Kathimerini.com.cy
Σε έξαρση βρίσκονται αυτήν την περίοδο οι ιογενείς λοιμώξεις σε μικρά παιδιά, κάτι το οποίο είναι σύνηθες, σύμφωνα με τους γιατρούς, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ενώ την ίδια ώρα συμβουλεύουν τους γονείς να έχουν υπό στενή παρακολούθηση τα παιδιά τους και να μην τα αφήνουν για πολλές ώρες εκτεθειμένα στον ήλιο.
Οι εποχιακές λοιμώξεις, όπως η γαστρεντερίτιδα και οι λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, είναι αυτές που καταβάλλουν τα παιδιά, με κάποια από αυτά να χρειάζονται ολιγοήμερη περίθαλψη στο Μακάρειο νοσοκομείο, ώστε να λάβουν άμεσα την κατάλληλη θεραπεία, με τον διευθυντή της Παιδιατρικής Κλινικής του νοσοκομείου, δρ Αβραάμ Ηλία να δηλώνει στην «Κ» ότι ένα στα τρία παιδιά, τα οποία νοσηλεύονται στους παιδιατρικούς θαλάμους, πάσχει από οξεία γαστρεντερίτιδα, αλλά υπάρχουν και παιδιά με σποραδικές λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος. Την ίδια ώρα συστήνει στους γονείς να είναι ψύχραιμοί, αφού πρόκειται για έξαρση που παρατηρείται κάθε χρόνο τέτοια εποχή.
Οι ιογενείς γαστρεντερίτιδες ευνοούνται αυτό το διάστημα, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών ή τις συχνές μεταπτώσεις της θερμοκρασίας με τη συχνή χρήση των κλιματιστικών.
Στην περίπτωση οξείας γαστρεντερίτιδας, το παιδί παρουσιάζει ζάλη, εμετό ή τάση προς εμετό, διαρροϊκές κενώσεις, χαμηλό πυρετό και πόνο στην κοιλιά.
Στη μικροβιακή γαστρεντερίτιδα, παρουσιάζεται πυρετός, έντονος πόνος στην κοιλιά, κενώσεις με αίμα και είναι πιθανό να οδηγηθούν τα παιδιά στο νοσοκομείο λόγω αφυδάτωσης.
Οι ιογενείς γαστρεντερίτιδες, σύμφωνα με τον γιατρό, ευνοούνται αυτό το διάστημα λόγω των υψηλών θερμοκρασιών ή τις συχνές μεταπτώσεις της θερμοκρασίας με τη συχνή χρήση των κλιματιστικών, ενώ κάποιες φορές οφείλεται και στην αλλοίωση των τροφών από τις υψηλές θερμοκρασίες που μπορεί να επιφέρουν τροφική δηλητηρίαση στα παιδιά. Πριν όμως παρατηρηθούν τα συγκεκριμένα συμπτώματα, οι γονείς θα πρέπει να προστατεύουν τα παιδιά από τον ήλιο για να τους χορηγούν άφθονα υγρά, ώστε να αποφευχθεί τόσο η λήψη θεραπείας, όσο και η νοσηλεία στο νοσοκομείο.
Σε περίπτωση που το παιδί παρουσιάσει γαστρεντερικές διαταραχές με εμέτους ή διάρροιες, τις πρώτες ώρες, του χορηγούνται τα κατάλληλα ηλεκτρολυτικά διαλύματα από το στόμα, για την πρόληψη της αφυδάτωσης για περίπου τρεις με τέσσερις ώρες. Στη συνέχεια θα πρέπει να λαμβάνουν στερεά τροφή. Παράλληλα, σύμφωνα οι γονείς θα πρέπει να αποφεύγουν τροφές που είναι πλούσιες σε κυτταρίνη και σε λιπαρά, όπως για παράδειγμα τα όσπρια, τα φρούτα αλλά και τα τηγανιτά, ενώ όσον αφορά τα κλιματιστικά θα πρέπει να αποφεύγουν την έκθεσή τους για πολλές ώρες σε χώρους με κλιματιστικά, αφού η κατάλληλη θερμοκρασία που επιτρέπεται είναι οι 27 βαθμοί Κελσίου.