ΚΥΠΕ
Το Υπουργείο Παιδείας παραμένει σταθερά δίπλα στους εγκλωβισμένους μαθητές, ανέφερε η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, δρ Αθηνά Μιχαηλίδου, σε χαιρετισμό της σε εκδήλωση για τους εγκλωβισμένους μαθητές, η οποία διοργανώθηκε στο ΡΙΚ το απόγευμα της Παρασκευής από το ΡΙΚ, σε συνεργασία με την Επικεφαλής του Γραφείου Ανθρωπιστικών Θεμάτων Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων και το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας.
Απευθυνόμενη στους μαθητές από το κατεχόμενο Ριζοκάρπασο, η κ. Μιχαηλίδου εξέφρασε την εκτίμηση και τον θαυμασμό της για το γεγονός ότι παραμένουν στη γη των προγόνων τους, «συνεχίζοντας τον δύσκολο αγώνα που άρχισαν οι πρώτοι εγκλωβισμένοι του Ριζοκαρπάσου και ευρύτερα της Καρπασίας, αμέσως μετά από το πραξικόπημα, την εισβολή και την κατάληψη μεγάλου μέρους του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον τουρκικό στρατό».
«Παραμένοντας ριζωμένοι στη γη των πατέρων σας, δίνετε με τους γονείς, τα αδέλφια και όλους τους οικείους σας καθημερινά δύσκολο αγώνα για να κρατηθείτε εκεί, παρά τις αντιξοότητες, τους περιορισμούς και τις δυσχέρειες της συνεχιζόμενης για πέντε δεκαετίες κατοχής», σημείωσε, προσθέτοντας ότι, «εκτός από τις δυσκολίες και τη στέρηση βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων στην προσωπική σας ζωή, πολλά είναι τα προβλήματα που προκαλεί η κατοχή στην εκπαίδευσή σας».
Είναι για τον λόγο αυτό, όπως είπε, που η ίδια ενημερώνει τακτικά, τόσο τους ομολόγους της Υπουργούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και άλλους φορείς για τις συνθήκες αυτές, σε μια προσπάθεια βελτίωσης της κατάστασης, ώστε η εκπαίδευση των εγκλωβισμένων μαθητών «να παρέχεται υπό ομαλότερες συνθήκες, μέχρι την πολυπόθητη ημέρα της πλήρους αποκατάστασης των ανθρώπινων δικαιωμάτων στο χωριό σας και σε ολόκληρη την Κύπρο».
Διαβεβαίωσε τους μαθητές ότι το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας παραμένει σταθερά δίπλα τους και ιεραρχεί πολύ ψηλά στις προτεραιότητές του την παροχή σε αυτούς όλων των διευκολύνσεων, ώστε να διεξάγεται η διαδικασία της διδασκαλίας και της μάθησης στις καλύτερες δυνατές συνθήκες. «Είναι για εμάς ιδιαίτερα σημαντικό να σας εξασφαλίσουμε όλα τα μέσα για την ανάπτυξη των ικανοτήτων και των δεξιοτήτων σας, στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό», τόνισε.
Αυτή την προσπάθεια, όπως είπε, «υλοποιούν οι εκπαιδευτικοί μας, οι δάσκαλοι και οι καθηγητές σας, στους οποίους εκφράζουμε την εκτίμησή μας και επαναλαμβάνουμε τη διαβεβαίωσή μας για πλήρη στήριξή τους στις προσπάθειες που καταβάλλουν σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες για τη μόρφωσή σας».
Η Υπουργός Παιδείας εξέφρασε τις ευχαριστίες της προς όλους τους συντελεστές της εκπαιδευτικής διαδικασίας στο κατεχόμενο Ριζοκάρπασο, στους γονείς και στην οικεία σχολική εφορεία, για όσα προσφέρουν στα κατεχόμενα σχολεία. Παράλληλα, συνεχάρη το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου και την Επικεφαλής του Γραφείου Ανθρωπιστικών Θεμάτων Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων, που σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας διοργάνωσαν την εκδήλωση, ενώ ευχαρίστησε και το Μουσικό Σχολείο Λευκωσίας που ανέλαβε το μουσικό μέρος της εκδήλωσης.
Καταληκτικά, εξέφρασε την ευχή ότι οι μαθητές από τα κατεχόμενα σχολεία του Ριζοκαρπάσου θα αποκομίσουν από την επίσκεψή τους όλα όσα προγραμμάτισαν να τους προσφέρουν οι διοργανωτές της εκδήλωσης, και κυρίως να αξιοποιούν κάθε παρόμοια ευκαιρία για την προσωπική τους ανάπτυξη, πρόοδο και ευημερία.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και η Επικεφαλής του Γραφείου Ανθρωπιστικών Θεμάτων, Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων, Άννα Αριστοτέλους.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΡΙΚ, στον δικό της χαιρετισμό το μέλος του Δ.Σ. του ΡΙΚ, Έλενα Σταύρου, εξέφρασε την επιθυμία του ΡΙΚ να δοθεί η ευκαιρία στους μαθητές του Ριζοκαρπάσου και του Κορμακίτη να γνωρίσουν το ΡΙΚ.
Στο περιθώριο της εκδήλωσης τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν σε ραδιοθαλάμους και τηλεθαλάμους του ΡΙΚ, όπου και παρακολούθησαν τη ζωντανή μετάδοση προγραμμάτων από την τηλεόραση και το ραδιόφωνο.
Αριθμός παιδιών ξεναγήθηκε επίσης στις κτηριακές εγκαταστάσεις του Αρχείου του ΡΙΚ, όπου και ενημερώθηκε για τον ρόλο και την αξία του αρχειακού υλικού της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης.