν οι παραπάνω πυλώνες στη νέα συλλογική σύμβαση, τόσο η τράπεζα θα εξοικονομήσει χρήματα, άρα και θα προσφέρει καλύτερα κριτήρια για ένα Σχέδιο Εθελούσιας Αποχώρησης. Οι 200.000 ευρώ ωστόσο των χαριστικών αποζημιώσεων που δόθηκαν στο παρελθόν κατά τον ίδιο είναι ένα πολύ υψηλό ποσό και θα πρέπει να βρεθεί ένα πιο λογικό –για τον ίδιο– ποσό.
Όσον αφορά για τα καταστήματα της Ελληνικής Τράπεζας, αυτή τη στιγμή φτάνουν τα 64, ενώ ο στόχος για μεσοπρόθεσμη μείωσή τους μέσα στα επόμενα δύο με τρία χρόνια είναι να φτάσουν τα 40. Για το 2022 και για αρχές του 2023 τουλάχιστον δεν θα μειωθούν περαιτέρω, αφού τα 64 καταστήματα εξυπηρετούν το σκοπό του παρόντος μοντέλου που λειτουργεί η τράπεζα.
Πρόταση για σύσφιξη δυνάμεων
Στο πλαίσιο παρουσίασης των αποτελεσμάτων της Ελληνικής, όπου και παρευρέθηκε η «Κ», σχολιάστηκε και το περιεχόμενο της τελευταίας σύσκεψης του Συνδέσμου Τραπεζών της Κύπρου. Ο κ. Γκάτσκε είπε πως μετέφερε την ιδέα στο Συμβούλιο να συζητούν συλλογικά με τις συντεχνίες οι τράπεζες, παρά η καθεμία ξεχωριστά. Απάντησε σε σχετική ερώτηση πως υπήρξε αλληλεγγύη (solidarity) μεταξύ των τραπεζών κατά την τελευταία συνάντηση που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα και πάνω σε αυτή τη βάση ο κ. Γκάτσκε παρουσίασε το όραμά του για ενιαίες συλλογικές συμβάσεις στις τράπεζες και για ευθυγράμμιση των συμφερόντων τους. Τέλος, σημείωσε πως ενδεχομένως να πρέπει να εξεταστεί και το πλάνο για επαναφορά του Κυπριακού Εργοδοτικού Συνδέσμου Τραπεζών που καταργήθηκε λίγο μετά την έλευση της τραπεζικής κρίσης στο νησί.
Στην αναμονή και η ΕΤΥΚ
Στην αναμονή για τις εξελίξεις μεταξύ της τράπεζας και των συντεχνιών παραμένει η ΕΤΥΚ. Τελευταία εγκύκλιο που εξέδωσε για την Ελληνική Τράπεζα αφορούσε στη διαμεσολαβητική παρέμβαση του προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού, κ. Αβέρωφ Νεοφύτου. Υπενθυμίζεται πως αυτή η κίνηση έγινε πριν από τον αιφνίδιο θάνατο της Ζέτας Αιμιλιανίδου. Η ΕΤΥΚ ανέστειλε τα μέτρα της 24ωρης προειδοποιητικής απεργίας που είχε αποφασισθεί για την 31/5/2022 και η αναστολή έγινε αφού η Ελληνική «πάγωσε» τους πλεονασμούς του προσωπικού ώστε να δοθεί η ευκαιρία να αναζητηθεί διέξοδος στο πρόβλημα.