ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πλάνο χαλαρώσεων σε δυο εβδομάδες

Στα βήματα άλλων ευρωπαϊκών χωρών και η Κύπρος ετοιμάζεται για αποκλιμάκωση των υγειονομικών μέτρων

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Στη συντηρητική λογική διαχείρισης της πανδημίας επιμένει η κυβέρνηση την ώρα που άλλα ευρωπαϊκά κράτη, άλλα με τολμηρά βήματα και άλλα λιγότερο, προχωρούν σε αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων. Ωστόσο, και στην προκειμένη περίπτωση, η πρακτική άλλων ευρωπαϊκών κρατών δεν φαίνεται να αγνοείται, πλην, όμως, δίνεται περιθώριο χρόνου προκειμένου οι αποφάσεις να ληφθούν στην βάση ασφαλέστερων επιδημιολογικών δεδομένων. Μια πρακτική που ακολουθήθηκε από την αρχή της πανδημίας και επέτρεψε να γίνουν σίγουρα βήματα. Όπως είχε γράψει η «Κ» την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση θα προχωρήσει με μια πρώτη μικρή δόση χαλαρώσεων, που θα αφορά τις ηλικίες από 12 μέχρι 17. Στο υπόλοιπο πακέτο τα μέτρα που αποφασίσθηκαν στην ουσία αποτελούν μια συμπλήρωση των υφιστάμενων, με μερική αυστηριοποίηση κάποιων προνοιών. Το πιο σημαντικό που προκύπτει από την τελευταία αξιολόγηση της πανδημίας, το απόγευμα Δευτέρας, είναι η απόφαση για προετοιμασία ειδικών και Υπουργείου Υγείας να προλειάνουν το έδαφος για τις επικείμενες χαλαρώσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», Υπουργός Υγείας και μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής έχουν θέσει οδικό χάρτη άρσης των περιορισμών. Συγκεκριμένα, αυτό το οποίο έχει αποφασισθεί είναι να ετοιμασθεί πλάνο απλοποίησης των μέτρων σε δυο εβδομάδες. Αρμόδια πηγή που μίλησε στην «Κ» είπε. «Αν όλα πάνε καλά, τα μέτρα θα χαλαρώσουν».

Η μεταδοτικότητα

Ένα στοιχείο που προκαλεί επιφυλάξεις για πιο τολμηρά βήματα αποκλιμάκωσης των μέτρων φαίνεται να είναι η αυξητική τάση που παρουσιάζει ένας σημαντικός επιδημιολογικός δείκτης. Τα τελευταία εικοσιτετράωρα ο ρυθμός μεταδοτικότητας του ιού έχει αυξηθεί, αγγίζοντας το 1 από 0,70 που ήταν τις προηγούμενες δέκα μέρες. Η μεταβολή που καταγράφεται φαίνεται ξεκάθαρα πως έχει προκαλέσει προβληματισμό σε ειδικούς και Υπουργείου Υγείας, βάζοντας φρένο στην όποια σκέψη υπήρχε για περισσότερο βήματα αποκλιμάκωσης των μέτρων. Αυτό το οποίο θα τύχει επισταμένης παρακολούθησης από τους ειδικούς τις επόμενες δυο εβδομάδες θα είναι ο ρυθμός μετάδοσης του ιού ανά ένα κρούσμα.

Το μοναδικό μέτρο χαλάρωσης που θα πάει στο Υπουργικό Συμβούλιο αφορά τους ανεμβολίαστους από 12 έως 17 ετών.

Τα νέα μέτρα

Αν ληφθεί υπόψη η στόχευση ειδικών και Υπουργείου Υγείας σε κλειστές δομές και πρόγραμμα εμβολιασμών, μπορεί να εξαχθεί το συμπέρασμα πως η αξιολόγηση των δεδομένων έχει δείξει την ύπαρξη αδυναμιών στη συγκράτηση διασποράς του ιού. Ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου σήμερα το πρωί θα παρουσιαστούν οι νέες εισηγήσεις που κινούνται σε τρεις κατευθύνσεις. Πρώτον στους εργαζόμενους σε κλειστές δομές και γηροκομεία, για τους οποίους οι μεν ανεμβολίαστοι καθίσταται υποχρεωτικό να φέρουν rapid test 24 ωρών, οι δε εμβολιασμένοι rapid test 72 ωρών. Δεύτερον, μειώνεται ο χρόνος για τη λήψη της τρίτης δόσης. Συγκεκριμένα από πεντέμισι μήνες, η τρίτη δόση εμβολίου θα γίνεται στους πέντε μήνες. Τρίτον για τους ανεμβολίαστους από 12 έως 17 ετών, η κυβέρνηση χαλαρώνει μερικώς τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τις εξόδους τους. Με βάση τις νέες πρόνοιες απαραίτητη προϋπόθεση για έξοδο σε εστιατόρια και χώρους διασκέδασης θα είναι να συνοδεύονται από εμβολιασμένους γονείς ή κηδεμόνα.

Η «Όμικρον»

Ουσιαστικά τα όσα λαμβάνουν χώρα σε άλλες χώρες με την πανδημία θα απασχολήσουν και τους ειδικούς στην Κύπρο. Όπως συνέβη και με άλλα θέματα που προέκυψαν μέσα στην πανδημία έτσι και τώρα η Κύπρος φαίνεται να βαδίζει παράλληλα, περισσότερο με διεθνείς οργανισμούς, όπως ο ΠΟΥ, και λιγότερο με χώρες που εφαρμόζουν εθνική στρατηγική. Στην περίπτωση της μετάλλαξης «Όμικρον» η Κύπρος φαίνεται να ακολουθεί πιστά τη γραμμή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ως προς την αποκλιμάκωση των μέτρων. Αξιωματούχος του ΠΟΥ τάχθηκε υπέρ των σταδιακών και προσεχτικών χαλαρώσεων για χώρες, στις οποίες δεν έχει παρατηρηθεί κορύφωση των κρουσμάτων της εξαιρετικά μεταδοτικής παραλλαγής «Όμικρον» του νέου κορωνοϊού. Στο ίδιο πνεύμα ο επικεφαλής αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων του ΠΟΥ, Μάικ Ράιαν, προέτρεψε τις χώρες να χαράξουν τη δική τους πορεία εξόδου από την πανδημία και να μην ακολουθήσουν τυφλά άλλες χώρες ως προς τη χαλάρωση των μέτρων. «Αν ανοίξετε τις πόρτες γρήγορα, καλύτερα να μπορείτε να τις κλείσετε και πολύ γρήγορα», δήλωσε.

Διχάζουν οι προβλέψεις για τέλος πανδημίας

Απέναντι στις απόψεις αισιοδοξίας για το τέλος της πανδημίας αναπτύσσεται το τελευταίο διάστημα ένα τείχος προβληματισμού για πρόκληση σοβαρών προβλημάτων από φαινόμενα χαλαρότητας. Οι αντίθετες απόψεις ειδικών προειδοποιούν πως ο ιός παραμένει επικίνδυνος για τη δημόσια υγεία παρά τη μειωμένη νοσηρότητα της μετάλλαξης «Όμικρον». Συγκεκριμένα, ειδικοί διατείνονται πως η «Όμικρον» έχει σημαντικό πλεονέκτημα ανάπτυξης, που σημαίνει ότι εξαπλώνεται ταχύτερα από τη «Δέλτα». Η μετάδοση έχει συμβεί ακόμη και μεταξύ εκείνων που έχουν εμβολιαστεί ή έχουν ιστορικό προηγούμενης μόλυνσης. Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι αυτή η παραλλαγή μπορεί να αποφεύγει την ανοσία», δήλωσε πριν από λίγες ημέρες σε συνέντευξή του στην «Κ» ο εκπρόσωπος Τύπου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Tarik Jasarevic και υπογράμμισε πως «ο κορωνοϊός εξακολουθεί να εξελίσσεται και δεν γνωρίζουμε πώς θα μοιάζει η επόμενη παραλλαγή. Αλλά η “ Όμικρον” πιθανότατα δεν θα είναι η τελευταία μετάλλαξη που βλέπουμε». Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΟΥ τόνισε επίσης ότι οι κυβερνήσεις «θα πρέπει να εστιάσουν στη μείωση της μετάδοσης και στην αύξηση της κάλυψης των εμβολίων». «Μέχρι τα μέσα του 2022 κάθε χώρα θα πρέπει να έχει εμβολιάσει το 70% του πληθυσμού της. Αυτό θα πρέπει να είναι ο στόχος των κυβερνήσεων. Μπορούμε να τερματίσουμε την οξεία φάση της πανδημίας εάν εμβολιάσουμε τους πληθυσμούς, ξεκινώντας με εκείνους που κινδυνεύουν περισσότερο», υπογράμμισε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση