ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Σωτήριος» ο ρόλος της Ψυχικής Υγείας στο Ποδόσφαιρο & τον Αθλητισμό

Ο Ανώτερος Αντιπρύτανης του Παν. Λευκωσίας, Κ.Ν. Φελλάς έθιξε το ζήτημα σε εκδήλωση του Ποδοσφαιρικού Όμιλου Παλαίμαχων Ποδοσφαιριστών Λευκωσίας

Δελτίο Τύπου

Στον ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο της ψυχικής υγείας στον Αθλητισμό και ιδιαίτερα στο ποδόσφαιρο εστίασε στην εισήγηση του ο Ανώτερος Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Καθηγητής Κωνσταντίνος Ν. Φελλάς,, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Το τελευταίο σφύριγμα».

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον Ποδοσφαιρικό Όμιλο Παλαίμαχων Ποδοσφαιριστών Λευκωσίας και ήταν αφιερωμένη στους ποδοσφαιριστές που αποσύρθηκαν από το ενεργό αθλητικό προσκήνιο και συνεχίζουν να διαπρέπουν σε νέους ρόλους.

Ο Καθηγητής Φελλάς, στην ομιλία του με τίτλο «Ηθικές αρχές, προκατάληψη και απομόνωση των ποδοσφαιριστών», αναρωτήθηκε: «Τι γίνεται στη ζωή ενός ποδοσφαιριστή όταν τα φώτα σβήσουν και στα 35 του βρεθεί στον αληθινό κόσμο;». «Η λάμψη είναι εκτυφλωτική», συμπλήρωσε, «αλλά τελικά διαρκεί λίγο». Οι επιστημονικές έρευνες, σύμφωνα με τον κ. Φελλά, κάνουν λόγο για αυξημένα ποσοστά προβλημάτων ψυχικής υγείας που ακόμη σήμερα θεωρούνται ταμπού. «Κάποιοι ωστόσο έχουν το θάρρος και μιλούν ανοικτά για αυτά», επισήμανε.

Ο ομιλητής τόνισε πως τα τελευταία χρόνια έρχονται στο φως ολοένα και περισσότερες ιστορίες ποδοσφαιριστών οι οποίοι έχουν ζήσει με προβλήματα που σχετίζονται με την ψυχική υγεία και έχουν έρθει αντιμέτωποι με εθισμούς και κατάθλιψη, ακόμα και με απόπειρες αυτοκτονίας, ως απόρροια της κατάστασης αυτής.

Ο Καθηγητής Φελλάς, αναφέρθηκε επίσης στη μοναξιά, ιδιαίτερα ανάμεσα στους νέους και τους νεαρούς ενήλικες, ποδοσφαιριστές και μη επισημαίνοντας ότι, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), το 5% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει με κατάθλιψη, στην οποία πιο επιρρεπείς είναι οι γυναίκες και οι ηλικιωμένοι.

Η ενημέρωση και η ενεργή των προπονητών, σημείωσε, μπορεί να προωθήσει τη σωστή κουλτούρα κατανόησης των συμπτωμάτων κατάθλιψης και μοναξιάς, παροτρύνοντας για άσκηση και συμμετοχή σε αθλήματα, ώστε να βελτιωθεί η ψυχική υγεία όλων. Πρέπει να καλλιεργηθούν επιπρόσθετοι μηχανισμοί παρακολούθησης της ψυχικής υγείας στον αθλητισμό για την ανάλογη θεραπεία που μπορεί να χρειαστεί, εισηγήθηκε, ενώ δεν παράλειψε να αναφέρει μερικά παραδείγματα καταστροφικής κατάθλιψης γνωστών ποδοσφαιριστών στην Αγγλία και τη Γερμανία.

Ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας πως «αφετηρία είναι ο δικός μας εσωτερικός κόσμος». Μίλησε για την αυτογνωσία, ζήτησε να ενταχθεί εκ νέου ο τρόπος που αντιμετωπίζεται ο θάνατος στην καθημερινότητα μας, να επαναπροσδιοριστεί στη ζωή μας το πένθος, το ρήγμα, το κενό, η απουσία και η οδύνη.

Επισημαίνοντας πως η κοινωνία και η πολιτεία δεν μπορούν να παραμένουν απαθείς αποδέκτες ειδήσεων για αυτοκτονίες και «τραγικά τέλη», κατέληξε λέγοντας πως «μιλώντας ανοικτά για το θέμα της ψυχικής υγείας δίνουμε τη δυνατότητα σε συνανθρώπους μας που υποφέρουν από μια βαθιά οδύνη, να επικοινωνήσουν, να αναζητήσουν και να λάβουν βοήθεια».

Στην εκδήλωση ο Πρόεδρος του Ποδοσφαιρικού Ομίλου Παλαιμάχων Λευκωσίας Δρ. Νίκος Σατσιάς, μίλησε για τη « Ζωή μετά την ποδοσφαιρική καριέρα», ενώ ο Ψυχίατρος Δρ. Λάμπρος Σαμαρτζής, Πρόεδρος της Ψυχιατρικής Εταιρίας Κύπρου, αναφέρθηκε στην «Κοινωνική επανένταξη και αντιμετώπιση διαταραχών που βιώνουν οι Παλαίμαχοι Ποδοσφαιριστές».

Στη διάρκειά της βραβεύθηκαν γνωστοί αθλητικογράφοι της Κύπρου που, με τα άρθρα τους, τα βιβλία τους, τις εκπομπές τους, σε ραδιόφωνο και τηλεόραση, συνέβαλαν αποφασιστικά στη πρόοδο του κυπριακού ποδοσφαίρου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Δελτίο Τύπου

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση

X