Kathimerini.gr
Eρευνα – Ανάλυση: καθ. Γιάννης Μανιάτης Με τη συνεργασία των μεταπτυχιακών φοιτητών/τριών: Ι. Βούλγαρη, Α. Μανώλη, Ι. Μπιρμπίλη
Για την επίτευξη μηδενικών εκπομπών το 2050, απαιτούνται 215 τρισ. δολάρια πράσινων επενδύσεων, ποσό σημαντικά χαμηλότερο, των τουλάχιστον 20 τρισ. δολαρίων κάθε χρόνο έως το 2050 που απαιτούνται λόγω των κλιματικών επιπτώσεων, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη (2024) του Potsdam Institute for Climate Impact Research. Στη μελέτη αναφέρονται, για παράδειγμα, οι νέες πωλήσεις αυτοκινήτων, τα οποία από το 2034 και έπειτα θα πρέπει να είναι μόνο ηλεκτρικά βάσει των κανονισμών, και το κόστος θα ανέρχεται σε 120,1 τρισ. δολάρια, οι τεχνολογίες δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα με κόστος 6,8 τρισ. δολάρια και οι επενδύσεις σε ανανεώσιμα και ηλεκτρικά δίκτυα που θα φτάνουν αθροιστικά στα 46,8 τρισ. δολάρια.
Οι επενδυτικές δυνατότητες της Ευρώπης
Το παγκόσμιο σύνολο των παραγγελιών ανεμογεννητριών για το πρώτο τρίμηνο του 2024 αγγίζει τα 7.531 MW. Από τις εννέα πρώτες εταιρείες που αναφέρονται στον πίνακα, οι τέσσερις είναι ευρωπαϊκές. Παρόλο που η Κίνα έχει εδραιωθεί τα τελευταία χρόνια ως κυρίαρχος παίκτης σχεδόν σε όλους τους τομείς που αφορούν την πράσινη μετάβαση (για παράδειγμα, φωτοβολταϊκά, κρίσιμα ορυκτά, μπαταρίες κ.ά.), παρατηρούμε, για πρώτη φορά, ευρωπαϊκή κυριαρχία και πρωτιές. Το γεγονός της παραπάνω κατάταξης των εταιρειών με έδρα την ήπειρό μας αποδεικνύει ότι, ως Ευρώπη, έχουμε τις δυνατότητες και την τεχνογνωσία να διαδραματίσουμε πρωταγωνιστικό ρόλο στη βιομηχανία πράσινης μετάβασης, με παγκόσμιες πρωτοτυπίες και καινοτομίες.