ΚΥΠΕ
Το Ενιαίο Μητρώο Υγείας θα υιοθετηθεί από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, αφού εφαρμοστεί πιλοτικά στην Κύπρο, είπε το Σάββατο ο Πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ηλεκτρονικής Υγείας (ΕΑΗΥ), Καθηγητής Χρίστος Ν. Σχίζας, κατά την παρουσίασή του στη διήμερη έκθεση υγείας «Medical Health Expo Cy», που πραγματοποιείται στη Λευκωσία υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, που αναμεταδίδει το ΓΤΠ, ο κ. Σχίζας εξήγησε την αποστολή της ΕΑΗΥ, τονίζοντας ότι για να δημιουργηθεί ένα Εθνικό Οικοσύστημα Ηλεκτρονικής Υγείας χρειάζεται πιστή εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας, οργάνωση του Ενιαίου Ηλεκτρονικού Μητρώου Υγείας του πολίτη, δυνατότητα διασυνοριακής περίθαλψης, τηλεϊατρική, και διασύνδεση τουλάχιστον με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).
Σημείωσε ότι η εισαγωγή της ιδέας της ηλεκτρονικής υγείας και η πρακτική της εφαρμογή σε ένα ασθενοκεντρικό περιβάλλον χρονολογούνται στην Κύπρο από τη δεκαετία του 1990 και πως είμαστε η πρώτη χώρα της ΕΕ που ψήφισε ειδική νομοθεσία, αποτελώντας παράδειγμα προς μίμηση για τις υπόλοιπες χώρες. Με βάση το Άρθρο 10 του υπό ψήφιση Κανονισμού για την ρύθμιση του Ευρωπαϊκού Χώρου Δεδομένων Υγείας (ΕΧΔΥ), προβλέπεται η σύσταση από κάθε κράτος μέλος ανεξάρτητης Εθνικής Αρχής Ηλεκτρονικής Υγείας, όπως έχει ήδη πράξει η Κύπρος από το 2019.
"Συνεπώς, η Κύπρος, μέσω της ΕΑΗΥ, συνεισφέρει έμπρακτα στη διαμόρφωση και εφαρμογή του προτεινόμενου Ευρωπαϊκού Κανονισμού για τη ρύθμιση των δεδομένων υγείας", προστίθεται. "Η αναγνώριση της συνεισφοράς της ΕΑΗΥ φαίνεται από το ότι η ΕΕ της εμπιστεύτηκε τον γενικό συντονισμό μιας Κοινής Δράσης με τη συμμετοχή όλων των κρατών μελών για τη δημιουργία του πλαισίου λειτουργίας και εφαρμογής του Κανονισμού, και τον καθορισμό του περιεχομένου του Ενιαίου Ηλεκτρονικού Μητρώου Υγείας. Το Ενιαίο Μητρώο Υγείας θα υιοθετηθεί από όλα τα κράτη μέλη, αφού εφαρμοστεί πιλοτικά στην Κύπρο", σημειώνεται.
Σύμφωνα με τον κ. Σχίζα, ο νεοσύστατος EXΔY είναι κεντρικό δομικό στοιχείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας και ορόσημο στον ψηφιακό μετασχηματισμό της ΕΕ, που έχει ως στόχο τη βελτίωση της παροχής υγειονομικής περίθαλψης σε ολόκληρη την ΕΕ, μέσω της δυνατότητας των πολιτών να ελέγχουν τα δεδομένα υγείας τους στη χώρα καταγωγής τους ή σε άλλες χώρες της ΕΕ. Στοχεύει επίσης στην παροχή συνεκτικού, ασφαλούς, αξιόπιστου και αποδοτικού πλαισίου για τη χρήση των δεδομένων υγείας από τους λειτουργούς υπηρεσιών υγείας και ενισχύει την προώθηση μιας πραγματικής ενιαίας αγοράς για τις ψηφιακές υπηρεσίες και τα προϊόντα υγείας.
Απώτερος στόχος και κοινό ευρωπαϊκό όραμα είναι η πλήρης εφαρμογή της ηλεκτρονική υγείας, η οποία θα επιφέρει μείωση στην ασθένεια με την καλύτερη πρόληψη, διάγνωση, θεραπεία, παρακολούθηση και διαχείριση της υγείας, με επακόλουθο την τεράστια μείωση στο κόστος των Εθνικών Οικοσυστημάτων Υγείας, καταλήγει η ανακοίνωση.