ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στο στόχαστρο της Ε.Ε. Temu, Shein, AliExpress

Θα προτείνει να καταργηθεί το όριο της τιμής 150 ευρώ κάτω από το οποίο μπορεί να εισάγεται ένα προϊόν χωρίς δασμούς

Kathimerini.gr

Η Κομισιόν ετοιμάζεται να χαράξει τις νέες γραμμές άμυνας της Ε.Ε. έναντι των πάμφθηνων κινεζικών εισαγωγών που εισβάλλουν μαζικά στις ευρωπαϊκές αγορές και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της έχουν πολύ χαμηλές προδιαγραφές. Σύμφωνα με πηγές που μίλησαν για το θέμα στους Financial Times, η Κομισιόν σχεδιάζει να επιβάλει δασμούς τελωνείου στα φθηνά προϊόντα των κινεζικών εταιρειών Temu, Shein και AliExpress. Γι’ αυτό και στα τέλη του μηνός θα προτείνει να καταργηθεί το όριο της τιμής 150 ευρώ κάτω από το οποίο μπορεί να εισάγεται ένα προϊόν χωρίς δασμούς. Εχει ήδη προτείνει την κατάργηση του εν λόγω ορίου από το περασμένο έτος αλλά, σύμφωνα με μια πηγή που μίλησε στους FT σε καθεστώς ανωνυμίας, τώρα μάλλον θα επιδιώξει την εσπευσμένη ψήφισή του για να ανακόψει τη μαζική εισαγωγή φθηνών κινεζικών προϊόντων.

Αλλη πηγή τόνισε, πάντως, πως ενδέχεται να αποδειχθεί δύσκολο να συμφωνήσουν επί του θέματος όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. δεδομένου ότι η εφαρμογή τέτοιων μέτρων θα αυξήσει τον φόρτο εργασίας των ήδη επιβαρυμένων τελωνειακών υπαλλήλων. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Κομισιόν, το 2023 εισήχθησαν στην Ε.Ε. περίπου 2,3 δισ. είδη με τιμή κάτω του ορίου των 150 ευρώ. Στο μεταξύ, οι εισαγωγές ηλεκτρονικού εμπορίου έχουν υπερδιπλασιαστεί στο διάστημα των τελευταίων 12 μηνών, φτάνοντας τον Απρίλιο τα 350.000 είδη, που αντιστοιχούν σε δύο παραδόσεις ανά νοικοκυριό. Παράλληλα, η Κομισιόν εξετάζει τη δυνατότητα να επιβάλει στις μεγάλες πλατφόρμες να καταβάλλουν ΦΠΑ online ανεξαρτήτως της αξίας των προϊόντων. Από το 2021 και μετά τα πακέτα που αποστέλλονται σε εταιρείες της Ε.Ε. καταβάλλουν ΦΠΑ ανεξαρτήτως της αξίας τους αλλά είναι αφορολόγητα.

«Υπόγειο δίκτυο» προωθεί μικροτσίπ της Nvidia στην Κίνα

Οσον αφορά τις χαμηλές προδιαγραφές πολλών κινεζικών εισαγωγών, ο αριθμός των προϊόντων που έχουν θεωρηθεί επικίνδυνα εκτοξεύθηκε κατά 50% από το 2022 μέχρι το 2023 και υπερβαίνει τα 3.400 κομμάτια. Ανάμεσα στα είδη με τα μεγαλύτερα προβλήματα ασφάλειας συγκαταλέγονταν τα καλλυντικά, τα παιχνίδια, οι ηλεκτρικές συσκευές και τα είδη ένδυσης. Ειδικότερα, η βιομηχανία παιχνιδιών της Ε.Ε. έχει κατηγορήσει τις κινεζικές εταιρείες λιανικής ότι στέλνουν επικίνδυνα παιχνίδια στην Ευρώπη. Η ένωση βιομηχανιών παιχνιδιού Toy Industries of Europe ανέφερε τον Φεβρουάριο ότι είχε αγοράσει 19 παιχνίδια από την κινεζική Temu και διαπίστωσε ότι κανένα από αυτά δεν ήταν σύμφωνο με τις προδιαγραφές ασφάλειας της Ε.Ε., ενώ 18 από αυτά εγκυμονούσαν πραγματικούς κινδύνους για την υγεία των παιδιών. Απαντώντας η Temu ανακοίνωσε πως «κανένα από τα 19 αυτά προϊόντα δεν εμφανίζεται πλέον στην ιστοσελίδα μας για την Ε.Ε.». Πρόσθετε επίσης ότι «η ασφάλεια των προϊόντων είναι κυρίαρχη μέριμνά μας και έχουμε ενισχύσει τους σχετικούς ελέγχους». Σχολιάζοντας σχετικά η Κριστέλ Ντελμπέργκε, γενική διευθύντρια της ένωσης εμπόρων λιανικής EuroCommerce, τόνισε πως η υφιστάμενη νομοθεσία είναι επαρκής αλλά χρειάζεται «μια αποτελεσματική στρατηγική για την επιβολή των νόμων σε διασυνοριακό επίπεδο».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

X