![](https://www.kathimerini.com.cy/assets/modules/wnp/articles/202502/547547/images/b_ai.jpg)
Παρά τα σενάρια καταστροφής και την προσωρινή αναταραχή στις αγορές, το «χαστούκι» της κινεζικής Deepseek δεν φαίνεται να πτοεί τους ισχυρούς της «Big Tech» που εξακολουθούν να κάνουν τρελές επενδύσεις στα κέντρα δεδομένων (data centers) της ΑΙ. Στις 29 Ιανουαρίου, δύο μέρες μετά τον σεισμό που προκάλεσε η κινεζική startup, o Μαρκ Ζούκερμπεργκ της Meta καυχήθηκε ότι ο γίγαντας των social media σχεδιάζει να κατασκευάσει ένα κέντρο δεδομένων τεχνητής νοημοσύνης (AI) «τόσο μεγάλο που θα καλύψει σημαντικό μέρος του Μανχάταν αν τοποθετηθεί εκεί». Στις 4 Φεβρουαρίου, ο Σουντάρ Πιτσάι το αφεντικό της Alphabet, δήλωσε ότι οι δαπάνες της εταιρείας του θα έφταναν τα 75 δισ. δολάρια φέτος, κυρίως για κέντρα δεδομένων, από 53 δισ. δολάρια πέρυσι, περισσότερο από ό,τι περίμεναν οι αναλυτές. Νέα κέντρα δεδομένων ισχύος 63 γιγαβάτ (GW) πρόκειται να εγκαινιαστούν τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με την ερευνητική εταιρεία Omdia.
Οι τρεις μεγάλοι πάροχοι υπηρεσιών cloud της Meta και της Αμερικής –Alphabet, Amazon και Microsoft– ξόδεψαν συνολικά 180 δισ. δολάρια σε υποδομές κέντρων δεδομένων πέρυσι. Αν προστεθούν οι δαπάνες από μικρότερες εταιρείες τεχνολογίας, παρόχους τηλεπικοινωνιών, μεγάλες επιχειρήσεις και φορείς εκμετάλλευσης κέντρων δεδομένων όπως η Digital Realty και η Equinix, το ποσό αγγίζει τα 465 δισ. δολάρια.
Από τη βόρεια Βιρτζίνια μέχρι το Τζοχόρ Μπαρού στη Μαλαισία, υπάρχουν σήμερα περίπου 11.000 κέντρα δεδομένων σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με εκτιμήσεις. Καταναλώνουν συλλογικά περί τα 55 γιγαβάτ (GW) ενέργειας –περίπου όσο η συνολική παραγωγική ικανότητα της Ολλανδίας– και καταλαμβάνουν περίπου 27.000 μέτρα, περισσότερο δηλαδή από 4.500 γήπεδα ποδοσφαίρου. Η Αμερική φιλοξενεί λίγο περισσότερο από το 50% του τρέχοντος αποθέματος, με βάση την κατανάλωση ενέργειας, με την Ασία να αντιπροσωπεύει λίγο λιγότερο από το 30% και την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική να αποτελούν το υπόλοιπο 20%.
Οσοι ανησυχούν, ωστόσο, ότι ο κόσμος σύντομα θα πλημμυρίσει από την υπερβολική χωρητικότητα των κέντρων δεδομένων ΑΙ δεν χρειάζεται να ανησυχούν. Εταιρείες όπως η Alphabet και η Microsoft κατηγορούν τους περιορισμούς χωρητικότητας για πιο αργή από την αναμενόμενη ανάπτυξη στα τμήματα cloud τους τελευταίους τρεις μήνες του 2024. Κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο την ίδια στιγμή βάζουν όρια. Στη Μαλαισία, η οποία έχει αναδειχθεί σε περιφερειακό κέντρο δεδομένων, οι αξιωματούχοι απέρριψαν αιτήσεις για νέες εγκαταστάσεις για εξοικονόμηση νερού και ενέργειας. Πέρυσι, το Δουβλίνο απέκλεισε ένα κέντρο δεδομένων που σχεδίαζε η Alphabet, ενώ άλλες πόλεις έχουν θέσει προσωρινά μορατόριουμ για νέες εγκαταστάσεις. Στη Βιρτζίνια, όπου βρίσκεται το ένα τέταρτο της χωρητικότητας των κέντρων δεδομένων της Αμερικής, οι αρχές αυστηροποιούν τους κανόνες. Στο τέλος του 2024, η τεχνητή νοημοσύνη είχε απορροφήσει μόνο περίπου το ένα δέκατο της χωρητικότητας των κέντρων δεδομένων, σύμφωνα με την Goldman Sachs. Ακόμα κι αν η ζήτηση από την τεχνητή νοημοσύνη επιβραδυνθεί, οι χειριστές κέντρων δεδομένων λένε ότι οι εγκαταστάσεις τους θα μπορούσαν να επαναχρησιμοποιηθούν για άλλες εφαρμογές.