ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Εισαγωγικές εξετάσεις: Tιπς για γονείς και μαθητές/τριες

Προωθητική Ενέργεια

«Η εκπαίδευση είναι η καλύτερη επένδυση που μπορεί ένα άτομο να προσφέρει στον εαυτό του», λέει η Δρ Φωτεινή Οικονομίδου Κράνου, Λέκτορας στο Τμήμα Ψυχολογίας και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Frederick, και ενθαρρύνει τα παιδιά που δίνουν αυτό το διάστημα εισαγωγικές εξετάσεις, να αντιμετωπίζουν θετικά και ψύχραιμα αυτή την περίοδο.

Η προετοιμασία ως εργαλείο κατά του άγχους

«Είναι λογικό οι εξετάσεις να προκαλούν άγχος στα παιδιά. Ωστόσο, αξίζει να γνωρίζουμε πως το άγχος δεν είναι κατ’ ανάγκη αρνητικό. Είναι μια απλή αντίδραση σε οτιδήποτε δεν γνωρίζουμε. Γι’ αυτό το άγχος μεγαλώνει όταν δεν είμαστε προετοιμασμένοι ή όταν νιώθουμε πως δεν έχουμε τα εφόδια για να αντιμετωπίσουμε κάτι. Όσο πιο έτοιμοι και έτοιμες είμαστε, λοιπόν, απέναντι στις εξετάσεις, τόσο πιο βατή θα είναι αυτή η περίοδος», εξηγεί η Δρ Οικονομίδου-Κράνου.

Γονείς: αγχολυτικοί ή στρεσογόνοι;

Οι ίδιοι οι γονείς συχνά επιβαρύνουν τα παιδιά τους, τονίζοντάς τους συνεχώς πως αυτή η περίοδος είναι η πιο σημαντική της ζωής τους και ότι θα πρέπει να πετύχουν. «Οι γονείς έχουν σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν, ώστε αφενός να μην επιβαρύνουν τα παιδιά τους αλλά και να μην τους μεταβιβάσουν το δικό τους άγχος. Πρέπει να υπάρχει ισορροπία και ενθάρρυνση από τους γονείς. Οι εξετάσεις είναι μια προτεραιότητα, όχι όμως και το πρώτο μέλημα μέσα στο σπίτι. Θα πρέπει να λειτουργούν αγχολυτικά για τα παιδιά τους και όχι να τους προκαλούν ακόμη μεγαλύτερη πίεση.»

Η σωστή αξιοποίηση του χρόνου

Η ιδέα πως ο χρόνος πιέζει και… εξαντλείται, είναι ιδιαίτερα έντονη αυτό το διάστημα. Κι όμως, πολλά μπορούν να γίνουν μέσα σε 24 ώρες! Αυτό που χρειάζεται είναι ένας λογικός και ισορροπημένος καταμερισμός εργασιών: Πόσες είναι οι πραγματικές ώρες μελέτης; Πόσος χρόνος χρειάζεται για ξεκούραση; «Χρειάζεται χρόνος για μελέτη, χρόνος για ύπνο και χρόνος για κοινωνικοποίηση και φροντίδα του εαυτού», τονίζει η Δρ Οικονομίδου-Κράνου. Οι γονείς και πάλι έχουν σημαντικό ρόλο να παίξουν, βοηθώντας το παιδί τους να χαρτογραφήσει το χρόνο του. «Πώς θα μπορούσε το παιδί μας να αξιοποιήσει το χρόνο του εποικοδομητικά αυτή την περίοδο; Οι γονείς μπορούν να συμβάλουν στον καλό προγραμματισμό του χρόνου αλλά και να διδάξουν τα παιδιά τους για το μέλλον, αφού, ως φοιτητές/τριες, θα πρέπει μόνοι/ες τους να οργανώνουν το πρόγραμμά τους».

Σύμφωνα με τη Δρα Οικονομίδου-Κράνου, θα πρέπει να παρακινούμε τα παιδιά μας να κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν αυτή την πολύ σημαντική περίοδο της ζωής τους. Χωρίς πίεση, χωρίς πανικό. Με θετική σκέψη. Εξάλλου, σύμφωνα με την ίδια, η εκπαίδευση είναι ένα διαβατήριο χωρίς ημερομηνία λήξης!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Προωθητική Ενέργεια

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση