ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Χάθηκε στη μετάφραση ο συνολικός σχεδιασμός πρόληψης πυρκαγιών

Η επάρκεια της Κυπριακής Δημοκρατίας σε προσωπικό, μέσα και εξοπλισμό για την πρόληψη και κατάσβεση πυρκαγιών, βρέθηκε στο μικροσκόπιο της Βουλής

Του Παύλου Νεοφύτου

Στη διαπίστωση ότι απουσιάζει ένας συνολικός σχεδιασμός για την πρόληψη των πυρκαγιών οδηγήθηκε η συζήτηση που έγινε την Πέμπτη στην Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής, με αφορμή τις πρόσφατες μεγάλες πυρκαγιές στην Πάφο και τον Φαρμακά. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, των για χρόνια επαναλαμβανόμενων αστοχιών και παραλείψεων, που συμβάλλουν στην έκταση των ζημιών από τις πυρκαγιές, αλλά και στον κίνδυνο που διατρέχουν ανθρώπινες ζωές, τοποθετούνται, σύμφωνα με όσα ακούστηκαν στην Επιτροπή, ο μη καθαρισμός αγροτικών δρόμων, η μη επίλυση του προβλήματος των παράνομων σκυβαλότοπων, οι ζημιές στο δίκτυο της ΑΗΚ και διαχρονική κρατική αδράνεια απέναντι στις μεγάλες εκτάσεις ακαλλιέργητης γης, με αποτέλεσμα το έργο της πυρόσβεσης να δυσχεραίνεται.

95

Θέσεις του Τμηματος Δασών παραμένουν κενές

Ξέσπασε ενώπιον των μελών της Επιτροπής ο αρχιπύραρχος της Πυροσβεστικής, Νίκος Λογγίνος, τονίζοντας ότι οι επαρχιακές διοικήσεις δε μεριμνούν για την πρόσβαση των πυροσβεστών στους αγροτικούς δρόμους και οι παράνομοι σκυβαλότοποι, από όπου ξεσπούν πυρκαγιές, παραμένουν άλυτο πρόβλημα από το Τμήμα Περιβάλλοντος. «Άλλοι φορείς δεν έκαναν όσα έπρεπε να κάνουν τα προηγούμενα χρόνια, ώστε η πρόληψη να είναι αποτελεσματική», είπε από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μάριος Χαρτσιώτης, με αφορμή τις αναφορές του αρχιπύραρχου. Για τη φωτιά στον Φαρμακά αναφέρθηκε σε επιβεβαιωμένο γεγονός, ότι προκλήθηκε από ζημιά σε συγκεκριμένο μετασχηματιστή της ΑΗΚ. Όπως είπε -τονίζοντας ότι αυτό αναφέρεται για πρώτη φορά-, υπάρχει χθεσινή μαρτυρία από δεύτερο αυτόπτη μάρτυρα, όπως και βίντεο. Σε κάποιο σημείο της συζήτησης κληθείς από τον πρόεδρο της Επιτροπής, Άριστο Δαμιανού, να κάνει μία εκτίμηση για τη διαχείριση των πυρκαγιών σε Πάφο και Φαρμακά, κατά πόσο λειτούργησαν σωστά τα επιχειρησιακά πλάνα, ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε «ναι, αν είχαμε διπλάσιο προσωπικό και διπλάσια τεχνικά μέσα, τα πράγματα ίσως να ήταν καλύτερα. Υπό τις περιστάσεις έγινε όμως η καλύτερη δυνατή δουλειά», τονίζοντας ότι οι πυροσβέστες, οι άλλες υπηρεσίες και οι εθελοντές έκαναν ότι μπορούσαν για να περιορίσουν την έκταση των ζημιών.

«Άλλοι φορείς δεν έκαναν όσα έπρεπε να κάνουν τα προηγούμενα χρόνια, ώστε η πρόληψη να είναι αποτελεσματική», είπε στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μάριος Χαρτσιώτης.

Οι δρόμοι, η ακαλλιέργητη γη, τα οχήματα, οι εθελοντές

Αίσθηση προκάλεσαν οι περιγραφές από τον εκπρόσωπο του Συνδέσμου Πυροσβεστών Κύπρου (ΣΥΠΥΚ), για τα προβλήματα με τους στενούς δασικούς δρόμους, που συνάντησαν στην πρόσφατη πυρκαγιά στον Φαρμακά. Σημείωσε ακόμη ότι μέλη των κοινοτικών συμβουλίων δε γνωρίζουν τους αγροτικούς δρόμους για να κατευθύνουν τα μέλη της Υπηρεσίας κατά τις ώρες της αντιμετώπισης μίας πυρκαγιάς.

Στη συνεδρίαση τονίστηκε το πρόβλημα με τις μεγάλες εκτάσεις ακαλλιέργητης γης. Ο διευθυντής του Τμήματος Δασών, Σάββας Ιεζεκιήλ, ανάφερε ότι πρέπει να κατατεθούν στη Βουλή νομοθεσίες για χορηγημένη καλλιέργηση γης και βόσκηση της καύσιμης ύλης, που είναι τα χόρτα. «Μείναμε στην τεχνολογία, καλή είναι και αυτή, όμως πρέπει να πάμε και σε παραδοσιακές τεχνικές διαχείρισης του πεδίου, όπως η βόσκηση και οι καλλιέργιες», σημείωσε, για να τονίσει ότι με όσα μέσα και να προμηθευτούμε, αυτά δεν αρκούν στην εποχή της κλιματικής αλλαγής.

Ένα άλλο ζήτημα, το οποίο σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Επαρχιακής Διοίκησης Λευκωσίας, αλλά και των υπόλοιπων Επαρχιακών Διοικήσεων, έγινε αντιληπτό στην πυρκαγιά του Φαρμακά, είναι η αδυναμία πολλών κοινοτήτων, ειδικά των μικρών, να εξεύρουν τους οικονομικούς πόρους για προμήθεια μικρού οχήματος πυρόσβεσης, έστω κι αν το 50% του κόστους καλύπτεται μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών από κονδύλια της ΕΕ. Γι’ αυτόν τον λόγο, σημείωσε, το Υπουργείο εξετάζει το ενδεχόμενο να μειωθεί η οικονομική συνεισφορά των κοινοτήτων. Ένα δεύτερο κενό, είναι η ασφάλιση και ο εφοδιασμός των εθελοντών των κοινοτήτων, με την εκπρόσωπο της Πολιτικής Άμυνας να ενημερώνει ότι το θέμα έχει προωθηθεί και μελετάται από την κυβέρνηση.

Οι διαγωνισμοί για τα πτητικά

«Για τα πτητικά μέσα οι διαγωνισμοί ήταν άγονοι, αλλά ως Υπουργείο κάναμε μία σειρά από ενέργειες», είπε ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας, Ανδρέας Γρηγορίου. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στην επιφυλακή του Τμήματος Δασών από 1 Μαΐου, στα έξι πτητικά μέσα από Αίγυπτο και Ιορδανία και στα τέσσερα μισθωμένα πτητικά. Οι προσπάθειες τώρα, τόνισε, είναι να προμηθευτούν δύο μισθωμένα ελικόπτερα τους επόμενους δύο μήνες. Σημειώνεται ότι από τη συνεδρίαση απουσίασαν οι υπουργοί Γεωργίας και Εσωτερικών, λόγω διϋπουργικής Επιτροπής.

Πνιγμένα στους καπνούς βρήκε το ξημέρωμα της 12ης Ιουνίου τα βουνά των αμπελοχωρίων της Πάφου, από το Ψάθι και το Πολέμι μέχρι στο βάθος τη Χούλου.

Σήμα κινδύνου για την υποστελέχωση

Την ίδια ώρα τόσο το Τμήμα Δασών όσο και η Πυροσβεστική παρουσιάζουν προβλήματα υποστελέχωσης. Το Τμήμα Δασών εκπέμπει σήμα κινδύνου και ζητά ενίσχυση σε προσωπικό, τόνισε από την πλευρά του ο διευθυντής του Τμήματος Δασών, Σάββας Ιεζεκιήλ. Τόνισε ότι πλέον οι δασοπυροσβέστες επιχειρούν σε περιοχές εκτός δασών, γι’ αυτό και χρειάζονται ενίσχυση επειγόντως. Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Κλάδου Υπαλλήλων του Τμήματος Δασών είπε ότι σήμερα 95 θέσεις του Τμηματος παραμένουν κενές, διότι, παρά τις υποσχέσεις συνεχίζει να είναι κλειστό το Δασικό Κολέγιο και δεν βρίσκουν απόφοιτους που να ενδιαφέρονται. Την ίδια ώρα εξέφρασε προβληματισμό για την απαξίωση που τυγχάνει το επάγγελμα του δασονόμου, καθώς, εκτός από τη μη λειτουργία του Δασικού Κολεγίου, δε δημιουργήθηκε αντίστοιχο Τμήμα στο ΤΕΠΑΚ, ώστε να ενσωματωθεί σε αυτό το Κολέγιο.

Στο πρόβλημα της υποστελέχωσης αναφέρθηκε και ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Πυροσβεστών Κύπρου (ΣΥΠΥΚ), τονίζοντας ότι μπορεί να έγιναν φέτος προσλήψεις 251 πυροσβεστών, όμως τα τρία χρόνια φοίτησής τους στην ακαδημία, αφήνει πάλι υποστελεχωμένη την Υπηρεσία. Γι' αυτόν τον λόγο, ο εκπρόσωπος ζήτησε όπως ρυθμιστεί το συγκεκριμένο ζήτημα. Στην ερώτηση του βουλευτή του ΔΗΚΟ, Χρίστου Ορφανίδη, γιατί χρειάζονται τόσα χρόνια, ο αρχιπύραρχος της Πυροσβεστικής, Νίκος Λογγίνος είπε ότι σκοπός είναι να υπηρετούν στην Υπηρεσία επαγγελματίες με εξάμηνη φοίτηση και στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, τονίζοντας ότι συνάδερφοί τους στο εξωτερικό μένουν έκπληκτοι, όταν το μαθαίνουν, διότι σε άλλες χώρες η εκπαίδευση είναι εβδομάδων.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παύλου Νεοφύτου

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση