Του Απόστολου Τομαρά
Σε διορθωτικές πινελιές στην εφαρμογή του test to stay προσανατολίζεται η κυβέρνηση, μετά και την συνάντηση του υπουργού Υγείας και της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής (ΣΕΕ) την Τρίτη το απόγευμα. Μετά από δυο μέρες εφαρμογής του μέτρου στα σχολεία, η κυβέρνηση προέβη σε μια πρώτη εξέταση του υγειονομικού πλαισίου ελέγχων που τέθηκαν σε εφαρμογή την περασμένη Δευτέρα. Στη συνεδρία υπουργού Υγείας και επιδημιολόγων η άποψη που κυριάρχησε ήταν πως το μέτρο αποδίδει.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, μια από τις εισηγήσεις του υπουργού Υγείας θα αφορά τα παιδιά των νηπιαγωγείων και την προαιρετική πραγματοποίηση rapid test μια φορά την εβδομάδα.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, μια από τις εισηγήσεις του υπουργού Υγείας Μιχάλη Χατζηπαντέλα θα αφορά τα παιδιά των νηπιαγωγείων και την προαιρετική πραγματοποίηση rapid test μια φορά την εβδομάδα, εξέλιξη που κατά κάποιες απόψεις σχετίζεται και με τις έντονες αντιδράσεις που έχουν εκδηλωθεί από εκπαιδευτικές οργανώσεις και γονείς. Το υγειονομικό μέτρο του test to stay θα εξακολουθήσει να εφαρμόζεται κανονικά για τις υπόλοιπες ηλικίες που περιλαμβάνει μαθητές δημοτικών και γυμνασίων. Στη συνεδρία υπουργού Υγείας και ΣΕΕ, παρουσιάστηκαν τα πρώτα στοιχεία από την εφαρμογή του μέτρου. Συνολικά το μέτρο εφαρμόσθηκε σε περίπου 400 μαθητές και από τους ελέγχους εντοπίσθηκαν τρία θετικά αποτελέσματα.
Επεκτείνεται
Από τη συνεδρίαση προέκυψε πως στο Υπουργείο Υγείας υπάρχει σοβαρός προβληματισμός επέκτασης του test to stay πέραν των σχολικών μονάδων. Ένα κομμάτι της συνεδρίας αναλώθηκε στην πιθανότητα εφαρμογής του μέτρου σε ουσιώδεις υπηρεσίες, σε μια προσπάθεια μείωσης των προβλημάτων που παρατηρούνται με τα κενά που δημιουργούνται από τον μεγάλο αριθμό εργαζομένων οι οποίοι έχουν ανιχνευθεί επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Το συγκεκριμένο μέτρο ενδεχομένως να τεθεί ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου σήμερα Τετάρτη για να ληφθεί απόφαση, πλην, όμως, η εφαρμογή του να γίνει σε μεταγενέστερο χρόνο. Άλλες πληροφορίες αναφέρουν πως πριν παρθούν οι τελικές αποφάσεις, το Υπουργείο Υγείας θα ξεκινήσει διάλογο με τους εμπλεκόμενους. Σύμφωνα με τις πρώτες σκέψεις που γίνονται, το μέτρο θα αφορά τους εργαζόμενους σε νοσοκομεία, αστυνομία και πυροσβεστική. Εάν και εφόσον ο διάλογος έχει θετική κατάληξη, το μέτρο θα εφαρμόζεται σε υπηρεσίες όπου παρατηρείται πρόβλημα και μετά από την αξιολόγηση της κάθε περίπτωσης ξεχωριστά.
Οι επαφές
Το Υπουργείο Υγείας, λαμβάνοντας υπόψη και τις αξιολογήσεις των δεδομένων που υπάρχουν, αναμένεται να προχωρήσει και σε διαφοροποίηση του υγειονομικού πλαισίου που αφορά τις επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Η τρίτη εισήγηση που αναμένεται να τεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο θα διαφοροποιεί τις υγειονομικές προϋποθέσεις για αποδέσμευση των επαφών. Ο έλεγχος θα πραγματοποιείται την έβδομη μέρα μετά την ανίχνευση της επαφής, με rapιd test αντί μοριακού (PCR) που ισχύει σήμερα. Από το συγκεκριμένο μέτρο θα εξαιρούνται εργαζόμενοι – επαφές σε νοσοκομεία και γηροκομεία.
Χαλαρώσεις
Την ερχόμενη εβδομάδα, κατά πάσα πιθανότητα, Υπουργείο Υγείας και επιδημιολόγοι θα ασχοληθούν με μικρές χαλαρώσεις στα υγειονομικά πρωτόκολλα που αφορούν νέους κάτω των 18 ετών. Μια σκέψη που γίνεται, είναι να επιτρέπεται η είσοδος σε χώρους εστίασης και διασκέδασης με rapid test 24 ωρών και χωρίς την προϋπόθεση να είναι εμβολιασμένοι με την πρώτη δόση εμβολίου. Το μέτρο αυτό θα απασχολήσει τους ειδικούς εφόσον τα επιδημιολογικά δεδομένα και των επόμενων ημερών το επιτρέψουν. Για τα άτομα που παραμένουν ανεμβολιάστοι και είναι άνω των 18 ετών δεν υπάρχει ούτε καν σαν σκέψη η διαφοροποίηση του αυστηρού υγειονομικού πρωτοκόλλου που βρίσκεται σε ισχύ. Τα στοιχεία που υπάρχουν και δόθηκαν στην δημοσιότητα από το Υπουργείο Υγείας, συνεχίζουν να δείχνουν πως το μεγαλύτερο ποσοστό των σοβαρών νοσηλειών προέρχεται από άτομα τα οποία είναι ανεμβολίαστα. Συγκεκριμένα χωρίς ιστορικό εμβολιασμού στις τρέχουσες νοσηλείες είναι το 78% ενώ πλήρως εμβολιασμένοι το 3%.
Στην Επιτροπή Εμβολιασμών η 4η δόση
Το επόμενο διάστημα αναμένεται να ανοίξει και στην Κύπρο ο κύκλος συζητήσεων σε επίπεδο υγειονομικών υπηρεσιών αναφορικά με την χορήγηση της 4ης δόσης. Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες με το συγκεκριμένο θέμα αναμένεται να ασχοληθεί η Επιτροπή Εμβολιασμών του Υπουργείο Υγείας, χωρίς ωστόσο να προσδιορίζεται ο χρόνος. Η απουσία ικανοποιητικών δεδομένων για την 4η δόση είναι ένα θέμα το οποίο τονίζεται επί του παρόντος. Εάν και εφόσον ξεκινήσει η διαδικασία συζήτησης του όλου θέματος, η 4η δόση θα χορηγείται σε ομάδες υψηλού κινδύνου και ανοσοκατεσταλμένους.