ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πυρά της Δήμητρα στην ίδια της την επένδυση, την Ελληνική

Ο CEO της Δήμητρα Επενδυτική Νέαρχος Ιωάννου, ο μεγαλύτερος μέτοχος της Τράπεζας προχώρησε σε σκληρή κριτική

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Εξαπέλυσε πυρά προς την Ελληνική Τράπεζα ο μεγαλομέτοχός της, Δήμητρα Επενδυτική, κατά την 48η ετήσια γενική συνέλευση της Τράπεζας.

Συγκεκριμένα, ο CEO της Δήμητρα Επενδυτική, Νέαρχος Ιωάννου, έλαβε το λόγο όταν τελείωσαν οι ομιλίες των CEO και CFO της Ελληνικής Τράπεζας, κυρίων Όλιβερ Γκάτσκε και Αντώνη Ρούβα αντίστοιχα, κάνοντας σκληρή κριτική στις επιδόσεις που παρουσιάζει η Τράπεζα και στο στρατηγικό της πλάνο.

Μετά την παρουσίαση των οικονομικών δεικτών της τράπεζας από τους CFO και CEO, ο κ. Νέαρχος Ιωάννου τόνισε πως το «παζλ» το οποίο παρουσιάστηκε είναι ελλιπές και λείπουν σημαντικά κομμάτια που προκύπτουν άλλα συμπεράσματα. Ο κ. Ιωάννου τόνισε για παράδειγμα πως, στα κέρδη από εργασίες των 132 εκατ. ευρώ το 2019, έχουν πάει στα 95 εκατ. ευρώ το 2021, ενώ ο δείκτης του Net Interest Margin (NIM) που όπως σχολίασε δεν μπορεί να είναι κάτω από το 2%, έφτασε στο 1,65% το 2021 και στο πρώτο εξάμηνο του 2022 στο 1,44%. «Πως πάμε καλά», διερωτήθηκε ο κ. Ν. Ιωάννου.

Για το δείκτη των εσόδων προς έξοδα ο κ. Ιωάννου σχολίασε πως δεν μπορεί να είναι πάνω από 40% – 50% και στην Ελληνική γίνεται λόγος για 67%, 73%, 76% του πρώτου εξάμηνου του 2022. «Η τάση αύξησης αυτού του δείκτη δεν μας ανησυχεί», διερωτήθηκε. Πέρα από την ΑΤΑ και τις πρόνοιες για τους μισθούς των υπαλλήλων του πρώην ΣΚΤ που έχουν ανακοινωθεί πως έχουν δοθεί, είπε ο κ. Ιωάννου, πρέπει να δοθούν διευκρινήσεις.

Σύγκριση με Τράπεζα Κύπρου

Στη συνέχεια ο CEO της Δήμητρα Επενδυτική προχώρησε σε συγκρίσεις με την Τράπεζα Κύπρου. Δεν είναι δυνατόν όπως υπογράμμισε να έχει έσοδα από άλλες εργασίες, προμήθειες και δικαιώματα της τάξης του 64% και η Ελληνική να βρίσκεται στο 25%. «Λειτουργούμε σε άλλο σύστημα, σε άλλη χώρα, δεν έχουμε τα ίδια δεδομένα», διερωτήθηκε.

«Γιατί η Τράπεζα Κύπρου μπορεί να έχει έσοδα από πολλές άλλες δραστηριότητες, ενώ θα μπορούσαμε εμείς και τελικά δεν μπορούμε», συμπλήρωσε. Ο κ. Ιωάννου είπε πως το 2020 η Ελληνική είχε 20% και η Τράπεζα Κύπρου 44%, ενώ σε ενάμιση χρόνο το αύξησε στο 64% και η Ελληνική πήγε απλώς στο 25%.

