ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

«Νόσος των κλιματιστικών»: Τι είναι και πώς μεταδίδεται

Αν και στην Κύπρο, καταγράφεται ένα ή κανένα περιστατικό τον χρόνο, δεν παύει να είναι μια νόσος που απασχολεί τους αρμόδιους.

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι ειδικοί, με αφορμή πρόσφατη ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) για τους κινδύνους ανάπτυξης της Νόσου των Λεγεωναρίων ή της «νόσου των κλιματιστικών», όπως είναι γνωστή στο ευρύ κοινό. Αν και στην Κύπρο, καταγράφεται ένα ή κανένα περιστατικό τον χρόνο, δεν παύει να είναι μια νόσος που απασχολεί τους αρμόδιους, προειδοποιώντας το κοινό με σχετικές συστάσεις κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού ευνοούν την εμφάνιση της νόσου, αφού οι πολίτες καταφεύγουν σε δροσερά σημεία όπου χρησιμοποιούνται κλιματιστικά. Το βακτηρίδιο της Λεγιονέλλας, ονομάστηκε έτσι γιατί έκανε την εμφάνισή του για πρώτη φορά το 1976 στη Φιλαδέλφια των ΗΠΑ, σε μια σύναξη απόστρατων της Λεγεώνας της Αμερικής σε χώρους που υπήρχαν κλιματιστικά που δημιουργούσαν υγρασία, ώστε να κρατούνται δροσεροί. Τα 182 άτομα που συμμετείχαν στο συνέδριο προσβλήθηκαν από μυστηριώδη μορφή λοίμωξης, τη νόσο που αργότερα έγινε γνωστή ως Νόσος των Λεγεωναρίων.

Για τη λεγόμενη νόσο των κλιματιστικών μίλησε στην «Κ» ο διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του νοσοκομείου, δρ Αβραάμ Ηλίας. Ανέφερε πως τα φίλτρα των κλιματιστικών αναπτύσσουν μύκητες και άλλους παθογόνους οργανισμούς, που εάν δεν καθαρίζονται κάθε χρόνο, διαχέονται στο περιβάλλον, με αποτέλεσμα το άτομο να κολλήσει λοίμωξη, τη νόσο των λεγεωνάριων.

Διευκρίνισε ότι με τα σύγχρονα κλιματιστικά είναι σπάνια νόσος, είτε για ενήλικα άτομα είτε για παιδιά, και δεν παρατηρείται συχνά αυτήν την περίοδο.

Συμπτώματα

Η νόσος αναπτύσσεται μέχρι και σε 45 βαθμούς Κελσίου, εάν υπάρχουν θρεπτικές ουσίες όπως σκουριά, λάσπη, άλγη και άλλα βακτηρίδια. Από τα σταγονίδια νερού, στα οποία έχει αναπτυχθεί το βακτηρίδιο της Λεγιονέλλας υπάρχει ο κίνδυνος με την εισπνοή, να προσβληθεί το αναπνευστικό σύστημα των ανθρώπων. Η νόσος των Λεγεωνάριων αναπτύσσεται συνήθως 2 έως 10 ημέρες μετά την έκθεση του ατόμου στο βακτήριο της λεγεωνέλλας. Τις περισσότερες φορές ξεκινάει με πονοκέφαλο, μυϊκό πόνο, ρίγος και πυρετό που μπορεί να φτάσει τους 40° C. Έως τη δεύτερη ή την τρίτη μέρα, ο ασθενής θα αναπτύξει και άλλα συμπτώματα όπως βήχας (μερικές φορές με αίμα), δύσπνοια, πόνο στο στήθος, συμπτώματα στο γαστρεντερικό σύστημα, όπως ναυτία, έμετο και διάρροια. Αν και η νόσος των λεγεωνάριων προσβάλλει κυρίως τους πνεύμονες, μπορεί να προκαλέσει περιστασιακά μολύνσεις σε πληγές και σε άλλα μέρη του σώματος, συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Υγεία  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση