Του Απόστολου Τομαρά
Οι φωνές που εκδηλώθηκαν το προηγούμενο διάστημα, ακόμα και εντός της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής για μικρή αναβολή ανοίγματος της εκπαίδευσης, δεν μετέβαλαν την κυβερνητική θέση για την προγραμματισμένη επιστροφή των μαθητών στις σχολικές αίθουσες. Μια εξέλιξη που επιβεβαιώνει αυτό που υπήρχε ως αίσθηση, το προηγούμενο διάστημα πως η επιμονή της κυβέρνησης στηρίζεται περισσότερο σε πολιτικά και λιγότερο σε επιδημιολογικά κριτήρια. Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, η εισήγηση που θα τεθεί ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου σήμερα, θα είναι άνοιγμα των σχολείων την ερχόμενη Δευτέρα. Πληροφορίες από την επιδημιολογική ομάδα υποστηρίζουν πως μια ενδεχόμενη αναβολή ανοίγματος των σχολείων θα ισοδυναμούσε με lockdown, κάτι που η κυβέρνηση έχει διακηρύξει πως δεν πρόκειται να επαναληφθεί. Επίσης κάποιες απόψεις ειδικών υποστηρίζουν πως θα ήταν άδικο για την εκπαίδευση να απορροφήσει την επιδημιολογική πίεση, την ώρα που το μεγάλο πρόβλημα, όπως λέγεται, εντοπίζεται στις ηλικίες από 16 έως 30 χρόνων.
Το πλαίσιο
Στο υγειονομικό πλαίσιο που ίσχυε πριν τις διακοπές των εορτών θα προστεθεί εντατικοποίηση των ελέγχων των μαθητών σε εβδομαδιαία βάση. Εδώ οι εισηγήσεις που φαίνεται να τέθηκαν κάνουν λόγο για έως και δυο rapid test που θα είναι υποχρεωμένοι να κάνουν οι μαθητές δημοτικών σχολείων προκειμένου να μπορούν να έχουν φυσική παρουσία στις αίθουσες διδασκαλίες. Το μέτρο θα εφαρμοσθεί για δυο εβδομάδες και στη συνέχεια θα επανεξεταστεί. Όπως αναφέρουν πηγές από την επιδημιολογική ομάδα, η κυβέρνηση φαίνεται να αποκλείει τη λήψη μέτρων που θα πλήττουν την φυσική παρουσία μαθητών στα σχολεία ακόμα και αν την ερχόμενη εβδομάδα υπάρξει επιδείνωση των επιδημιολογικών δεικτών.
Προβληματισμοί
Η απόφαση της κυβέρνησης είναι βέβαιο πως θα εντείνει τις αντίθετες απόψεις που καταγράφονται και πέριξ της εκπαίδευσης, που υποστήριζαν μικρή αναβολή επιστροφής των μαθητών στα σχολεία υπό το φόβο νέας έξαρσης των κρουσμάτων. Ένα θέμα που έθεταν το προηγούμενο διάστημα οι εκπαιδευτικές οργανώσεις ήταν αυτό των εξετάσεων των τετραμήνων. Εκ των πραγμάτων οι προβληματισμοί που εκφράζονται έχουν βάση αν ληφθεί υπόψη το χειρότερο σενάριο επιδείνωσης της πανδημίας και τι γίνεται σε μια τέτοια περίπτωση. Αλλά και στα δημοτικά σχολεία εύλογα είναι τα ερωτηματικά που υπάρχουν για πιθανές αλυσίδες διασποράς του ιού. Στην πλευρά όσων εμφανίζονται δισταχτικοί στην επαναλειτουργία των σχολείων θα πρέπει να προστεθεί και το όχι το τόσο απίθανο σενάριο η επιθετική διασπορά του ιού να επεκταθεί και στους εκπαιδευτικούς, ένα ζήτημα που αφορά και άλλους επαγγελματίες σε ουσιώδεις υπηρεσίες.