Τέλος, ο κ. Ιωάννου διερωτήθηκε και ζήτησε από το Προεδρείο να δοθούν απαντήσεις, στο πως η Ελληνική κατάφερε να δώσει μόνο 105 εκατ. ευρώ νέα δάνεια σε μεγάλες επιχειρήσεις το 2021, από 276 εκατ. το 2020. «Η Τράπεζα Κύπρου έδωσε το 2021 σχεδόν 800 εκατ. ευρώ νέων δανείων σε επιχειρήσεις (798 εκατ. για την ακρίβεια), δηλαδή 8 φορές τα δάνεια που έδωσε η Ελληνική. Αντίστοιχη εικόνα παρατηρείται και για το πρώτο εξάμηνο του 2022, 86 εκατ. η Ελληνική και 496 εκατ. η Τράπεζα Κύπρου. Γιατί μπορεί η Τράπεζα Κύπρου και εμείς δεν μπορούμε», διερωτήθηκε.

Θετικά αποτελέσματα στο Retail

Ο κ. Ιωάννου σχολίασε πως η εικόνα δεν βελτιώνεται, δεν αλλάζει και παραμένει ίδια στα αποτελέσματα. Σε εκείνο το σημείο όμως, ο κ. Ιωάννου έδωσε τα εύσημα στην Ελληνική για τον τομέα της λιανικής τραπεζικής (retail). «Στον τομέα του Retail γίνονται θαύματα, εκεί βλέπουμε από 195 εκατ. νέων δανείων το πρώτο εξάμηνο του 2021, η Ελληνική τα αύξησε στα 257 εκατ. ευρώ. Άρα, όταν θέλουμε μπορούμε. Γιατί λοιπόν στον τομέα του δανεισμού των επιχειρήσεων δεν μπορούμε και η κατάσταση είναι απαράδεκτη. Δεν μπορούμε να δίνουμε δάνεια και αναμένουμε να λάβουμε δάνεια της RCB Bank με τιμολόγηση στο 95%», κάκισε.

«Πως θα βγάλουμε κέρδη, αναμένουμε να αυξήσει τα επιτόκια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να βγάλουμε; Ποιο είναι το επιχειρηματικό πλάνο;», διερωτήθηκε για μία τελευταία φορά.

Και καταγγελίες

Ο CEO της Δήμητρα εν συνεχεία σχολίασε αν η Ελληνική θα είναι σε θέση να εξυπηρετήσει το πελατολόγιό της μετά τη μείωση του προσωπικού που αναμένεται να γίνει. Επίσης, θέλησε να υπάρχει εικόνα για τις διαγραφές χρεών που προχωρεί η Τράπεζα, ώστε να υπάρχει διαφάνεια.

Ο κ. Νέαρχος Ιωάννου πρόσθετα σημείωσε πως είναι δέκτης καταγγελιών ότι, Ανώτατο Εκτελεστικό Στέλεχος της Ελληνικής Τράπεζας παρότρυνε το προσωπικό να αγοράσει μετοχές της Ελληνικής Τράπεζας, διότι είναι υποτιμημένη η μετοχή. «Αυτά είναι απαράδεκτα πράγματα, δεν μπορούν να γίνουν και δεν είναι στην αρμοδιότητα της Ανώτατης Εκτελεστικής Διεύθυνσης να παροτρύνει οποιοδήποτε υπάλληλο να αγοράσει μετοχές», σημείωσε.

Τέλος, έκανε λόγο για να εξεταστεί από το Διοικητικό Συμβούλιο σοβαρά την πιθανότητα σύγκρουσης συμφερόντων με τους νομικούς συμβούλους της Ελληνικής Τράπεζας, ενώ έκανε και νύξη για τη διανομή μερίσματος και πότε θα μπορέσει να δοθεί στους μετόχους της Τράπεζας. «Κάθε χρόνο ερχόμαστε και φεύγουμε με άδειες τσέπες, την ώρα που η Τράπεζα Κύπρου έχει γνωστοποιήσει πως θα δώσει μέρισμα. Η Ελληνική πότε θα αποφασίσει να δώσει;», κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση