ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πανεπιστήμιο Λευκωσίας: Διεθνούς επιπέδου προορισμός για σπουδές

Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας συγκαταλέγεται ανάμεσα στα 801-1000 καλύτερα πανεπιστήμια παγκοσμίως.

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ παγκόσμιων εξελίξεων, όπως η συνεχιζόμενη πανδημία του κορωνοϊού και η διαιωνιζόμενη οικονομική κρίση, έχουν αφήσει το στίγμα τους στον τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και έχουν φέρει στην επιφάνεια νέα κριτήρια με τα οποία οι φοιτητές επιλέγουν τον προορισμό τους για σπουδές. Κριτήρια που εστιάζονται γύρω από την ασφάλεια και το κόστος φοίτησης, σε συνάρτηση με το γενικότερο ακαδημαϊκό επίπεδο που αποζητούν.

Η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ επιπρόσθετα, έχει διαφοροποιήσει τα δεδομένα που έχουν ενώπιόν τους οι φοιτητές και οι οικογένειές τους, καθώς προϋποθέτει δραστική αύξηση του συνολικού κόστους σπουδών για έναν παραδοσιακά δημοφιλή φοιτητικό προορισμό ανάμεσα σε Κύπριους. Από την άλλη η αξιοζήλευτη ανάπτυξη του τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια, σε συνδυασμό με το χαμηλό κόστος ζωής και το γενικότερο αίσθημα ασφάλειας που προσφέρει, ειδικά στο θέμα της διαχείρισης της πανδημίας, καθιστά την χώρα μας έναν ιδιαίτερα ελκυστικό προορισμό για σπουδές.

Αδιαμφισβήτητα σημαντικότερη απόδειξη της ελκυστικότητας της Κύπρου ως φοιτητικού προορισμού, αποτελούν οι πανεπιστημιακές κατατάξεις διεθνούς κύρους, όπως είναι αυτές του οργανισμού Times Higher Education, που συγκαταλέγουν τρία κυπριακά πανεπιστήμια ανάμεσα στο 4% των καλύτερων πανεπιστημίων στον κόσμο. Ανάμεσα σε αυτά, και ως το μοναδικό ιδιωτικό πανεπιστήμιο, βρίσκεται το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, επιβεβαιώνοντας την καλά εδραιωμένη θέση του στη διεθνή πανεπιστημιακή κοινότητα.

Από τα κορυφαία πανεπιστήμια στον κόσμο

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Times Higher Education (THE) World University Rankings 2021 που αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη και πιο πολυεπίπεδη κατάταξη πανεπιστημίων στον κόσμο, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας συγκαταλέγεται ανάμεσα στα 801-1000 καλύτερα πανεπιστήμια παγκοσμίως. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί επίσης μια ισχυρή απόδειξη για την αλματώδη ανάπτυξη της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στην Κύπρο τα τελευταία 30 χρόνια, αφού πλέον η χώρα διαθέτει τρία από τα καλύτερα πανεπιστήμια στον κόσμο, δύο δημόσια και ένα ιδιωτικό. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κατατάξεις Times Higher Education World University Rankings (WUR) αποτελούν τη μεγαλύτερη και πιο πολυεπίπεδη κατάταξη πανεπιστημίων στον κόσμο, με εμπειρία πέντε δεκαετιών στο αντικείμενο.

Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας βρίσκεται επίσης ανάμεσα στα κορυφαία 251-300 «νέα» πανεπιστήμια παγκοσμίως (Times Higher Education Young University Rankings 2021), και ανάμεσα στα κορυφαία 201-250 πανεπιστήμια των Χωρών με Αναδυόμενες Οικονομίες, σύμφωνα με την κατάταξη Times Higher Education Emerging Economies University Rankings 2021. Επιπρόσθετα, στην Περιφέρεια Αναδυόμενης Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας, περιοχή στην οποία λειτουργούν 3.300 πανεπιστήμια, και που χαρακτηρίζεται από την πλέον δυναμική ανάπτυξη στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας κατατάσσεται για τρίτη συνεχή χρονιά ανάμεσα στα καλύτερα πανεπιστήμια, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του «QS World University Rankings: EECA» για το 2021. Έχει επίσης αναγνωριστεί για την Ποιότητα στην Εκπαίδευση και τη Διαχρονική Διεθνή Συνεισφορά του (THE Times Higher Education Impact Rankings 2020), και έχει βραβευθεί με 5 αστέρια QS για Ιδρυματική Αριστεία (QS Stars Ratings System).

Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας κατατάσσεται στο 4% των καλύτερων πανεπιστημίων στην Περιφέρεια Αναδυόμενης Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας στο QS World University Rankings: EECA 2021.

Συγκρινόμενο με τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια, που συμπεριλαμβάνονται στις παγκόσμιες πανεπιστημιακές κατατάξεις, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας βρίσκεται στην αντίστοιχη 8η θέση. Ως ένα από τα κορυφαία πανεπιστήμια στον κόσμο, προσελκύει κάθε χρόνο ξένους φοιτητές από χώρες που αποτελούν κατεξοχήν φοιτητικούς προορισμούς όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Ελλάδα και η Ιρλανδία.

Ο Αντώνης Πολεμίτης, CEO του Πανεπιστημίου-Λευκωσίας

Στα 100 καλύτερα στη Διοίκηση Επιχειρήσεων

Η Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας χαρακτηρίζεται από πνεύμα καινοτομίας και δραστηριοποιείται ιδιαίτερα σε τρεις ερευνητικές κατευθύνσεις:

α) της Πρόβλεψης, ειδικά μέσω της διοργάνωσης των διακεκριμένων M Competitions που πέτυχαν ρεκόρ ενδιαφέροντος φέτος, με περισσότερες από 100.000 συμμετοχές από 100 χώρες

β) του Blockchain και των Ψηφιακών Νομισμάτων όπου το Πανεπιστήμιο πρωτοπορεί παγκοσμίως, τόσο στην εκπαίδευση όσο και στην έρευνα, και

γ) της Διαχείρισης Μάρκετινγκ με έμφαση στις καινοτομίες, στην επιχειρηματικότητα και στις εφαρμογές στην πραγματική ζωή (real-life applications).

Τα αποτελέσματα της ετήσιας κατάταξης Times Higher Education (THE) World University Rankings by Subject 2021, κατατάσσουν το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας μεταξύ των 301-400 καλύτερων πανεπιστημίων στον κόσμο, στον τομέα των Επιχειρήσεων και των Οικονομικών και το τοποθετεί ως το #1 πανεπιστήμιο σε Κύπρο και Ελλάδα, και ανάμεσα στα κορυφαία 100 στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε αυτό τον τομέα.

Πρωτοπόρο στα ψηφιακά νομίσματα και την τεχνολογία Blockchain

Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας αναγνωρίζεται διεθνώς από ανεξάρτητους παρατηρητές για τη δυναμική και πρωτοπόρο συμβολή του σε επίπεδο έρευνας και τεχνολογίας, στα ψηφιακά νομίσματα και την τεχνολογία Blockchain. Αποτελεί το πρώτο πανεπιστήμιο στον κόσμο που προσέφερε από το 2014 δωρεάν εξ αποστάσεως μάθημα (ΜΟΟC) στα ψηφιακά νομίσματα και μέχρι σήμερα το έχουν παρακολουθήσει περισσότεροι από 40.000 φοιτητές από 120 χώρες. Το συγκεκριμένο μάθημα έχει μάλιστα αναγνωριστεί σε άρθρο της ιστοσελίδας forbes.com (Δεκέμβριος 2019) ως το καλύτερο που προσφέρεται σήμερα στον κόσμο, ανάμεσα σε 11 πανεπιστήμια.

Το εξ αποστάσεως αγγλόφωνο μεταπτυχιακό πρόγραμμα στο ψηφιακό νόμισμα (MSc in Digital Currency) του Πανεπιστημίου, υπήρξε το πρώτο ακαδημαϊκό πρόγραμμα στον τομέα παγκοσμίως και θεωρείται ευρέως το κορυφαίο στον κόσμο - όπως αναγνωρίζουν έγκυρα έντυπα όπως το περιοδικό The Merkle (Ιανουάριος 2017). Επιπλέον από την άνοιξη του 2017, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας είναι το πρώτο στον κόσμο που εκδίδει πλέον όλους τους τίτλους σπουδών των αποφοίτων του στο Bitcoin Blockchain, παρέχοντας παράλληλα άμεση ηλεκτρονική πιστοποίηση της γνησιότητας των τίτλων αυτών.

Οι απόφοιτοι της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου κατά την περίοδο 2015-2019 εξασφάλισαν θέση εργασίας κατά 99,4%, ποσοστό που αποτελεί ρεκόρ.

 

Στενά συνδεδεμένο με την παγκόσμια αγορά εργασίας

Οι απόφοιτοι του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, σύμφωνα με τα στοιχεία απασχόλησης αποφοίτων, απορροφούνται άμεσα από την τοπική και την παγκόσμια αγορά εργασίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι απόφοιτοι της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου, οι οποίοι κατά την περίοδο 2015-2019 εξασφάλισαν θέση εργασίας κατά 99,4%, ποσοστό που αποτελεί ρεκόρ. Ανάμεσα στα 200 και πλέον ιατρικά κέντρα όπου εργοδοτούνται οι απόφοιτοι, συμπεριλαμβάνονται νοσοκομεία διεθνούς κύρους και εμβέλειας όπως το John Radcliffe Hospital της Οξφόρδης, το Addenbrooke’s Hospital του Κέιμπριτζ, το St. Mary’s Hospital, το King’s College Hospital και το University College Hospital του Λονδίνου, το Massachusetts General Hospital της Βοστώνης (συνδεδεμένο με το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ), κ.ά.

Οι απόφοιτοι της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου κατά την περίοδο 2015-2019 εξασφάλισαν θέση εργασίας κατά 99,4%, ποσοστό που αποτελεί ρεκόρ.

 

Ποιοτική εκπαίδευση εν καιρώ πανδημίας

Με την ενεργοποίηση ενός σωστά δομημένου και έγκαιρα προετοιμασμένου στρατηγικού πλάνου για περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης, σε συνδυασμό με την αξιοποίηση της μακροχρόνιας εμπειρίας και των καλά θεμελιωμένων υφιστάμενων δομών του για εξ αποστάσεως εκπαίδευση, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας από την αρχή της εμφάνισης της πανδημίας ήταν σε θέση να συνεχίσει με επιτυχία το έργο του παρά τις αντίξοες συνθήκες, προσφέροντας στους φοιτητές του τα ίδια επίπεδα ακαδημαϊκής ποιότητας και αριστείας, από την άνεση και ασφάλεια του σπιτιού τους.

Ανάμεσα στις ποικίλες λύσεις που παρέχει στους φοιτητές του για διασφάλιση της απρόσκοπτης ακαδημαϊκής τους πορείας, είναι η εκπαιδευτική δραστηριότητα «Lab-in-a-Box» που υλοποιείται από το πρόγραμμα Φαρμακευτικής. Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό μέσο τηλεκπαίδευσης το οποίο προτείνεται από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Φαρμακευτικής για έκτακτες καταστάσεις και όπου υπάρχουν περιορισμοί στη φυσική παρουσία των φοιτητών στο εργαστήριο. Το καινοτόμο μαθησιακό εργαλείο διακρίθηκε πρόσφατα με το βραβείο Silver από τον θεσμό «Αριστεία Φαρμακευτικής Αγοράς 2021» της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοποιών.

Ευκαιρίες μερικής φοίτησης στο εξωτερικό

Η εμπειρία του εξωτερικού αδιαμφισβήτητα προσφέρει στους φοιτητές μια μοναδική ευκαιρία για διάνοιξη των οριζόντων τους σε κοινωνικό και πολιτισμικό επίπεδο. Αναγνωρίζοντας τα οφέλη αυτά, μέσα στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας έχει συνάψει συμφωνίες ανταλλαγής φοιτητών με 282 πανεπιστήμια-εταίρους σε 46 ευρωπαϊκές και μη χώρες. Το γεγονός αυτό δίνει την ευκαιρία στους φοιτητές του πανεπιστημίου να ζήσουν σε μία από αυτές τις χώρες από 6 έως 12 μήνες, φοιτώντας σε ένα από τα συμβαλλόμενα πανεπιστήμια.

Η συμμετοχή στο πρόγραμμα Erasmus+, προσφέρει μάλιστα τη δυνατότητα λήψης υποτροφίας ύψους 400-900 ευρώ το μήνα προς κάλυψη των πρόσθετων δαπανών διαβίωσης στο εξωτερικό (στέγαση, φαγητό, μικροέξοδα), γεγονός που καθιστά την επιλογή αυτή ακόμα πιο συμφέρουσα. Επιπλέον, πρόκειται για μια σημαντική εμπειρία που όταν προστεθεί στο βιογραφικό των φοιτητών αποτελεί ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για εξεύρεση θέσης εργασίας, ενώ αποτελεί ευκαιρία για απόκτηση νέων φίλων, συναρπαστικών εμπειριών και δίνει ώθηση στις διαπροσωπικές και γλωσσικές δεξιότητες.

Αναθεώρηση επιλογών μετά το Brexit

Η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ (Brexit) και η συνεπαγόμενη αύξηση διδάκτρων, καθιστά τα κυπριακά πανεπιστήμια και ειδικότερα το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας ακόμα πιο ελκυστικά ως επιλογή, καθώς συγκριτικά το κόστος σπουδών σε αυτά είναι κατά πολύ χαμηλότερο από τα αντίστοιχα βρετανικά, ενώ οι πανεπιστημιακές κατατάξεις επιβεβαιώνουν ότι δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από εκείνα σε ό,τι αφορά το επίπεδο σπουδών που παρέχουν. Συγκεκριμένα, η φοίτηση σε κυπριακό πανεπιστήμιο αντί σε βρετανικό ή ακόμα και ολλανδικό, μπορεί να κοστίσει σε μία οικογένεια κατά 30-50% λιγότερο, λαμβάνοντας υπόψη δίδακτρα, κόστος διαμονής και διατροφής, εισιτήρια, μεταφορικά και άλλα βασικά έξοδα ζωής. Επιπλέον, η φοίτηση στην Κύπρο προσφέρει θεαματικά υψηλότερα επίπεδα ασφάλειας, αλλά και μία συνολική φοιτητική εμπειρία, χωρίς να αποκλείει την επιλογή για μερική φοίτηση στο εξωτερικό μέσω του προγράμματος Erasmus.

Επικοινωνία 

Λεωφ. Μακεδονίτισσας 46, CY-2417,

T.Θ. 24005, CY-1700, Λευκωσία

Τηλ. (κεντρικό): 22841500

Τηλ. (εγγραφές): 22841528

E-mail: admissions@unic.ac.cy         

unic.ac.cy

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση

X