ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Εκπαιδευτικοί ΚΙΕ: Απειλούν με νέα μέτρα, αν δεν διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας

Με πανό και συνθήματα έξω από το Υπουργείο Παιδείας οι εκπαιδευτικοί των ΚΙΕ

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Με νέα μέτρα απειλούν οι εκπαιδευτικοί των ΚΙΕ αν δεν λάβουν απαντήσεις από την Υπουργό Παιδείας, Αθηνά Μιχαηλίδου, για το πώς θα διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας τους. Αυτό δήλωσε στον «ΣΠΟΡ FM 95.0» και την εκπομπή «ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ» ο Γενικός Γραμματέας της ΟΕΚΔΥ ΣΕΚ, Γιώργος Κωνσταντίνου, τονίζοντας ότι εκπαιδευτικοί θα βρεθούν στην ανεργία και ότι αναμένουν από την Υπουργό να ανταποκριθεί άμεσα και να αναλάβει την ευθύνη που της αναλογεί για να μπορέσουν τα προγράμματα να λειτουργήσουν με σωστό και δίκαιο τρόπο.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα οι εκπαιδευτικοί των υποστηρικτικών προγραμμάτων του Υπουργείου κατήλθαν σε 24ωρη απεργία και βρέθηκαν στις 11:00 το πρωί έξω από Υπουργείο Παιδείας όπου πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας, για το γεγονός ότι η Υπουργός δεν τοποθετείται ξεκάθαρα για το θέμα της συνέχισης της απασχόλησης των ήδη υπηρετούντων για πολλά έτη στα υποστηρικτικά εκπαιδευτικά προγράμματα του ΥΠΑΝ.

Διαμαρτυρήθηκαν επίσης ότι «η όλη στάση της Υπουργού Παιδείας η οποία, όπως δήλωσαν, "δεν αποδέχεται κανένα διάλογο με χρονοδιάγραμμα", οδηγεί σε ροκάνισμα του χρόνου μέχρι τέλους της σχολικής χρονιάς για να μην υπάρχει δυνατότητα δυναμικών αντιδράσεων υπεράσπισης των θέσεων εργασίας».

Ο κ. Κωνσταντίνου ξεκαθάρισε στην «ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ» ότι οι εκπαιδευτικοί των ΚΙΕ είχαν δώσει χρονοδιάγραμμα στην Υπουργό μέχρι τον Δεκέμβρη να απαντήσει στο εάν συμφωνεί με τις εισηγήσεις που τις υπέβαλαν, χωρίς ωστόσο να τοποθετηθεί ξεκάθαρα. «Αυτό που ενοχλεί περισσότερο είναι ότι δεν έχει ξεκαθαρίσει το Υπουργείο πώς θα γίνει η διαδικασία στελέχωσης για να ξέρουν οι εκπαιδευτικοί αν θα έχουν δουλειά τον επόμενο χρόνο», εξήγησε.

«Εκείνο που θέλουμε», πρόσθεσε, «είναι ότι με το που τελειώνει η χρονιά οι εκπαιδευτικοί των ΚΙΕ να αιτούνται ανεργιακό και να επαναπροσλαμβάνονται την επόμενη χρονιά». Ερωτηθείς γιατί οι εν λόγω εκπαιδευτικοί να μην μπουν στους καταλόγους ή να δώσουν εξετάσεις, ο κ. Κωνσταντίνου τόνισε ότι «για 10 χρόνια απασχολούνταν σε αυτό το πρόγραμμα, για τόσα χρόνια προσέφεραν, θεωρούμε παντελώς άδικο να χάσουν τη δουλειά τους με οποιοδήποτε τρόπο».

«Όχι στην ανεργία, τέρμα πια στην κοροϊδία»

Έξω από το Υπουργείο Παιδείας οι εκπαιδευτικοί διαμαρτυρήθηκαν κρατώντας πανό με συνθήματα όπως «Όχι στην απάνθρωπη παιδαγωγική αναδόμηση», «Απαιτούμε διασφάλιση των θέσεων εργασίας μας», «Ζητούμε εργασιακή ασφάλεια» και φώναξαν «Όχι, όχι, στην ανεργία τέρμα πια στην κοροϊδία» και «Αγώνας, αγώνας, αγώνας διαρκείας είναι η απάντηση στην Υπουργό Παιδείας».

Ο Γενικός Γραμματέας της ΠΑΣΕΥ ΠΕΟ, Ανδρέας Κουννής, δήλωσε ότι «είμαστε εδώ σήμερα σε εικοσιτετράωρη απεργία και με συμβολική διαμαρτυρία-στάση εργασίας για να στείλουμε σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα προς την Υπουργό Παιδείας, αλλά και προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν θα επιτρέψουμε να θυματοποιηθούν εργαζόμενοι που υπέστησαν βάναυσο κούρεμα των δικαιωμάτων τους».

Ανέφερε ότι οι συγκεκριμένοι εκπαιδευτικοί για μια δεκαετία υπέστησαν «εργασιακό μεσαίωνα» και στο τέλος της μέρας θα είναι αντιμέτωποι με την ανεργία. Πρόσθεσε ότι η διαμαρτυρία είναι η αρχή, επισημαίνοντας ότι «θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να μην μείνει κανένας συνάδελφος άνεργος, όσο περνά από το χέρι μας. Και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και στους δρόμους και όπου αλλού χρειαστεί, θα είμαστε εδώ». Ο κ. Κουννής δήλωσε ότι η Υπουργός Παιδείας και η Κυβέρνηση θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και ζήτησε αυτά που λέγονταν προεκλογικά να υλοποιηθούν.

«Απαιτούμε τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας στα δώδεκα υποστηρικτικά προγράμματα για τα οποία έχουν υπογράψει συλλογική σύμβαση. Κανένας να μην μείνει άνεργος και ακόμα και τα προγράμματα που είναι με αγορά υπηρεσιών, να καταργηθούν και αυτά, όπως είναι η Ομάδα Ειδικής Παρέμβασης στα σχολεία», είπε.

Ο κ. Κουννής εξέφρασε την ετοιμότητα της συντεχνίας για διάλογο με χρονοδιάγραμμα για οριστική επίλυση του όλου ζητήματος. «Εμείς έχουμε την καλή διάθεση, ελπίζουμε και η Υπουργός να λάβει τα μηνύματα. Αυτή είναι η αρχή, εάν δεν εισακουστούμε σήμερα», ανέφερε.

Διαδηλωτές και διαδηλώτριες δήλωσαν, μεταξύ άλλων, ότι «εργαζόμαστε πάνω από δεκαπέντε χρόνια και αυτή τη στιγμή ζητάμε τα εργασιακά μας δικαιώματα διότι βρισκόμαστε σε απελπιστική κατάσταση». Εξέφρασαν την ανησυχία τους για την πιθανότητα να οδηγηθούν στην ανεργία καλώντας την Υπουργό Παιδείας να παρέμβει και να δώσει λύσεις. Δήλωσαν επίσης ότι «είναι απαράδεκτο η Υπουργός να υποκύψει στις απαιτήσεις μιας συγκεκριμένης εκπαιδευτικής οργάνωσης και ο λόγος που είμαστε σήμερα εδώ είναι για να διασφαλίσουμε τις θέσεις εργασίας μας».

ΥΠΑΝ: Άκαιρη και βεβιασμένη η λήψη των όποιων απεργιακών μέτρων 

Αναφορικά με τη σημερινή απεργία των εργοδοτουμένων στα υποστηρικτικά εκπαιδευτικά προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ), επισημαίνεται ότι το Υπουργείο εργάζεται εντατικά τόσο για την οριστική ρύθμιση του εργασιακού ζητήματος όσο και για την παιδαγωγική αναδόμηση των προγραμμάτων.

Σε πρόσφατη συνάντηση με εκπροσώπους των συντεχνιών των εργοδοτουμένων, δόθηκε προσχέδιο για τη νομοθετική ρύθμιση του καθεστώτος εργασίας των εργοδοτουμένων στα προγράμματα αυτά, επί του οποίου αναμένονται οι θέσεις των συντεχνιών. Παράλληλα, το ΥΠΑΝ ενημέρωσε ότι η πρόταση για την παιδαγωγική αναδόμηση των προγραμμάτων θα τους κοινοποιηθεί σύντομα.

Η προσπάθεια για μια ισορροπημένη και παιδαγωγικά ορθή πρόταση βρίσκεται στη διαδικασία ολοκλήρωσης. Μια προσπάθεια που θέτει στο επίκεντρο και τους μαθητές αλλά και που παράλληλα θα λαμβάνει υπόψη όλες τις παραμέτρους που συνθέτουν το χρόνιο ζήτημα της εργοδότησης στα προγράμματα του Υπουργείου. Ως εκ τούτου, η λήψη των όποιων απεργιακών μέτρων σε αυτή την χρονική περίοδο είναι άκαιρη και βεβιασμένη. Η προσήλωσή του ΥΠΑΝ και της Κυβέρνησης στην επίλυση χρόνιων ζητημάτων παραμένει αμείωτη με μοναδικό γνώμονα τη βελτίωση του εκπαιδευτικού μας συστήματος.
Υπενθυμίζεται τέλος ότι το χρόνιο αίτημα όλων για κατάργηση του καθεστώτος αγοράς υπηρεσιών έχει ήδη επιτευχθεί, και η μελλοντική δομή και το περιεχόμενο των προγραμμάτων θεωρούνται για το ΥΠΑΝ ιδιαίτερα σημαντικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση