ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αλμα στην τιμή του χρυσού λόγω της τραπεζικής κρίσης στις ΗΠΑ

Αγγίζει τα υψηλά τριετίας – Ρεκόρ αγορών το πρώτο τρίμηνο του έτους

Ο χρυσός αγγίζει και πάλι τα ιστορικά υψηλά επίπεδα που σημείωσε το 2020, καθώς η εντεινόμενη ανησυχία για την κρίση των αμερικανικών περιφερειακών τραπεζών και το ενδεχόμενο εσπευσμένης μείωσης των επιτοκίων από τη Federal Reserve στρέφει τους επενδυτές στο ασφαλές καταφύγιο. Την ίδια στιγμή, άλλωστε, εκτοξεύεται η ζήτηση από την Κίνα, επιταχύνοντας την άνοδο της τιμής του πολύτιμου μετάλλου, που έχει αρχίσει από τον Νοέμβριο εξαιτίας των μαζικών αγορών του μετάλλου από τις κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο και ιδιαιτέρως από χώρες που δεν ανήκουν στο λεγόμενο δυτικό στρατόπεδο.

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού, στη διάρκεια του περασμένου έτους, οι κεντρικές τράπεζες αγόρασαν συνολικά 1.087 τόνους χρυσού. Ειδικότερα, οι κεντρικές τράπεζες χωρών εκτός δυτικών κρατών προχώρησαν σε εκτεταμένες αγορές του μετάλλου, για να περιορίσουν την εξάρτησή τους από το δολάριο ΗΠΑ, θεωρώντας ότι η Ουάσιγκτον μετατρέπει σε όπλο την παγκόσμια κυριαρχία του αμερικανικού νομίσματος. Στη διάρκεια του β΄ εξαμήνου του περασμένου έτους κατεγράφησαν εκτεταμένες αγορές, από 500 έως 580 τόνων χρυσού, από άγνωστης ταυτότητας αγοραστές που δεν ανέφεραν τις αγορές τους στο ΔΝΤ.

Η τιμή του χρυσού κυμαίνεται γύρω στα 2.045,80 δολ. η ουγγιά, σημειώνοντας ελαφρά υποχώρηση από τα 2.072 δολ. η ουγγιά, στα οποία εκτοξεύθηκε την Πέμπτη.

Εκτιμάται, έτσι, ότι επρόκειτο για φορείς της Κίνας, της Ρωσίας και κάποιων χωρών της Μέσης Ανατολής. Οι εκτεταμένες αγορές συνέχισαν, άλλωστε, και το α΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους, οπότε έφτασαν στους 228 τόνους χρυσού καταγράφοντας ρεκόρ. Οι 120 τόνοι από αυτές τις αγορές ήταν και πάλι από άγνωστους αγοραστές, πολύ λιγότερες πάντως αν συγκριθούν με τις αντίστοιχες του β΄ εξαμήνου του περασμένου έτους. Αρχισαν πάντως να μειώνονται από την αρχή του β΄ τριμήνου αλλά σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών της αγοράς η ζήτηση για το πολύτιμο μέταλλο παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Η άνοδος της τιμής του άρχισε να επιταχύνεται από τον Μάρτιο, καθώς άρχισαν να υποχωρούν οι αποδόσεις των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου και για μία ακόμη φορά να προκύπτει αδιέξοδο στις συνομιλίες στις ΗΠΑ για την αύξηση του ορίου δανεισμού της υπερδύναμης. Η τιμή του χρυσού κυμαίνεται, έτσι, γύρω στα 2.045,80 δολ. η ουγγιά, σημειώνοντας ελαφρά υποχώρηση από τα 2.072 δολ. η ουγγιά στα οποία εκτοξεύθηκε την Πέμπτη, μόλις έγινε γνωστή η είδηση ότι μία ακόμη τράπεζα και συγκριμένα η PacWest αναζητεί αγοραστή. Στη διάρκεια της εβδομάδας, εξάλλου, ο χρυσός σημείωσε άνοδο 3%. Σύμφωνα με τον Τζον Ριντ, αναλυτή της αγοράς στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, αν οι επενδυτές θεωρήσουν πως επιδεινώνεται η τραπεζική κρίση και ενταθεί η ανησυχία για το ενδεχόμενο εσπευσμένων μειώσεων των επιτοκίων από τη Fed, τότε η τιμή του χρυσού θα εξακολουθήσει να κινείται ανοδικά. Μιλώντας στους Financial Times, επισήμανε μάλιστα πως «υπάρχουν παράγοντες που πιέζουν την τιμή του χρυσού τόσο προς τη μία όσο και προς την άλλη κατεύθυνση, αλλά προς το παρόν βλέπουμε εκτεταμένες επενδύσεις στο πολύτιμο μέταλλο».

Η εκτόξευση της τιμής του χρυσού έχει, πάντως, περιορίσει τη ζήτηση τελευταία, οπότε και καταγράφονται μαζικές πωλήσεις του μετάλλου ιδιαιτέρως στην Ινδία όπου οι επενδυτές στο πολύτιμο μέταλλο επηρεάζονται άμεσα από τις αυξομειώσεις της τιμής του. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, στην Ινδία, εξίσου σημαντική αγορά για τον χρυσό όσο και η Κίνα, οι πωλήσεις χρυσών κοσμημάτων σημείωσαν πτώση 17% το α΄ τρίμηνο σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους.

Πηγή: Bloomberg, Financial Times

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΗΠΑ  |  Χρυσός  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Οικονομική: Τελευταία Ενημέρωση