ΚΥΠΕ
Οι αιτήσεις για παραχώρηση κρατικής φοιτητικής μέριμνας για το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020, μπορούν να υποβληθούν στο παρόν στάδιο χωρίς τις βεβαιώσεις φοίτησης.
Η Υπηρεσία Φοιτητικής Μέριμνας της Διεύθυνσης Ανώτερης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας διευκρινίζει στους υποψηφίους για παροχή κρατικής φοιτητικής μέριμνας ότι στην περίπτωση που δεν είναι δυνατή η εξασφάλιση βεβαιώσεων φοίτησης, λόγω των συνθηκών που επικρατούν παγκοσμίως εξαιτίας του κορωνοϊου COVID-19, μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους στο παρόν στάδιο χωρίς τις εν λόγω βεβαιώσεις. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, οι βεβαιώσεις είναι δυνατό να υποβληθούν σε μεταγενέστερο στάδιο, αφού ζητηθούν από την Υπηρεσία Φοιτητικής Μέριμνας.
Προδρόμου: Η εκπαίδευση στην Κύπρο ανταποκρίνεται στις ανάγκες των καιρών
Τα Πανεπιστήμια μας από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν έτοιμα να λειτουργήσουν κάτω από αυτές τις δύσκολες συνθήκες, να συνεχίσουν τις σπουδές των φοιτητών, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Πρόδρομος Προδρόμου, προσθέτοντας ότι αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό «γιατί δείχνουμε ότι η εκπαίδευση στην Κύπρο αίρεται στο ύψος των περιστάσεων και ανταποκρίνεται στις ανάγκες των καιρών με χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας».
Ο Υπουργός Παιδείας είχε χθες τηλεδιάσκεψη με τη Σύνοδο των Πρυτάνεων των Κυπριακών Πανεπιστημίων, της οποίας προεδρεύει ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου, Καθηγητής Παντελής Σκλιάς.
Αφού ανέφερε, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ότι είχε μια πολύ χρήσιμη τηλεδιάσκεψη με τη Σύνοδο των Πρυτάνεων, ο κ. Προδρόμου είπε ότι είχε την ευκαιρία να μιλήσει με τους Πρυτάνεις του Πανεπιστημίου Κύπρου, του ΤΕΠΑΚ και του Ανοικτού Πανεπιστημίου, αλλά και με τους Πρυτάνεις των Ιδιωτικών Πανεπιστημίων.
«Τους έχω ενημερώσει για τις διαδικασίες, τις οποίες εφαρμόζουμε στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση και έχω ζητήσει, -πράγμα για το οποίο υπήρξε εκ μέρους τους αμέσως διαβεβαίωση- την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά να λάβουν υπόψιν ότι οι φοιτητές και φοιτήτριες που θα φτάσουν στα πανεπιστήμιά τους είτε μέσω των Παγκυπρίων Εξετάσεων είτε και με εγγραφή στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, προέρχονται από αυτή την ιδιαιτέρων συνθηκών, σχολική χρονιά. Ενδεχομένως, θα χρειαστεί τα πανεπιστήμια να δώσουν στο πρώτο έτος προσοχή και μια αρχική ενίσχυση και στήριξη για την προσαρμογή τους – κάτι το οποίο οι πρυτάνεις διαβεβαίωσαν ότι ήδη σχεδιάζεται στα πανεπιστήμια», πρόσθεσε.
Ο Υπουργός Παιδείας ανέφερε ακόμα ότι, μετά από συνεννόηση και με τον Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης, ΔΙΠΑΕ, θα εκδοθεί ανακοίνωση στη βάση των Διαταγμάτων προκειμένου να αναγνωρίζεται και από την πολιτεία η λειτουργία των πανεπιστημίων, μέσα στις δεδομένες έκτακτες συνθήκες, με τη χρήση εναλλακτικών μεθόδων διδασκαλίας και ενδιάμεσης ή τελικής αξιολόγησης, σύμφωνα και με τα ευρωπαϊκά πρότυπα και τις κατευθυντήριες γραμμές για την ποιότητα στην Εκπαίδευση, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διασφάλισης της Ποιότητας (ENQA) –δηλαδή η αξιοποίηση τεχνολογίας για εξ αποστάσεως αξιολόγηση.
Πρόσθεσε, επίσης, ότι στη συνέχεια θα έχει επαφή και με την ομόλογό του, Υπουργό Παιδείας της Ελλάδας, προκειμένου να υπάρξει συνεννόηση σχετικά με το ζήτημα αυτό που αφορά και φοιτητές από την Ελλάδα στην Κύπρο και γενικότερα την αντιμετώπιση των τίτλων σπουδών.
«Πέρα από αυτά τα κανονιστικά θέματα, άκουσε εισηγήσεις και συζήτησε με τους πρυτάνεις για τη γενικότερη στήριξη της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στη συνέχεια, μετά το τέλος της πανδημίας, όπως και ενδεχομένως για στήριξη στη φοιτητική κοινότητα γενικότερα. Συζητήσαμε, επίσης, για το ενδεχόμενο να υπάρξει αυξημένο ενδιαφέρον για μετεγγραφές στα κυπριακά πανεπιστήμια από άλλα πανεπιστήμια του εξωτερικού», συμπλήρωσε.
Καταλήγοντας, ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι «το σημαντικό είναι η κοινή διαπίστωση και των Πρυτάνεων, αλλά και η δική μας ότι και τα Πανεπιστήμιά μας πολύ γρήγορα, από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν έτοιμα να λειτουργήσουν κάτω από αυτές τις δύσκολες συνθήκες, να συνεχίσουν τις σπουδές των φοιτητών και αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό, γιατί δείχνουμε ότι η εκπαίδευση στην Κύπρο αίρεται στο ύψος των περιστάσεων και ανταποκρίνεται στις ανάγκες των καιρών και στη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας».