ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στους δρόμους για το εργοστάσιο στο Γέρι - Ανησυχούν για ένα δεύτερο «Μαρί»

Κάτοικοι μιλούν στην «Κ» για τη φορτισμένη ψυχολογία και το βαρύ κλίμα που επικρατεί αυτές τις μέρες στην περιοχή, εξηγώντας ποια μέτρα ζητούν από την Πολιτεία.

Του Παύλου Νεοφύτου

Του Παύλου Νεοφύτου

Ένδεκα μέρες μετά, όπως, λόγω της σύστασης των υλικών, παραμένει άσβεστη η φωτιά στο εργοστάσιο ανακύκλωσης χαρτιού και πλαστικού στη Βιομηχανική Περιοχή Γερίου, το ίδιο συμβαίνει και με την οργή των κατοίκων της περιοχής, που κατέρχονται την Τετάρτη (26 Ιουλίου) σε εκδήλωση διαμαρτυρίας. Σύμφωνα με πληροφήρηση της «Κ», αντιπροσωπεία τους, μαζί με τους δημάρχους Ιδαλίου και Γερίου, κλήθηκαν την περασμένη Δευτέρα στο Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος και ακούστηκαν οι θέσεις τους. Στη σύσκεψη, που συγκάλεσε ο υπουργός, Πέτρος Ξενοφώντος, και παρευρέθηκαν επίσης εκπρόσωποι από τα αρμόδια κυβερνητικά Τμήματα και του εμπορικού - βιομηχανικού κλάδου, έγινε αξιολόγηση της κατάστασης και αποφασίστηκαν κάποια μέτρα που θα ανακοινωθούν στη συνέχεια, όπως οι συχνότεροι έλεγχοι και οι αυστηρότετερες ποινές. Στη συνέχεια μετέβησαν όλοι μαζί το σημείο της πυρκαγίας για επιτόπιο έλεγχο. 

Παρά τη συνάντηση στο Υπουργείο Γεωργίας, ο Δήμος Ιδαλίου και οι κάτοικοι ενορίας Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης διοργανώνουν την Τετάρτη, στις 07.00 το απόγευμα, εκδήλωση διαμαρτυρίας στη Βιομηχανική Περιοχή Γερίου, πλησίον της μονάδας ανακύκλωσης στην οποία ξέσπασε η πυρκαγιά, με τρία αιτήματα:

«Πρέπει αυτό το κράτος να αποφασίσει τι μετρά περισσότερο. Η υγεία των ανθρώπων ή η ανάπτυξη, το κέρδος και οι βιομηχανίες;», είπε στην «Κ» ο κάτοικος Α. Κωνσταντίνου.

1. Άμεση έναρξη συζήτησης για τον αποχαρακτηρισμό της οχληράς βιομηχανικής ζώνης που απομένει στην ευρύτερη περιοχή Ιδαλίου σε ελαφρά βιομηχανική ζώνη. Δηλαδή στο προσεχές μέλλον να μην εγκατασταθούν άλλες μονάδες βαριάς βιομηχανίας στην περιοχή.

2. Λήψη των απαραίτητων νομοθετικών μέτρων, για την αποτροπή των συνεχόμενων περιστατικών πυρκαγιών σε μονάδες ανακύκλωσης (για επαναμβανόμενα περιστατικά πυρκαγιών στα ίδια υποστατικά να επιβάλλονται αυστηρότατες ποινές, ώστε αυτές να λειτουργούν αποτρεπτικά).

3. Διενέργεια συχνότερων (τακτικών και άτακτων) ελέγχων από τα αρμόδια κυβερνητικά τμήματα στα εν λόγω υποστατικά.

Φωτογραφία: Φίλιππος Χρίστου

«Όταν ένα λάθος είναι επαναλαμβανόμενο, παύει να θεωρείται λάθος»

Μετά το περιστατικό της πυρκαγιάς στο εργοστάσιο ανακύκλωσης, η ψυχολογία των κατοίκων είναι φορτισμένη και γενικά το κλίμα που επικρατεί είναι άσχημο, δήλωσε στην «Κ» ο πρόεδρος της Κίνησης Βελτίωσης Ποιότητας Ζωής Ιδαλίου, Κυριάκος Κυριάκου. Εξήγησε ότι, επειδή τα τελευταία χρόνια σημειώθηκαν στην περιοχή τρία σοβαρά περιστατικά πυρκαγιών σε εργοστάσια ανακύκλωσης -ενδεχομένως και άλλα που αντιμετωπίστηκαν γρήγορα-, σε συνδυασμό με τις μάχες που δόθηκαν τα τελευταία χρόνια για την απομάκρυνση των εργοστάσιων ασφαλτικών, οι κάτοικοι νιώθουν αγανακτισμένοι. Την ίδια ώρα ζητούν από την Πολιτεία και τους υπόλοιπους αρμόδιους φορείς να λάβουν αποφάσεις για μέτρα, διότι –είναι αυτό που λένε και μεταξύ τους, όπως τονίζει ο κ. Κυριάκου–, όταν ένα λάθος είναι επαναλαμβανόμενο, σίγουρα παύει να θεωρείται λάθος.

Η γειτνίαση εργοστασίων ανακύκλωσης, τα οποία σε τρεις περιπτώσεις πήραν φωτιά τα τελευταία χρόνια, με άλλα υποστατικά, τα οποία διατηρούν δεξαμενές καυσίμων, θεωρείται απο τους κατοίκους της περιοχής ως ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τους ιδίους. Στη φωτογραφία, οι δεξαμενές καυσίμων, σε μόλις 250 μέτρα απόσταση από το πρόσφατα φλεγόμενο εργοστάσιο ανακύκλωσης, παρέμειναν ευτυχώς άθικτες και αποτράπηκαν τα χειρότερα. 

«Η κατάσταση προσομοιάζει με το Μαρί»

Σύμφωνα με τον Αντώνη Κωνσταντίνου, που είναι μέλος του Συμβουλίου της Κίνησης και κάτοικος στην περιοχή τα τελευταία εννέα χρόνια, οι κίνδυνοι για τους οποίους ανησυχούν οι κάτοικοι είναι, πρώτον, μήπως χαθούν ανθρώπινες ζωές και καταστραφούν οικίες και άλλα υποστατικά. Δεύτερον, οι εκπομπές τοξικών αερίων που απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα, κατά την εξέλιξη της πυρκαγιάς. Και τρίτον, κάτι, που όπως εκτιμά, πολλοί δεν υπολογίζουν και ενδεχομένως να είναι και ο μεγαλύτερος από όλους τους κινδύνους: η γειτνίαση των εν λόγω υποστατικών με άλλα υποστατικά, τα οποία διατηρούν δεξαμενές καυσίμων και άλλα εύφλεκτα υλικά σε μεγάλες ποσότητες. 

«Φοβάμαι μήπως θρηνήσουμε θύματα. Πραγματικά, η κατάσταση προσομοιάζει με την εικόνα που επικρατούσε στο Μαρί. Μπορεί να είναι και μεγαλύτερος ο κίνδυνος, στη βάση και του τι υπάρχει αποθηκευμένο στην περιοχή, σε εύφλεκτη και καύσιμη ύλη», ανάφερε ο κ. Κωνσταντίνου. Τόνισε ότι τα όσα περιγράφει είναι βιωματικά, αναφέροντας την ίδια ώρα ότι δεν μπορούν οι πολίτες να πληρώνουν τα λάθη του πολεοδομικού σχεδιασμού του κράτους. «Μένω στην περιοχή εννέα χρόνια. Αγόρασα οικία που ήταν ήδη κατασκευασμένη. Δεν έκανα περιβαλλοντική μελέτη προτού έρθω για να κατοικησώ. Φαινόταν μια ωραία και νεόδμητη περιοχή -και μάλιστα η πιο ραγδαία εξελισσόμενη οικιστική περιοχή της Λευκωσίας, σύμφωνα με τον Δήμο Ιδαλίου-, δεν μπορούν οι πολίτες να πληρώνουν τα λάθη του πολεοδομικού σχεδιασμού του κράτους. Πρέπει αυτό το κράτος να αποφασίσει τι μετρά περισσότερο. Η υγεία των ανθρώπων που κατοικούν στην περιοχή ή η ανάπτυξη, το κέρδος και οι βιομηχανίες; Πρέπει να παρθεί η απόφαση και πρέπει να είναι τολμηρή αυτή η απόφαση», είπε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παύλου Νεοφύτου

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση