ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Συσπειρώσεις και συμμαχίες Ιεραρχών πριν από τις εκλογές

Διαμορφώθηκε το σκηνικό των υποψηφίων οι οποίοι θα διεκδικήσουν μια θέση στο τριπρόσωπο στις εκλογές

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Με την απόσυρση του ενδιαφέροντος συμμετοχής του Επισκόπου Καρπασίας Χριστοφόρου στην αναπλήρωση του αρχιεπισκοπικού Θρόνου, με την διαδικασία που αποφάσισε η πλειοψηφία της Ιεράς Συνόδου, σημαδεύτηκε η υποβολή υποψηφιοτήτων από πλευράς Ιεραρχών. Η κίνηση του Ιεράρχη να αποτραβηχθεί ουσιαστικά μπορεί να ερμηνευθεί και ως μια έκφραση διαφωνίας με τα χαρακτηριστικά που έχει προσλάβει το όλο θέμα το οποίο εκφεύγει από το εκκλησιαστικό γεγονός. Ζήτημα που είχε θίξει ο Καρπασίας όταν γνωστοποίησε την απόφασή του να είναι ανάμεσα στους ενδιαφερόμενους και στο τέλος φαίνεται να έπαιξε καταλυτικό ρόλο ώστε να την αναθεωρήσει. Όπως και να έχει η όλη εξέλιξη, η μείωση κατά έναν των υποψηφίων της λεγόμενης αρχιεπισκοπικής πλευράς της Ιεράς Συνόδου, μπορεί να θεωρηθεί ότι ενισχύει την ενότητα της πλειοψηφίας των Συνοδικών η οποία φαίνεται ότι έχει το πάνω χέρι στην εκλογή νέου Αρχιεπισκόπου. Μοναδική προϋπόθεση ένας από τους τρεις εναπομείναντες υποψηφίους, της πλειοψηφίας, να πετύχει εκλογή στο τριπρόσωπο που θα προκύψει από την ψήφο κλήρου και λαού στις 18 Δεκεμβρίου.

Οι νουθεσίες

Στην ανακοίνωση με την οποία γνωστοποίησε πως αποσύρει το αρχικό ενδιαφέρον του, ο Επίσκοπος Καρπασίας θέτει σημαντικά εκκλησιαστικά ζητήματα τα οποία ήδη έχουν κάνει την εμφάνισή τους, από τη κοσμική διαδικασία που έχει δοθεί στην αναπλήρωση του αρχιεπισκοπικού Θρόνου. «Η διαδοχή για τον Αρχιεπισκοπικό θρόνο πρωτίστως αποτελεί ένα καθαρά εκκλησιαστικό γεγονός, παρά μία εκλογική διαδικασία. Ένα γεγονός το οποίο έχει την αναφορά του στην ουσία της Εκκλησίας, η οποία είναι το Σώμα Χριστού. Συνεπώς, δεν μπορεί να αποτελεί μία συνήθη κοσμική διαδικασία, η οποία θα βγάζει προς τα έξω διεκδίκηση, αντιπαράθεση, συγκρούσεις και ανθρώπινα πάθη και αδυναμίες».

Ενότητα

Ένα μεγάλο κομμάτι της δημόσιας τοποθέτησης του Ιεράρχη επικεντρώνεται στο κεφάλαιο ενότητα κάτι που μπορεί να εκληφθεί και ως ανησυχία από μια ενδεχόμενη όξυνση των πνευμάτων το επόμενο διάστημα. Υπενθυμίζοντας αυτό το οποίο είναι γνωστό στην Εκκλησία ότι δηλαδή ο Αρχιεπίσκοπος είναι πρώτος μεταξύ ίσων και πως στην ουσία προεδρεύει της Ιεράς Συνόδου χωρίς να ασκεί διοίκηση από μόνος του, δηλώνει πως αποσύρει το ενδιαφέρον του τονίζοντας με νόημα: «Δεδομένου του εκφρασθέντος ενδιαφέροντος αρκετών άξιων Αδελφών Συνοδικών να διακονήσουν από τη θέση του Αρχιεπισκόπου την Εκκλησία και γενικότερα τον τόπο μας και σε έμπρακτη και όχι απλά φραστική προσπάθεια να συμβάλω στην αναγκαία ενότητα δεν θα συμμετάσχω στην πρώτη φάση της διαδικασίας πλήρωσης του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου».

Οι έξι

Το υπόλοιπο κομμάτι της υποβολής υποψηφιοτήτων εξελίχθηκε ως είχε διαμορφωθεί από τις δημόσιες τοποθετήσεις των άλλων υποψηφίων. Ο διευθυντής του Ελεγκτικού Τμήματος της Εκκλησίας Γιάννης Χαριλάου παρέλαβε έξι επιστολές εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο: Από τον Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιο, Μητροπολίτη Κυρηνείας Χρυσόστομο, Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιο, Μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτο, Μητροπολίτη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειο και Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής Ησαΐα. Όπως ανέφερε ο κ. Χαριλάου στην ενημερωτική εκπομπή του ΣΠΟΡ FM 95 «Διασπορά Ειδήσεων», το επόμενο βήμα είναι η δημιουργία του ψηφοδελτίου το οποίο θα τυπωθεί στο κυβερνητικό τυπογραφείο. Μέχρι τότε, όπως απάντησε σε σχετική ερώτηση, θα υπάρχει η δυνατότητα κάποιος υποψήφιος να αποσύρει το ενδιαφέρον του.

Οι συσχετισμοί

Με βάση το επίσημο πλέον ενδιαφέρον για τον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο, η διαδικασία κατάρτισης του τριπρόσωπου αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Λαμβάνοντας υπόψη τη δυναμική του κάθε υποψήφιου Ιεράρχη το πρώτο ζητούμενο είναι το αποτέλεσμα της εκλογικής διαδικασίας στις 18 Δεκεμβρίου. Στην πρώτη φάση εκτιμάται πως τις δυο από τις τρεις θέσεις θα καταλάβουν οι Μητροπολίτες Λεμεσού και Ταμασού οι οποίοι φέρονται να είχαν ξεκινήσει την οργανωτική προετοιμασία ζώντος του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β’. Η προσοχή όσων παρακολουθούν με ενδιαφέρον τα εκκλησιαστικά τεκταινόμενα στρέφεται στην τρίτη θέση, η οποία διεκδικείται από τους Μητροπολίτες Πάφου, Κωνσταντίας και Αμμοχώστου, Μόρφου και Κυρηνείας. Η απόσυρση του Επισκόπου Καρπασίας αναμφίβολα ενισχύει τους Μητροπολίτες Γεώργιο και Βασίλειο, ωστόσο δεν εξαλείφει τον κίνδυνο να μην πετύχουν είσοδο στο τριπρόσωπο εάν οι Μητροπολίτες Λεμεσού και Ταμασού κινηθούν με στρατηγική στις εκλογές της 18ης Δεκεμβρίου. Επί του προκειμένου δεν μπορεί να θεωρηθεί άσχετο το καταληκτικό σημείο της ανακοίνωσης του Επισκόπου Καρπασίας. «Ας γίνει η διαδικασία αυτή με πολλή προσευχή και σύνεση, αρχοντιά και φιλότιμο για να δικαιούμαστε και τη βοήθεια του Θεού».

Παρασκηνιακές κινήσεις

Παρά τα όσα υποστηρίζονται, η φύση της διαδικασίας αναπλήρωσης από μόνη της εκκολάπτει συμπεριφορές που προσομοιάζουν με κοσμικές διαδικασίες. Πέρα από τις ορατές, όπως οι ανοιχτές συγκεντρώσεις εξαγγελίας ενδιαφέροντος από κάποιους υποψήφιους, είναι βέβαιο ότι θα δρομολογηθούν και παρασκηνιακές κινήσεις. Οι πληροφορίες που υπάρχουν θέλουν δυο επιτελεία να κινήθηκαν προς την πλευρά του Επισκόπου Καρπασίας. Στη μια περίπτωση μάλιστα φέρεται να έγινε και συνάντηση την περασμένη εβδομάδα. Πηγές από το περιβάλλον του Επισκόπου επιβεβαίωσαν πως έγινε κρούση πλην όμως η συνάντηση, όπως υποστηρίζεται, δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ με επιθυμία του Χριστοφόρου. Επίσης οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι ουδέποτε ο Επίσκοπος μπήκε σε μια διαδικασία πάρε δώσε με ανταλλάγματα προκειμένου να αποσύρει το ενδιαφέρον του. 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση