ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στρώνουν χαλί για τους επενδυτές

Καλλιεργούνται θετικές προσδοκίες, αλλά εκκρεμούν ζητήματα – Ο ρόλος των αξιολογήσεων

Της Δωρίτας Γιαννακού

Της Δωρίτας Γιαννακού

Ψήφο εμπιστοσύνης στην κυπριακή οικονομία και το κυπριακό επιχειρηματικό οικοσύστημα δίνουν οι διεθνείς επενδυτές εδώ και κάποια χρόνια, καταδεικνύοντας ότι η χώρα μας αποτελεί σταθεροποιητικό παράγοντα στην ευρύτερη περιοχή. Οι συνεχείς αναβαθμίσεις από διεθνείς οίκους αξιολόγησης ενισχύουν τον βαθμό εμπιστοσύνης των ξένων επενδυτών προς την Κύπρο.

Ταυτόχρονα, η ενίσχυση των κινήτρων που επιχειρείται από το 2018 και η δημιουργία ενός ελκυστικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος ανοίγει τον δρόμο για επενδυτές από διάφορες χώρες για να αξιοποιήσουν τη χώρα μας ως επενδυτικό κόμβο. Την ίδια ώρα, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Κ», σημαντικό ρόλο στην προσέλκυση διεθνών επενδυτών διαδραματίζει και η ενδυνάμωση των σχέσεων της Κύπρου με τις ΗΠΑ.

Οι αναβαθμίσεις προσδίδουν κύρος για την κάθε χώρα και τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της.

Εξάλλου, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης επενδύει στην ανάπτυξη των σχέσεων της Κύπρου με τις ΗΠΑ, τονίζοντας σε κάθε ευκαιρία ότι το 2024 σηματοδοτεί ένα ιστορικό ορόσημο για τη διμερή συνεργασία και ανοίγει τον δρόμο για περισσότερα ορόσημα το 2025. Παράλληλα, ενώ διαπιστώνονται θετικές προοπτικές υπάρχουν και άλλες ενέργειες τις οποίες οι αρμόδιοι φορείς οφείλουν να προχωρήσουν τάχιστα προκειμένου να καταστήσουν το επιχειρηματικό κλίμα της Κύπρου ακόμα πιο ελκυστικό και να δώσουν το πράσινο φως σε δεκάδες έργα και επιχειρήσεις.

Η καλύτερη διαφήμιση

H χώρα μας κατατάσσεται στην 3η θέση ως επενδυτικός προορισμός όσον αφορά την ανάκαμψη των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων (ΑΞΕ) μετά την πανδημία και ταυτόχρονα κατατάσσεται ως 5η ασφαλέστερη χώρα στον κόσμο. Επιπλέον, σήμερα ο ρυθμός ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας κρίνεται ικανοποιητικός και κινείται αισθητά πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης και των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τις εκτιμήσεις της εκτελεστικής εξουσίας να προβλέπουν ανάπτυξη γύρω στο 3% και το 2025. Eίναι γεγονός σύμφωνα με τους εμπλεκόμενους φορείς ότι η Κύπρος διατηρεί ένα ευνοϊκό για τις επιχειρήσεις νομικό πλαίσιο βασισμένο στο αγγλικό δίκαιο, συνεχείς προσαρμογές και μεταρρυθμίσεις, γρήγορες και αποδοτικές διαδικασίες. Βλέποντας την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στους περισσότερους τομείς από το 2016 και εντεύθεν, τόσο οι επενδυτές που διατηρούσαν έδρα στο νησί όσο και οι επίδοξοι επενδυτές επιδιώκουν να εξερευνήσουν περαιτέρω τις επιχειρηματικές προοπτικές της χώρας.

Οι αναβαθμίσεις

Στα συν για τους διεθνείς επενδυτές προσμετρούνται και οι συνεχόμενες αξιολογήσεις και αναβαθμίσεις της κυπριακής οικονομίας από διεθνείς οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, οι αναβαθμίσεις αυτές αποτελούν τη μακροπρόθεσμη πιστοποίηση της εμπιστοσύνης τους προς μια χώρα που θέλουν να επενδύσουν διατηρώντας ταυτόχρονα και φυσική παρουσία. Την ίδια ώρα προσδίδουν κύρος για την κάθε χώρα και τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της. Πρόσφατα ο οίκος αξιολόγησης Scope Ratings αναβάθμισε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα και την κατάταξη του μη εξασφαλισμένου χρέους της Κυπριακής Δημοκρατίας σε A- από BBB+, σηματοδοτώντας την πρώτη αξιολόγηση σε επίπεδο Α από οίκο αξιολόγησης για την Κύπρο.

Η συγκεκριμένη αναβάθμιση κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική, καθώς ο συγκεκριμένος οίκος αποτελεί έναν από τους κορυφαίους ευρωπαϊκούς οργανισμούς πιστοληπτικής αξιολόγησης, ο οποίος λαμβάνει υπόψη του τις τοπικές συνθήκες –οικονομικές, πολιτικές, ρυθμιστικές, δικαστικές και πολιτιστικές– στις οποίες λειτουργούν οι επενδυτές. Όπως τονίζεται από τον οίκο αξιολόγησης, η αναβάθμιση αντικατοπτρίζει τις ενισχυμένες δημοσιονομικές προοπτικές της Δημοκρατίας, την ανθεκτική οικονομική της ανάπτυξη και τη μείωση των κινδύνων στον χρηματοπιστωτικό τομέα, με σταθερή προοπτική για το μέλλον. Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου σε A- υποστηρίζεται από την ισχυρή δημοσιονομική απόδοση και τις σταθερές προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης. Οι προβλέψεις του Scope δείχνουν δημοσιονομικό πλεόνασμα 3,1% του ΑΕΠ για το 2024 και 3,0% για το 2025, με ένα μέσο πλεόνασμα 1,8% από το 2026 έως το 2029.
Εξάλλου, σύμφωνα και με το κέντρο οικονομικών ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου, η επιχειρηματική εμπιστοσύνη ενισχύθηκε σημαντικά στις επαγγελματικές υπηρεσίες κατά το τρίτο τρίμηνο του 2024. Οι δημόσιες οικονομικές αποδόσεις ήταν ισχυρές, με την αναλογία δημοσίου χρέους προς το ΑΕΠ να παραμένει σε πτωτική τάση και τα δημόσια έσοδα να αυξάνονται γρηγορότερα από τις δαπάνες. Τα επιτόκια δανεισμού παρέμειναν σε σχετικά υψηλά επίπεδα παρά την αλλαγή στη νομισματική πολιτική, ενώ η ανάπτυξη των νέων δανείων ήταν αδύναμη. Το ποσοστό των μη αποδοτικών δανείων συνέχισε να μειώνεται, συμβάλλοντας στη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος.

Πλέον, τα μάτια είναι στραμμένα στην επόμενη αξιολόγηση των προοπτικών της Δημοκρατίας από τον αμερικανικό οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 22 Νοεμβρίου.

Υφυπ. Ανάπτυξης

Επιτακτική κρίνει τη δημιουργία υφυπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας ο Σύνδεσμος Μεγάλων Αναπτύξεων, τονίζοντας ότι πρόκειται να συμβάλει καταλυτικά στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του τόπου μας και στην προσέλκυση υψηλής ποιότητας παραγωγικών επενδύσεων. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Συνδέσμου, η Κύπρος οφείλει να διαμορφώσει μια ολοκληρωμένη στρατηγική για την αύξηση των παραγωγικών ξένων επενδύσεων. Ο Σύνδεσμος επισημαίνει ότι προτεραιότητά μας θα πρέπει να είναι η δημιουργία ενός φιλικού επιχειρηματικού κλίματος, ώστε να υπερπηδηθούν τα εμπόδια που αποθαρρύνουν ή απομακρύνουν ξένους επενδυτές, αναπτύσσοντας έναν εποικοδομητικό διάλογο με τους αρμόδιους κρατικούς φορείς. Το υφυπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, θα στεγάσει μια Ενιαία Υπηρεσία Εξυπηρέτησης Επενδυτών για Στρατηγικές Επενδύσεις, καθώς και μια Υπηρεσία Μίας Στάσης (One Stop Shop), η οποία θα συντείνει ουσιαστικά στην επιτάχυνση των διαδικασιών, τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος και ως εκ τούτου στην προσέλκυση και εν τέλει την αδειοδότηση μεγάλων αναπτυξιακών έργων, αναφέρει καταληκτικά ο Σύνδεσμος.

Σε εκκρεμότητα οι κανονισμοί του επενδυτικού νόμου

Όπως πληροφορούμαστε, μεγάλα και αξιόλογα εμπλουτιστικά έργα όπως μαρίνες, αναπτύξεις γηπέδων γκολφ, το καζίνο, πανεπιστήμια, ιατρικά κέντρα, κέντρα αποκατάστασης, τεχνολογικά πάρκα, ερευνητικά κέντρα, μεγάλα τουριστικά έργα και συγκροτήματα και άλλες αναπτύξεις θα πάρουν σάρκα και οστά με την ψήφιση ορισμένων κανονισμών από τη Βουλή.
Οι εν λόγω κανονισμοί συμπεριλαμβάνονται στον επενδυτικό νόμο ο οποίος εγκρίθηκε το καλοκαίρι του 2023 από τη Βουλή. Πρόκειται για τον περί της Διευκόλυνσης των Έργων Στρατηγικής Ανάπτυξης Νόμο, που αναμένεται να τεθεί ουσιαστικά σε εφαρμογή περί το τέλος του έτους με κύρια επιδίωξη να έχουν οι εμπλεκόμενοι φορείς στα χέρια τους όλα αυτά τα εργαλεία προς διευκόλυνση των αναπτυξιακών έργων.

Οι εν λόγω κανονισμοί που εκκρεμούν προκειμένου ο επενδυτικός νόμος να αποτελέσει ουσιαστικό όπλο για τους αρμόδιους, αφορά τον καθορισμό κριτηρίων χαρακτηρισμού ως έργου στρατηγικής ανάπτυξης, τον καθορισμό κριτηρίων σύμφωνα με τα οποία θα δύναται να οριστεί υπεύθυνος έργου για ανάπτυξη η οποία έχει χαρακτηριστεί ως έργο στρατηγικής ανάπτυξης, καθώς και τον καθορισμό του ύψους της δεύτερης δόσης του επιβαλλόμενου τέλους διαχείρισης για σκοπούς αδειοδότησης ανάπτυξης.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Δωρίτας Γιαννακού

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

X