ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η επέκταση της υποχρεωτικής προδημοτικής από ηλικία των 4 ετών ενώπιον της Επ. Παιδείας

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, η εφαρμογή της μεταρρύθμισης θα γίνει σταδιακά και θα ολοκληρωθεί σε τρεις φάσεις

ΚΥΠΕ

Ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας τέθηκε σήμερα για συζήτηση το νομοσχέδιο και οι κανονισμοί που προβλέπουν την επέκταση της υποχρεωτικής προδημοτικής εκπαίδευσης από την ηλικία των τεσσάρων χρόνων.

Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία του περί Υποχρεωτικής Φοίτησης και της Παροχής Δωρεάν Παιδείας στη Δημοτική και στη Μέση Εκπαίδευση Νόμου, η υποχρεωτική προδημοτική εκπαίδευση αφορά την ηλικιακή ομάδα τεσσάρων χρόνων και οκτώ μηνών έως έξι χρόνων.

Στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας 2021-2026, περιλαμβάνεται η μεταρρύθμιση που αφορά στην επέκταση της υποχρεωτικής προδημοτικής εκπαίδευσης από την ηλικία των τεσσάρων χρόνων.

Σημειώνεται ότι η εφαρμογή της συγκεκριμένης μεταρρύθμισης θα διασφαλίσει την καθολική πλέον φοίτηση των παιδιών τεσσάρων έως έξι χρόνων σε εκπαιδευτικά προγράμματα, που θα λειτουργούν αποκλειστικά σε δημόσια, κοινοτικά ή ιδιωτικά νηπιαγωγεία, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, η εφαρμογή της μεταρρύθμισης θα γίνει σταδιακά και θα ολοκληρωθεί σε τρεις φάσεις.

Τη σχολική χρονιά 2023-2024, θα επεκταθεί το όριο ηλικίας εισδοχής στην υποχρεωτική προδημοτική εκπαίδευση κατά δύο μήνες, ενώ τη σχολική χρονιά 2024-2025, θα επεκταθεί δύο επιπρόσθετους μήνες (τέσσερις συνολικά).

Τη σχολική χρονιά 2025-2026, το έργο θα εφαρμοστεί πλήρως με την επέκταση του ορίου ηλικίας εισδοχής στην υποχρεωτική προδημοτική εκπαίδευση, κατά οκτώ μήνες.

Σημειώνεται ότι η φοίτηση των παιδιών κατά τη διάρκεια των τριών φάσεων θα είναι υποχρεωτική και δωρεάν.

Αξίζει να αναφερθεί ότι με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία «υποχρεωτική προδημοτική εκπαίδευση» σημαίνει την υποχρεωτική φοίτηση παιδιού στο νηπιαγωγείο, η οποία περιλαμβάνει και την προδημοτική τάξη.

Νοείται, περαιτέρω, ότι «προδημοτική τάξη» σημαίνει την υποχρεωτική τάξη φοίτησης παιδιού στο νηπιαγωγείο, διάρκειας ενός έτους, πριν από τη φοίτησή του στο δημοτικό σχολείο, στην οποία φοιτούν παιδιά με ηλικία εισδοχής, όπως αυτή ορίζεται εκάστοτε από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Επίσης, η νομοθεσία προβλέπει πως όποιος έχει την επιμέλεια του μαθητή και παραλείπει την εγγραφή στην προδημοτική εκπαίδευση, διαπράττει αδίκημα τιμωρούμενο με ποινή φυλάκισης μέχρι τρεις μήνες ή με χρηματική ποινή μέχρι €1.000 ή και με τις δύο αυτές ποινές.

Σημειώνεται ότι κατά τη σχολική χρονιά 2022-2023, φοιτούν στα δημόσια Δημοτικά Σχολεία 50.038 παιδιά, στα δημόσια Νηπιαγωγεία 12.803 παιδιά και στα Ειδικά Σχολεία 537 παιδιά.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Γιώργος Κάρουλας, είπε ότι το κόμμα του υποστηρίζει το μέτρο αυτό και είναι έτοιμο να το στηρίξει με τον οποιοδήποτε τρόπο, για να σημειώσει πως είναι ένα μέτρο, το οποίο συμβάλλει στην αναβάθμιση της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης, αφού οικοδομεί ένα σύστημα, που να διασφαλίζει την οικονομική ανάπτυξη των παιδιών.

Επιπλέον, ανέφερε ότι με το μέτρο αυτό στηρίζονται οι εργαζόμενοι γονείς, για να ανταποκρίνονται στην εργασία τους και να φροντίζουν τα παιδιά τους αποτελεσματικά.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Καυκαλιάς είπε πως «η επέκταση προς τα κάτω είναι μια ρύθμιση που κινείται προς την ορθή κατεύθυνση νοουμένου ότι θα δίδεται ποιοτική εκπαίδευση», για να εκφράσει, ωστόσο, την ανησυχία του κόμματος του σε σχέση με την πρόνοια ότι «ο Υπουργός μπορεί να καθορίζει κριτήρια και να αλλάζει, όπου ο ίδιος κρίνει, εκπαιδευτικές περιφέρειες παιδιών ηλικίας κάτω των 4 ετών».

Επίσης, σημείωσε ότι «προβληματισμό προκαλεί και το ότι ενώ η επέκταση της προδημοτικής επιχορηγείται με κονδύλι 12 εκ. ευρώ η κυβέρνηση επέλεξε να αξιοποιήσει το κονδύλι, ώστε να επιχορηγήσει τα δίδακτρα στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία, αντί να στηρίζει ως όφειλε τον δημόσιο τομέα».

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσανθος Σαββίδης, είπε πως το κόμμα του θέλει δημόσια σχολεία και δημόσιες υποδομές, για να προσθέσει πως αναμένουν την κατ’ άρθρο συζήτηση, για να δοθούν εξηγήσεις.

«Εάν θα δοθεί επιχορήγηση στο ιδιωτικό τομέα», είπε, «αυτό δεν μας βρίσκει σύμφωνους».

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ανδρέας Αποστόλου, είπε ότι παραμένουν ερωτήματα, που πρέπει να απαντήσει το Υπουργείο Παιδείας, για να συμπληρώσει ότι το κόμμα του θα ζητήσει απαντήσεις την ερχόμενη Τετάρτη παρόντος του Υπουργού Παιδείας ως προς το τι σχεδιασμοί θα γίνουν είτε για ανέγερση νέων μονάδων, είτε για αξιοποίηση κοινοτικών νηπιαγωγείων, αλλά και με ποιο τρόπο θα γίνεται η επιδότηση σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία.

Ακολούθως, είπε ο κ. Αποστόλου θα μπορέσουν να καταθέσουν τις θέσεις τους, για οποιεσδήποτε αλλαγές επί της φιλοσοφίας του νομοσχεδίου.

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ, Αλέκος Τρυφωνίδης έκανε λόγο για «διάφορες αλχημείες» σε σχέση με τις επιχορηγήσεις του ιδιωτικού τομέα, για να προσθέσει τέτοιου είδους αναφορές «δεν μπορούν να περιλαμβάνονται στις αναφορές του Υπουργείου Παιδείας».

Συμπλήρωσε ότι το Υπουργείο Παιδείας θα εκταμιεύσει αρκετά εκατομμύρια και οφείλει να παρουσιάσει τον προγραμματισμό του.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση