Δελτίο Τύπου
Το Πανεπιστήμιο Frederick ανακοινώνει το 3ο Blue Limassol Forum, μια συνδιοργάνωση του Δήμου Λεμεσού και του Τμήματος Ναυτιλίας και Εμπορίου του Πανεπιστημίου, στις 26 Μαΐου στη Λεμεσό. Το Blue Limassol Forum έχει καταστεί θεσμός ως το κατεξοχήν Διεπιστημονικό Συνέδριο που εστιάζει στα θέματα βιώσιμης ανάπτυξης της ακτογραμμής της Λεμεσού και συγκεντρώνει ετήσια το ενδιαφέρον στελεχών των δημόσιων φορέων, οργανισμών και εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Ναυτιλίας της Λεμεσού και καταξιωμένων εμπειρογνωμόνων και ερευνητών σε θέματα βιωσιμότητας των θαλάσσιων και παράκτιων ζωνών από την Κύπρο και το εξωτερικό.
Η Υφυπουργός Ναυτιλίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Μαρίνα Χατζημανώλη, θα ανοίξει τις εργασίες του φετινού Blue Limassol Forum. Χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο Δήμαρχος Λεμεσού, κ. Νίκος Νικολαΐδης, η Κοσμήτορας της Σχολής Νομικής και Διοίκησης Επιχειρήσεων, Καθηγήτρια Ελένη Χατζηκωνσταντίνου και ο Καθηγητής Jean-Marc Ogier, Πρύτανης του Πανεπιστημίου La Rochelle στη Γαλλία και Πρόεδρος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του δικτύου Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων EU-CONEXUS, στο οποίο ανήκει και το Πανεπιστήμιο Frederick. Το φετινό Blue Limassol Forum θα διεξαχθεί σε υβριδική μορφή, με φυσική παρουσία στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Frederick στη Λεμεσό και διαδικτυακά.
Σκοπός της φετινής διοργάνωσης, με θέμα «Ευθυγραμμίζοντας την κλιματική ουδετερότητα των πόλεων και την ποιότητα ζωής των πολιτών», είναι η συζήτηση και υλοποίηση καλών πρακτικών και η εφαρμογή τεχνολογιών σχετικά με την απανθρακοποίηση των παράκτιων πόλεων και την παράλληλη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Στο πλαίσιο του Συνεδρίου, εμπειρογνώμονες από την Ολλανδία και το Ισραήλ θα αναφερθούν σε παραδείγματα σχετικά με την απανθρακοποίηση του Λιμανιού του Ρότερνταμ και τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα στο Ισραήλ. Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό σχετικά με τα θέματα του Συνεδρίου.
Επιπλέον, το Συνέδριο στοχεύει να ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά με τα ναυτιλιακά και περιβαλλοντικά θέματα που αντιμετωπίζουν πόλεις όπως η Λεμεσός. Σε αυτό το πλαίσιο θα διεξαχθεί έρευνα κοινής γνώμης, τα αποτελέσματα της οποίας θα χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη της στρατηγικής της Λεμεσού ως μίας από τις 100 πόλεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν επιλεγεί για να συμμετάσχουν στην ευρωπαϊκή αποστολή EU Mission Cities, με στόχο να καταστούν κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις έως το 2030.
Ο Δήμαρχος Λεμεσού, κ. Νίκος Νικολαΐδης, σχολιάζει: «Διοργανώνοντας το Blue Limassol Forum, εξ αρχής επιδίωξή μας ήταν να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες της θάλασσας και των ακτών μας ώστε να πετύχουμε τη βιώσιμη ανάπτυξή τους, προστατεύοντας παράλληλα το θαλάσσιο και παράκτιο περιβάλλον και βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας. Ενόψει της νέας πρόσκλησης της πόλης μας για την κλιματική της ουδετερότητα μέχρι το 2030, αναμένουμε ένα ενδιαφέρον Συνέδριο με ζωηρές συζητήσεις σχετικά με το πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε προοπτικές ανάπτυξης για την πόλη και να διαφυλάξουμε την ποιότητα ζωής των πολιτών».
Όπως αναφέρει ο Δρ Άγγελος Μενελάου, Πρόεδρος του Τμήματος Ναυτιλίας και Εμπορίου του Πανεπιστημίου Frederick: «Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς γιατί η συνεργασία μας με τον Δήμο Λεμεσού δεν τελειώνει με το τέλος κάθε Συνεδρίου αλλά εξελίσσεται στη διάρκεια του χρόνου και σε μια σειρά από παράλληλες δραστηριότητες με τελικό στόχο την αειφορία της πόλης και τη μεγιστοποίηση των ωφελημάτων που απορρέουν από την ανάπτυξη της γαλάζιας οικονομίας.»
Κατά τις εργασίες του Συνεδρίου, η Καθηγήτρια Carola M. Hein, Επικεφαλής του Τμήματος Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής και Αστικού Σχεδιασμού του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Delft, θα αναφερθεί στον στόχο της ενεργειακής μετάβασης του Λιμανιού του Ρότερνταμ ενώ ο υποψήφιος Διδάκτωρ Ehud Gonen του Πανεπιστημίου της Χάιφα θα μιλήσει για τις προσπάθειες του Ισραήλ να μειώσει το ανθρακικό του αποτύπωμα. Ο Καθηγητής Θανάσης Χατζηλάκος του Ινστιτούτου Κύπρου θα αναφερθεί στην προοπτική μιας κοινωνικής στρατηγικής της Λεμεσού για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Ο Δρ Δημήτρης Κλείτου, Λέκτορας στο Τμήμα Ναυτιλίας και Εμπορίου του Πανεπιστημίου Frederick, θα μιλήσει για τη βελτίωση των συνθηκών παρακολούθησης των ακτών της Λεμεσού ενώ ο Δρ Μανώλης Νικολαϊδης, Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Ναυτιλίας και Εμπορίου του Πανεπιστημίου Frederick θα παρουσιάσει πρακτικές απανθρακοποίησης σε πόλεις με λιμάνια.
Μετά τις παρουσιάσεις θα ακολουθήσει συζήτηση με συντονιστή τον Captain Eugen Henning Adami, Πρόεδρο του Cyprus Foundation of the Sea (CyFoS) και μέλος του ακαδημαϊκού προσωπικού του Τμήματος Ναυτιλίας και Εμπορίου του Πανεπιστημίου Frederick.
Ο αριθμός θέσεων με φυσική παρουσία στο Blue Limassol Forum 2022 είναι περιορισμένος, γι’ αυτό το Συνέδριο θα μεταδίδεται και διαδικτυακά, επιτρέποντας μεγαλύτερη και διεθνή συμμετοχή. Οι εργασίες του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν στην αγγλική γλώσσα, ενώ θα υπάρχει επιλογή ταυτόχρονης διερμηνείας στα ελληνικά τόσο επιτόπου όσο και διαδικτυακά.
Για εγγραφή στο Συνέδριο με φυσική παρουσία (μέχρι 23 Μαΐου 2023) ακολουθήστε τον σύνδεσμο εδώ.
Για διαδικτυακή παρακολούθηση του Συνεδρίου, ακολουθήστε τον σύνδεσμο εδώ.
Περισσότερες πληροφορίες για το Συνέδριο εδώ και στο Πανεπιστήμιο Frederick (Λεμεσός), τηλ. 25 730975.