ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η Κύπρος αναλαμβάνει την προεδρία των Ευρωπαϊκών Σχολείων

Η Υπουργός υπογράμμισε τη μοναδικότητα των Ευρωπαϊκών Σχολείων ως αναπόσπαστου μέρους του ευρύτερου ευρωπαϊκού εγχειρήματος

ΚΥΠΕ

Η Κύπρος αναλαμβάνει την προεδρία των Ευρωπαϊκών Σχολείων (ΕΣ) για πρώτη φορά τη σχολική χρονιά 2024-2025 (1η Αυγούστου 2024 - 31 Ιουλίου 2025), στο πλαίσιο του τρίο Προεδρίας, από τον Αύγουστο 2023 μέχρι τον Ιούλιο 2026, με την Ιταλία (2023-2024) να προηγείται της Κυπριακής Προεδρίας και τη Λετονία να ακολουθεί (2025-2026).

Η Τελετή παραλαβής της Προεδρίας των Ευρωπαϊκών Σχολείων (ΕΣ) από την Κύπρο, παρουσία της Υπουργού Παιδείας Αθλητισμού και Νεολαίας, Αθηνάς Μιχαηλίδου, πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή, στο Ξενοδοχείο Hilton στη Λευκωσία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, στην Τελετή συμμετείχαν, ως προβλέπει το πρωτόκολλο, ο Γενικός Γραμματέας και ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας των Ευρωπαϊκών Σχολείων, καθώς και οι εθνικές αντιπροσωπείες της προεδρεύουσας χώρας και των χωρών που μετέχουν στο τρίο προεδρίας, της Ιταλίας και της Λετονίας.

Την τελετή άνοιξε με χαιρετισμό της η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Αθηνά Μιχαηλίδου, η οποία συνεχάρη την ιταλική αντιπροσωπεία για την επιτυχία της ιταλικής προεδρίας, με ιδιαίτερη αναφορά στο πρώτο φόρουμ εκπαιδευτικών των Ευρωπαϊκών Σχολείων, μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία που αναλήφθηκε από την Ιταλική Προεδρία και η οποία θα συνεχιστεί κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας, με την πραγματοποίηση του δεύτερου φόρουμ τον Απρίλιο 2025, στο πλαίσιο του Ανώτατου Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Σχολείων που θα φιλοξενηθεί στην Κύπρο.

Η Υπουργός υπογράμμισε τη μοναδικότητα των Ευρωπαϊκών Σχολείων ως αναπόσπαστου μέρους του ευρύτερου ευρωπαϊκού εγχειρήματος, ενώ τόνισε και την πολύγλωσση και πολυπολιτισμική εκπαίδευση με ευρωπαϊκή διάσταση που προσφέρουν, η οποία οδηγεί στην απόκτηση του Ευρωπαϊκού Απολυτηρίου (European Baccalaureate).

Στο πλαίσιο της τελετής, παρουσιάστηκε επίσης το λογότυπο της Κυπριακής Προεδρίας των Ευρωπαϊκών Σχολείων.

Όπως εξήγησε ο Επικεφαλής της Κυπριακής Αντιπροσωπείας, δρ Ιωάννης Σαββίδης, το λογότυπο είναι εμπνευσμένο από το ειδώλιο του Πωμού, το οποίο αποτελεί ένδειξη της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου.

Το λογότυπο έχει ως βασικό χρώμα το χάλκινο, παραπέμποντας στη Χαλκολιθική εποχή, στην οποία ανήκει το ειδώλιο, σε συνδυασμό με το μπλε της Μεσογείου.

Η έκφραση "Δράξασθε Παιδείας", σύμβολο του ελληνικού Διαφωτισμού, που συνοδεύει το λογότυπο, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία της εκπαίδευσης του τόπου μας, αφού κοσμούσε την είσοδο της Παιδαγωγικής Ακαδημίας που για πολλά χρόνια προετοίμαζε τους εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης της Κύπρου.

Το νόημά της ενσωματώνει βασικές αρχές και αξίες που αποτελούν διαχρονικά τον ακρογωνιαίο λίθο της παιδείας, η κατάκτηση της οποίας απαιτεί ενεργητική και συνειδητή προσπάθεια, όπως αυτή δίνεται μέσα από το νόημα της λέξης «Δράξασθε».

Όπως ανέφερε αυτές οι αρχές αποτελούν και τον πυρήνα του συστήματος των ΕΣ: Αφενός, η έμφαση στην ολιστική ανάπτυξη του ατόμου, στην καλλιέργεια κριτικής σκέψης, δημιουργικότητας και αξιών και αφετέρου η ενεργός συμμετοχή των μαθητών/τριών στη διαδικασία της μάθησης, με απώτερο στόχο την ενίσχυση της κοινής ευρωπαϊκής ταυτότητας μέσω της εκπαίδευσης, της ανάπτυξης της πολυγλωσσίας και της προαγωγής αξιών, όπως ο σεβασμός στη διαφορετικότητα, η διαπολιτισμική κατανόηση και η ενεργός ιδιότητα του ευρωπαίου πολίτη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, κατά την τελετή έγινε ανασκόπηση των προτεραιοτήτων της απελθούσας Ιταλικής Προεδρίας, καθώς και των εμπειριών και των διδαγμάτων που αποκτήθηκαν και παρουσιάστηκαν οι προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας.

Οι παιδαγωγικές προτεραιότητες της Κύπρου για την Προεδρία των Ευρωπαϊκών Σχολείων επικεντρώνονται στην έννοια της συλλογικής ευημερίας των μαθητών/τριών και των εκπαιδευτικών σε ένα βιώσιμο περιβάλλον και στη σημασία της εκπαίδευσης ως μέσου για την επίτευξη αειφόρου ανάπτυξης ευρύτερα.

Πέραν των παιδαγωγικών προτεραιοτήτων, η Κυπριακή Προεδρία έθεσε επίσης ως στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της διακυβέρνησης του συστήματος των Ευρωπαϊκών Σχολείων για την καλύτερη επίτευξη των στόχων του.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση