Του Παύλου Νεοφύτου
Μία γεύση για τις προσπάθειες που καταβάλλει το κράτος για θωράκισή του απέναντι στις κυβερνοεπιθέσεις, μετά το χτύπημα στην Πύλη του Τμήματος Κτηματολογίου τον περασμένο Μάρτιο, έδωσε τη Δευτέρα (30/10) ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού της Βουλής, ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Έρευνας και Καινοτομίας, Φίλιππος Χατζηζαχαρία, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του προϋπολογισμού του Υφυπουργείου για το 2024. Αναφέρθηκε σε κάποια κύρια σχέδια δράσης που ανήκουν σε 16 πυλώνες κυβερνοασφάλειας. Αυγκεκριμένα σημείωσε την εγκατάσταση αισθητήρων σε σέρβερ 32 κρίσιμων υποδομών, τις δοκιμές παρείσφρησης (penetration tests), την αξιολόγηση κινδύνου και την προσεχή προκήρυξη θέσεων για 21 εξειδικευμένα άτομα, με αγορά υπηρεσιών, που θα ασχολούνται αποκλειστικά με την κυβερνοασφάλεια.
«Οι αισθητήρες εγκαταστάθηκαν σε 32 κρίσιμες υποδομές του κράτους και ελέγχονται από το Τμήμα Υπηρεσιών Πληροφορικής (ΤΥΠ) του Υφυπουργείου, με εξαίρεση τέσσερις υποδομές, που είτε έχουν δικές τους υπηρεσίες είτε συνεργάζονται με εταιρείες. Τώρα είμαστε σε διαδικασία διαλόγου μαζί τους, ώστε να μπορέσουμε να στηρίξουμε και αυτές», δήλωσε στην «Κ» η Θεοδοσία Αποστόλου, λειτουργός Τύπου του Υφυπουργείου. Σημείωσε ότι η παρακολούθηση των αισθητήρων γίνεται από λειτουργό 24 ώρες το 24ωρο υπό την επίβλεψη της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας. Όπως εξήγησε, πλέον, με το που εντοπιστεί ύποπτη κίνηση κυβερνοεπίθεσης, ειδοποιείται ο αρμόδιος υπάλληλος της υποδομής. Διευκρίνσε ότι για τέτοια περιστατικά ορίστηκαν αρμόδιοι υπάλληλοι και του Τμήματος Υπηρεσιών Πληροφορικής, αλλά και της Δημόσιας Υπηρεσίας που βρίσκονται οι αισθητήρες, ούτως ώστε να ελέγχουν εκείνη τη στιγμή τι συμβαίνει με την ύποπτη κίνηση.
Για τη δεύτερη δράση, στην οποία αναφέρθηκε ο υφυπουργός, τις δοκιμές παρείσφρησης, η κα Αποστόλου είπε ότι γίνονται προσομοιώσεις κυβερνοεπίθεσης στα συστήματα δημόσιων υπηρεσιών, για να δουν ποιες είναι και οι αδυναμίες του ανθρώπινου παράγοντα, δηλαδή ποιοι υπάλληλοι πέφτουν πιο συχνά σε «παγίδα». Παράλληλα γίνονται ενδοτμηματικές ενημερώσεις, με μαθήματα για προστασία από τις κυβερνοεπιθέσεις. Τα πρώτα μαθήματα άρχισαν στο ίδιο το Υφυπουργείο, τόνισε.
Για τη δράση της αξιολόγησης κινδύνου, είπε ότι περιέχει μία μεγάλη γκάμα ενεργειών, που αφορούν τον εντοπισμό ρίσκων σε κρίσιμες υποδομές, είτε από ανθρώπινη καταστροφή είτε από φυσική καταστροφή, με πλήρη έλεγχο του εξοπλισμού.
Η προκήρυξη θέσεων για 21 εξειδικευμένα άτομα, με αγορά υπηρεσιών, που θα ασχολούνται αποκλειστικά με την κυβερνοασφάλεια, αφορά τη δημιουργία στο Υφυπουργείο της Διεύθυνσης Κυβερνοασφάλειας.
Οι δαπάνες και τα έσοδα για το 2024
Σύμφωνα με στοιχεία, που κατέθεσε τη Δευτέρα το Υφυπουργείο στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού, οι συνολικές δαπάνες για το 2024 ανέρχονται σε 160,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τα έσοδα σε 11,1 εκατομμύρια ευρώ. Ο κ. Χατζηζαχαρία εντός της Επιτροπής παρουσίασε και ανέλυσε τις δαπάνες και τα έσοδα του Υφυπουργείου του, επισημαίνοντας ότι το Υφυπουργείο πλέον είναι οργανωμένο και αποτελεί τον κατεξοχήν πολιτικό φορέα με οριζόντιες αρμοδιότητες στα πεδία του ψηφιακού μετασχηματισμού της Κύπρου, της προώθησης της καινοτομίας και της θωράκισης των ηλεκτρονικών υποδομών.
Μετά το πέρας της Επιτροπής ο κ. Χατζηζαχαρία ανέφερε ότι το Υφυπουργείο έχει δώσει έμφαση και βαρύτητα σε τρεις βασικούς τομείς και συγκεκριμένα στην κυβερνοασφάλεια, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την έρευνα και καινοτομία. Όσον αφορά το τελευταίο ο κ. Χατζηζαχαρία, είπε ότι σκοπός είναι τα πορίσματα των ερευνών, που παράγονται τόσο από τα ερευνητικά κέντρα όσο και από άλλα ερευνητικά ιδρύματα να διοχετεύονται στο οικοσύστημα. Πρόσθεσε ότι θα αποσταλούν στους βουλευτές περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με τα 87 έργα, τα οποία διαχειρίζεται το Υφυπουργείο Καινοτομίας, λέγοντας ότι 40 είναι κάτω από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Ο κ. Χατζηζαχαρία είπε ότι αναλύθηκε εμπεριστατωμένα στους βουλευτές ο τρόπος με τον οποίο θα προχωρήσει ο ψηφιακός μετασχηματισμός, λέγοντας ότι πολύ σύντομα θα ανακοινωθούν και έργα, τα οποία θα δοθούν προς το κοινό, προσθέτοντας ότι ένα από τα οποία είναι το e-justice, το ολοκληρωμένο ηλεκτρονικό σύστημα της δικαιοσύνης.